ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι εδώ

η-4η-βιομηχανική-επανάσταση-είναι-εδώ-830411

Του Κωνσταντίνου Τζίφα, μηχ/γου – ηλ/γου μηχανικού

Την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» έλαβε χώρα το διεθνές συνέδριο «Greece Forward IV βιομηχανική επανάσταση», το οποίο οργανώθηκε από τους φορείς/δεξαμενές σκέψης Foundation for European Progressive Studies, Greece forward και το Δίκτυο για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στο συνέδριο απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, βαθύς γνώστης του θέματος του συνεδρίου, ο οποίος σε εμπνευσμένη ομιλία του ανέλυσε τους προβληματισμούς, τους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ενόψει της ερχόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Αλλά τι είναι η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση; Είναι η ιλιγγιώδης εξέλιξη της τεχνολογίας σε τομείς, όπως αυτοματισμός, τεχνητή νοημοσύνη, έξυπνες μηχανές, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, τεχνολογία blockchain, τρισδιάστατη εκτύπωση, μεγάλα δεδομένα ( Big Data).

Οι αλλαγές που θα φέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση στην οικονομία, την κοινωνία, τις εργασιακές σχέσεις, την ιδιωτικότητα και τη Δημοκρατία και πως θα προετοιμαστεί η Ευρώπη και ειδικότερα η Ελλάδα για την αντιμετώπισή τους, ήταν το αντικείμενο του συνεδρίου, στο οποίο συνεισέφεραν απόψεις ευρωβουλευτές, επιχειρηματίες νέας γενιάς, επιστήμονες, αντιπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών και ο ΣΕΒ.

Το συμπέρασμα του συνεδρίου ήταν ότι απαιτείται συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Οι ΗΠΑ και η Κίνα αποδύονται σε αγώνα δρόμου για την επικράτηση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η Ευρώπη ακολουθεί με βήμα ταχύ, διερευνά όμως και τα θέματα Δημοκρατίας, ιδιωτικότητας και εργασίας προς αποφυγή οιουδήποτε εκτροχιασμού της τεχνολογίας εις βάρος των πολιτών.

Έχει αποδειχτεί ότι για την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας δεν απαιτούνται μεγάλα μεγέθη οικονομίας ούτε μεγάλα κεφάλαια, αλλά η ύπαρξη ταλέντων και συντονισμένη δράση. Χώρες όπως η Εσθονία και η Δανία, παρά το μικρό τους μέγεθος πρωτοπορούν στην τεχνολογία.

Η Ελλάδα παρ’ ότι στην ψηφιακή ωριμότητα κατατάσσεται 26η σε 28 χώρες, έχει ελπίδες να ανέβει στο τρένο. Διαθέτει ταλέντα, αλλά θα πρέπει να εγκαταλείψει τις παλιές νοοτροπίες, να συγκροτήσει Εθνική Επιτροπή και Εθνικό Σχέδιο για τη νέα τεχνολογία με χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό. Αλλως θα βρεθούμε πολύ σύντομα στο περιθώριο κοιτάζοντας εμβρόντητοι τις εξελίξεις στα διαλείμματα των ομφαλοσκοπήσεών μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου