ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Αλμυρός μαραίνεται

ο-αλμυρός-μαραίνεται-856833

Του Κωνσταντίνου Δ. Πανταζώνα*

Η εθνική απογραφή πληθυσμού ανακοίνωσε ότι ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Αλμυρού, ανέρχεται σήμερα σε δεκαέξι χιλιάδες τέσσερις (16.004) κατοίκους, έναντι δεκαοκτώ χιλιάδων και εξακοσίων δεκατεσσάρων (18.614) το 2011. Αυτός ο αριθμός κάνει σαφές ότι ο Αλμυρός έχασε δυο χιλιάδες εξακόσιους δέκα κάτοικους, πληθυσμός που αναλογεί σε μια Σούρπη ή έναν Πτελεό.

Η πόλη μας μαραίνεται γιατί το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει όραμα. Οι επικεφαλής των πολιτικών παρατάξεων και η συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων, που από το 2011 μέχρι και σήμερα διαχειριζόταν την πορεία του Αλμυρού, έφεραν το παραπάνω αποτέλεσμα.

Εάν δεν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του τόπου μας, τα στοιχεία της απογραφής δείχνουν με στατιστική βεβαιότητα, ότι ο Αλμυρός οδεύει στο να γίνει κωμόπολη. Αυτό θα ωθήσει τους υπάρχοντες κατοίκους στο να προβούν σε μετανάστευση, προκειμένου να εξασφαλίσουν εργασία και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για αυτούς και τα παιδιά τους.

Οδεύοντας προς την επόμενη προεκλογική περίοδο που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2023, και έχοντας ήδη διανύσει τρία χρόνια πολιτικής παρακμής, οι περισσότεροι εκπρόσωποι του δήμου Αλμυρού ετοιμάζονται να προσεγγίσουν το εκλογικό σώμα με υποκριτικό ενδιαφέρον, έτσι ώστε να ανανεώσουν με επιτυχία την εκλογή τους για ακόμη μια φορά.

Αλλοι υποκινούνται από προσωπικές φιλοδοξίες, άλλοι υπηρετούν κομματικές ιδεολογίες, άλλοι παρουσιάζονται σαν εκλεκτοί κομμάτων, άλλοι σαν σωτήρες, αλλά κανένας δεν θέτει ως σημείο αναφοράς τον ίδιο τον Αλμυρό.

Δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι της Σούρπης, του Πτελεού, του Αχιλλείου, των Αγίων Θεοδώρων, της Αμαλιάπολης και των άλλων χωριών να μη βλέπουν ότι η εξέλιξη στη μονοκαλλιέργειας της ελιάς είναι το πότισμα και η συσκευασία ελαιολάδου, στις ήδη έτοιμες γραμμές συσκευασίας των αγροτικών συνεταιρισμών (Σούρπης και Πτελεού).

Δεν είναι δυνατόν το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδος που βρίσκεται μια ανάσα από το Εθνικό οδικό δίκτυο, να περιορίζεται στον επιβατικό του ρόλο, ενώ πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (Υ.Π.Α. και επαρκή αεροδιάδρομο) για να λειτουργήσει και ως εμπορικό (cargo).

Δεν είναι δυνατόν να μην κάνουμε γνωστό σε όλους ότι ο Αλμυρός έχει χτυπηθεί από το διάστημα, από την πτώση μετεωριτών οι όποιοι δημιούργησαν τις λίμνες Ζηρέλια, που σε συνεργασία με το δάσος Κουρί, μπορούν να μετατρέψουν τον Αλμυρό σε σχολικό προορισμό, μέσω πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. (Γ.Δ.)

Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες του Αλμυρού να αποδέχονται για την αγορά τους μια εικόνα, που όχι μόνο δεν αναλογεί στην πόλη μας, αλλά και που την καθιστά ανταγωνιστικά αδύναμη απέναντι στις υπόλοιπες της ευρύτερης περιφέρειας.

Δεν είναι δυνατόν να συμβιβάζονται με τον ελλιπή φωτισμό της, να οδηγούν σε κεντρικούς δρόμους που θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν για να κάνουν test οι αυτοκινητοβιομηχανίες στα 4Χ4 μοντέλα της, και να περιστοιχίζονται από αγέλες σκύλων ενώ κινούνται στην πλατεία της. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω οδηγεί το καταναλωτικό κοινό του Αλμυρού στο να χάνει το ενδιαφέρον του για έρευνα αγοράς.

Δεν είναι δυνατόν να μη μετατρέψουμε σε πόλο έλξης τον Αλμυρό, αξιοποιώντας το παραλιακό του μέτωπο με οργανωμένες παραλίες (beach bar, ξαπλώστρες) που η πρόσβαση τους απέχει ελάχιστα λεπτά από την εθνική οδό.

Δεν είναι δυνατόν έχοντας αναρριχητικά πεδία και πεζοπορικές διαδρομές στην Όθρυ, να μην ενισχύσουμε περαιτέρω τον εναλλακτικό τουρισμό στην νοοτροπία των επισκεπτών μας, όταν ήδη ο Ε.Ο.Σ Αλμυρού έχει ήδη ξεκινήσει να το αναδεικνύει στον βαθμό που μπορεί.

Δεν είναι δυνατόν να μη διεκδικήσουμε ένα κολυμβητήριο για την πόλη μας.

Σε αντίθεση με όλους τους άλλους, το Μ.Ε.Τ.Α. επιλέγει να εστιάζει στο μέλλον γιατί είναι το μόνο που μπορούμε να διαμορφώσουμε, καθώς το παρελθόν είναι αμετάβλητο. Οι προτάσεις του αποτελούν τα ιδανικά αντίμετρα απέναντι στις παραπάνω αρνητικές προβλέψεις για την πόλη μας.

Δεν είναι ο Δήμος αυτός που θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας, αλλά οι άνθρωποι που εσείς αποφασίζετε να εκλέξετε για το κάνουν. Γι’ αυτό και δεν αναζητώ υποψηφίους αλλά ανθρώπους που αγαπούν τον Αλμυρό και που νοιάζονται να τον ξαναδούν να αποκτά τα χρώματα της χαμένης του δυναμικής.

*Ανεξάρτητος Επιμελητηριακός Σύμβουλος Μαγνησίας, Μέλος της επιτροπής διαβούλευσης του Δήμου Αλμυρού

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου