ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ελληνο-τουρκικά: Ο,τι δεν πέτυχε η διπλωματία επί σειρά ετών, το πέτυχε ο σεισμός εντός ολίγων λεπτών

ελληνο-τουρκικά-οτι-δεν-πέτυχε-η-διπλω-913203

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας dantoniou.pro@gmail.com

Για αρκετά χρόνια οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και το πλέον δυσάρεστο δεν ήταν μόνο οι Ελληνο-Τουρκικές σχέσεις στο ναδίρ, αλλά οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., τις Η.Π.Α., κλπ., κλπ. Όλα αυτά άλλαξαν μέσα σε λίγα λεπτά, άμα τι εμφανίσει του σεισμού στη γειτονική μας χώρα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν μεταξύ των πρώτων ηγετών της Ευρώπης που μίλησε με τον Τούρκο Πρόεδρο, εκφράζοντας τα συναισθήματα ολόκληρου του ελληνικού λαού και την προθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να συμπαρασταθεί στους γειτόνους μας με οποιοδήποτε τρόπο. Σχεδόν άμεσα επακολούθησε η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ και στη συνέχεια υλικά πρώτης ανάγκης όπως σκηνές, κρεβάτια, κουβέρτες, ιατρικό υλικό, κλπ., κλπ. και οι αποστολές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Την κίνηση της Ελληνικής Κυβέρνησης ακολούθησαν και δεκάδες άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος των Η.Π.Α., άφησε κατά μέρος την απαράδεκτη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου τον τελευταίο καιρό και μίλησε με τον κ. Ερντογάν εκφράζοντας τη λύπη του και τη συμπαράσταση του λαού των Η.Π.Α.

Στη μνήμη όλων μας έρχονται δύο αρχαίες ελληνικές ρήσεις: «Ουδέν καλόν αμιγές κακού», αλλά και το αντίστροφο.

Φυσικά είναι τραγικό και λυπηρό να πεθαίνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, να υποφέρουν εκατομμύρια άνθρωποι, να καταστρέφονται περιουσίες εκατομμυρίων ανθρώπων, προκειμένου να «προκύψει» κάτι καλό για όλους.

Δυστυχώς, πολλές φορές, μία τραγωδία που εμπλέκει εκατομμύρια ανθρώπων γίνεται η αιτία να συνειδητοποιήσουν «κάποιοι» ηγέτες πως δεν αξίζει να είναι κάποιος κακός με τους γειτόνους του ή και με όλον τον κόσμο. Οι Αγγλο-Σάξονες το θέτουν ως εξής: Itdoesnotpaytobebad, που σημαίνει δεν αξίζει να είσαι κακός.

Μετά από αυτή την εθνική καταστροφή και τραγωδία, ας ελπίσουμε όλοι μας, όχι μόνον οι Έλληνες αλλά ολόκληρη η Ε.Ε., οι Η.Π.Α., κλπ., κλπ., πως οι γείτονές μας και σύμμαχοί μας δεν θα είναι πλέον οι ίδιοι που ήταν μέχρι χθες. Όλοι συμφωνούν πως η Τουρκία του χθες δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία του σήμερα, αλλά κυρίως του αύριο. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να ορθοποδήσει και να ανακάμψει η Τουρκία. Αυτά που μόλις χθες δημοσίως δήλωσε ο κ. Ερντογάν πως «Μέσα σε ένα χρόνο θα αποκατασταθεί η κατάσταση», δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος, αλλά δίνει παρηγοριά και ελπίδα στους απαρηγόρητους και απελπισμένους.

Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που απαιτούνται από οπουδήποτε και αν προκύψουν, θα πρέπει να επιστραφούν κάποια ημέρα και οι όροι δεν θα είναι και ιδιαίτερα ευνοϊκοί. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι πως η Τουρκία θα προσεγγίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα βοηθήσει μεν, αλλά τους όρους που θα επιβάλει δεν θα είναι και ιδιαίτερα ευνοϊκοί.

Ας ελπίσουμε, ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες πως με τους γειτόνους μας από τώρα και στο εξής οι σχέσεις μας θα είναι αρμονικότερες, φιλικότερες, παραγωγικότερες, δηλαδή με άλλα λόγια πιο ανθρώπινες.

Το Αιγαίο που μας «χωρίζει» ας γίνει η θάλασσα που μας ενώνει και η θάλασσα της τρικυμίας, ας γίνει η θάλασσα της γαλήνης και της συνεργασίας.

Και τόσα χρόνια που ο κ. Ερντογάν μας απειλούσε, μας φοβέριζε, μας τρομοκρατούσε, κλπ., κλπ., σε τελική ανάλυση τι κέρδισε; Απολύτως τίποτε. Απλά μας ανάγκαζε να εξοπλιστούμε με τα πλέον σύγχρονα μέσα σε περίπτωση που οι απειλές του μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, αλλά εξοπλισμό έκανε και ο ίδιος, με αποτέλεσμα να στερεί τους υπηκόους του ακόμα και με απαραίτητα και στοιχειώδη αγαθά της καθημερινότητας. Σήμερα τόσο οι Η.Π.Α. αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαίρουν τη στάση της Ελλάδας και του Έλληνα Πρωθυπουργού για το μεγαλείο της ψυχής του που επέδειξε και την γενναιοψυχία των Ελλήνων. Δεν είναι εύκολο να ξεχνάς εχθρότητα πολλών ετών και να συμπαραστέκεσαι στον αντίπαλό σου όταν σε έχει ανάγκη.

Το μεγαλείο του ανθρώπου φανερώνεται εν κινδύνοις, και για να θυμηθούμε και λίγο τον Γεώργιο Ζούκη στο Αναγνωστικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, που λέει: «Ει κινδυνεύεται Ω φίλοι, τους των ανθρώπων τρόπους γιγνώσκεται. Καλόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις».

Οι δε Αγγλο-Σάξονες σχετικά με το λανθάνειν και συγχωρείν λένε: “Τoerr is human to forgive is devine” που σημαίνει: το λανθάνειν ή αμαρτάνειν είναι ανθρώπινο, αλλά το συγχωρείν είναι θείον.

Οι δε Ορθόδοξη ελληνική εκκλησία μας διδάσκει: Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν, στην προκειμένη περίπτωση οι πλησίον είναι οι γείτονές μας. Οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν τη λέξη μεγαλοψυχία, την οποία οι Ρωμαίοι την μετέφρασαν και την αντικατέστησαν με τη λέξη magnanimityκαι οι Αγγλο-Σάξονες υιοθέτησαν την ίδια λέξη χωρίς την παραμικρή αλλαγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου