ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μάθημα πολιτισμικής ευαισθησίας

μάθημα-πολιτισμικής-ευαισθησίας-867641

Η δωρεά έργων του Θεολόγου Παλαιολόγου για τον εμπλουτισμός της Δημοτικής Πινακοθήκης Βόλου

Βαρύνουσα πολιτισμικά και πολυσήμαντη κοινωνικά η ενέργεια του συμπολίτη μας καλλιτέχνη και δημιουργού εικαστικής τέχνης Θεολόγου Παλαιολόγου να δωρίσει ικανό αριθμό των έργων του στο Δήμο για τον εμπλουτισμό της Δημοτικής Πινακοθήκης. Μια είδηση που μας εντυπωσίασε, αλλά πέρασε στα ψιλά της τοπικής μας επικαιρότητας. Τον καταξιωμένο καλλιτέχνη – ζωγράφο Θεολόγο Παλαιολόγο τον γνωρίζομε εδώ και αρκετές δεκαετίες, ως εικαστικό δημιουργό και ακούραστο εργάτη της τέχνης, αλλά και ευαίσθητο κοινωνικά άνθρωπο, που κινείται σε ρυθμούς πάντα «χαμηλών τόνων.».Οι πολλές και ποιοτικά αξιόλογες εκθέσεις του ξεπερνούν τα τοπικά πολιτιστικά σύνορα και παρουσιάζουν εικόνα πανελλήνιας εμβέλειας.

Η πολύχρονη παρουσία του στο εικαστικό γίγνεσθαι της περιοχής αλλά και η ξεχωριστά ευγενική και διακριτική συμπεριφορά του δημιουργούν την βεβαιότητα ότι ο Θ.Π. ως άξιος υπηρέτης της τέχνης αξίζει της καθολικής αναγνώρισης μιας καταξιωμένης προσφοράς. Υπηρέτησε και υπηρετεί την τέχνη του με απόλυτο σεβασμό και αξιοπρέπεια, με αγαστή πάντα διάθεση και συνεργασία με τους ομότεχνους και τους θαυμαστές του, μακριά από φτηνές μεθόδους αυτοπροβολής, ταπεινωτικές ενέργειες εμπορεύσιμης παραγωγής και αναλώσιμης νοοτροπίας.

Παιδί της δεύτερης γενιάς των Αλησμόνητων Πατρίδων, έζησε στη σκιά της πολύπαθης προσφυγιάς, κουβαλώντας όμως μια βαριά κληρονομιά πνευματικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης της Ιωνικής ιδέας. Αξιοποίησε κάθε πολύτιμο και ανεκτίμητο στοιχείο αυτού του κληροδοτήματος και δικαίωσε με τον πιο στέρεο τρόπο την καταγωγή του, θέτοντας πάντα μπροστά και το ταλέντο του. Η καλλιτεχνική του πορεία είναι ένας διαρκής αγώνας δημιουργίας και διατήρησης του θησαυρού, που κληροδότησε από τους στυλοβάτες των αξιών και του πολιτισμού, έχοντας πηγαία τη συναίσθηση και την ικανότητα να τα αισθάνεται και να τα βιώνει.

Βασισμένος στην προσωπική του ευαισθησία και γνώση δημιούργησε έργα με πανάξια καλλιτεχνική ταυτότητα, που στέκουν με αξιώσεις πλάι στα δημιουργήματα μεγάλων ζωγράφων. Η τέχνη για τον Θ.Π. δεν είναι μόνο «αυτοέκφραση..» αλλά και εκπλήρωση οραμάτων και υψηλών στόχων. Είναι μέσο επικοινωνίας και ενότητας, γιατί λειτουργεί με την κοινή αίσθηση κοινωνικών θεσμών και αξιών. Τα έργα του εκφράζουν μια δυναμική ιδανικών και ανθρωπισμού, γιατί πιστεύει ότι η τέχνη προ-καλεί τους ανθρώπους να επικοινωνούν, χάρη στη δύναμη που έχει να γοητεύει. Σέβεται τις αναζητήσεις των φιλότεχνων και επιθυμεί να τους παρέχει έναν αισθητικό συμβολισμό των έργων, χωρίς να κατευθύνει τις σκέψεις τους, αλλά μέσα από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των έργων του να διαμορφώνουν οι ίδιοι τη δική τους άποψη.

Η ενέργειά της δωρεάς αποτυπώνει, στη μικρή μας κοινωνία, ένα πολύτιμο ιδεώδες, αυτό της ανιδιοτελούς και πολύτιμης προσφοράς που πρέπει να αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό των πνευματικών δημιουργών, αλλά και σπουδαία επένδυση, σε στιγμές αναζήτησης, των απλών ανθρώπων. Θεμελιώνει παράλληλα το βάθρο της αναγνωρισιμότητας και καταξίωσης της προσωπικότητας του άξιου δημιουργού. της τέχνης και του πολιτισμού συμπολίτη μας Θεολόγο Παλαιολόγο

Πιστεύουμε πως στην πινακοθήκη του Δήμου Βόλου θα εξασφαλίσει μια περίοπτη και αξιόλογη θέση, αυτή που έχει και στις καρδιές μας.

Του Τάκη Παντελόπουλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου