ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Βραβείο Νobel Ειρήνης 2020 στους τρεις μεγάλους της Ε.Ε.: Μέρκελ, Μακρόν, Μητσοτάκη

βραβείο-νobel-ειρήνης-2020-στους-τρεις-μεγάλο-844573

Tου Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Δεν θεωρώ πως κάποιος πρέπει να είναι μεγάλος και διακεκριμένος διπλωμάτης, ή πολιτικός, προκειμένου να υποθέσει πως οι τρεις αναφερόμενοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το Nobel Ειρήνης για το 2020. Απεναντίας το θεωρώ πως είναι πολύ ενδεχόμενο, most likely, το συγκεκριμένο βραβείο για τους συγκεκριμένους λόγους, δίκαια να απονεμηθεί στους αναφερομένους.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως χάρις στην κ. Μέρκελ, ως Προεδρεύουσα τα Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο στενό και ένθερμο υποστηρικτή και φιλέλληνα Πρόεδρο της Γαλλίας, και φυσικά στον ήπιο και άρτια μορφωμένο και εκπαιδευμένο Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφεύχθη ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Τόσο η κ. Μέρκελ δια της διπλωματικής της επιρροής και της προσωπικότητάς της, όσο και ο κ. Μακρόν με τις απειλές προς την Τουρκία της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, αλλά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την ήπια στάση του και τους διπλωματικούς ελιγμούς, ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Τουρκίας να συνέλθει, να ηρεμήσει, να λογικευτεί και τελικά να αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και να εγκαταλείψει τις φοβέρες, τις απειλές και λεονταρισμούς εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Χάρις των αναφερομένων Ευρωπαίων ηγετών αποφεύχθη όχι μόνο ένα θερμό επεισόδιο, όπως προαναφέρθηκε, στην Ανατολική Μεσόγειο με απρόβλεπτες συνέπειες, αλλά ίσως και ένας όλεθρος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, προσπαθώντας να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει δύο «κρατίδια», σε σχέση με την Τουρκία, δηλαδή την Ελλάδα και την Κύπρο, προς μεγάλη του και δυσάρεστη έκπληξη ήρθε αντιμέτωπος με δύο ισχυρότατες δυνάμεις της Ευρώπης αλλά και τις ΗΠΑ, και όχι μόνο, αλλά και με μεγάλο μέρος, το μεγαλύτερο, του Αραβικού κόσμου, δηλαδή των ομοθρήσκων του.

Από αυτή την ιστορία, τα πραγματικά και μεγάλα κέρδη απεκόμισε η Ελλάδα, η οποία ισχυροποίησε τη θέση της, όχι μόνο εντός της Ευρώπης αλλά και με τις ΗΠΑ, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν δύο εταίροι τους να εμπλακούν σε ένα θερμό επεισόδιο, με ό,τι αυτό θα συνεπάγετο.

Η Ελλάδα είχε και άλλα οφέλη από αυτή την ιστορία, δηλαδή την αλλαγή της Ευρωπαϊκής πολιτικής στο θέμα της μετανάστευσης. Ο ίδιος Αντιπρόεδρος της επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, επισήμανε την ιστορική σημασία που έχει η αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του προσφυγικού, όσον αφορά την πατρίδα μας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αξίζει διάκρισης και για το θέμα του κορονοϊού και την ικανότητά του να επιλέξει ικανούς επιστήμονες, όπως τον κ. Τσιόδρα, προς αντιμετώπιση της επιδημίας.

Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, κανένας πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μέσα σε 14 μήνες, μία καταρρέουσα οικονομία, μία πανδημία, ένα θερμό επεισόδιο και έναν κατακλυσμό τύπου Νώε στην Καρδίτσα αλλά και σε άλλα μέρη της επικράτειας.

Καλά θα ήταν να μην φανταστούμε τι θα γινόταν σε αυτή την περίοδο αν είχαμε κάποια αριστερή διακυβέρνηση με το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου