ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Για τον Πτωχευτικό Κώδικα

για-τον-πτωχευτικό-κώδικα-829151

Της Ελευθερίας Δάγγουρα,

μέλους Κεντρικής Επιτροπής ΜέΡΑ25, Μαγνησία


Υπό τη δίνη της χρόνιας, πια, οικονομικής κρίσης, υπό την συλλογική κόπωση που αυτή επέφερε, ανατροφοδούμενη μάλιστα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοιού στα Δημόσια Οικονομικά και στον ιδιωτικό βίο, υπό την καθολική αγωνία και ανησυχία γι αυτήν καθ’ εαυτήν την υγειονομική του διάσταση, θα υπέθετε κανείς ότι η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε από την απαραίτητη νομοθετική έμπνευση, έως… οίστρου, ώστε να εισάγει τόσο, μα τόσο άκαιρα προς ψήφιση στην Βουλή τον νέο Πτωχευτικό Νόμο (ΠΝ). Μόνο που, αλίμονο αν σκεφθεί φωναχτά, δεν πρόκειται για πολιτικό οίστρο, παρά για παρακολούθημα, σε παραζάλη υποταγής.

Η υπερψήφισή του, επισφραγίζει με τον πλέον αυθεντικό τρόπο την από ετών και ανεξαρτήτως συνθηκών πρόσδεση/προσκόλληση της χώρας μας στο μνημονιακό περιβάλλον, υπό πνεύμα, πρόσθετα μετανεωτεριτικότητας, αφού ο νέος ΠΝ ευνοεί την ταχεία σώρευση των τραπεζικών κεφαλαίων όλως αδίκως, μέσω του ατομικού χρέους του μικρομεσαίου οφειλέτη.

Η διαχρονική προσήλωσή μας στην ίδια πολιτική αντίληψη, στο νέο δόγμα μάλλον, που θέλει τους πλούσιους πλουσιότερους έως βαθμού ολιγαρχίας/ελίτ, με θυσία την σύνθλιψη των κατώτερων/μεσαίων στρωμάτων, αποκαλύπτεται και με αφορμή την ιδιάζουσα φύση του ΠΝ.

Κατά κανόνα, στον οποίο ως κράτος ολοφάνερα προσχωρούμε, ο ΠΝ «προσανατολίζεται» χρονικά για ορίζοντα εάν είναι δυνατόν και δεκαετιών ακόμη, επιχειρώντας να τις προκαταλάβει, να τις «δεσμεύσει», να τις προκαθορίσει δια των σημαντικών ρυθμίσεών του, συνήθως βαρύτατων από πλευράς συνεπειών. Αιτία αυτού είναι η εξ ορισμού ισχυρή θέση του δανειστή. Αυτή την ανισότητα μεταξύ οφειλέτη και δανειστή, συνήθως συντηρεί και οξύνει ο ΠΝ, αντί να την αμβλύνει. Γίνεται έτσι νομοθετικό εργαλείο και μέσο ελέγχου και εξαναγκασμού των λαϊκών ιδίως κοινωνικών στρωμάτων, στα οποία εξάλλου και αποβλέπει, αφού κυρίως αυτών αποκτά πεδίο εφαρμογής.

Την σημασία και το ειδικό βάρος του ΠΝ ανέδειξε κατά την ομιλία του ο Γραμματέας μας κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Επιχειρώντας να συνοψίσω και να αποδώσω την τοποθέτηση αλλά και παραφράζοντας τον γόνιμο και επιμελημένο λόγο του, θα σημειώσω επιγραμματικά ότι πρόκειται για βαρυσήμαντο νόμο με εμπεδωμένο, ευρύτατο κοινωνικό παρονομαστή και καταλυτική οικονομική λειτουργία. Ο ΠΝ μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας, διαγράφει τα όρια, τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία της, αποτελώντας ταυτόχρονα την στάθμη και τον δείκτη ευαισθησίας της. Οι πρωταρχικές, πολιτισμικές και πανανθρώπινες αξίες, ως πυλώνες της Πολιτείας, διαπερνούν τον πυρήνα του Πτωχευτικού της Δικαίου, του Πτωχευτικού της Κώδικα.

Ασφαλώς, λοιπόν, η πτώχευση οφειλέτη δεν θα έπρεπε να συνιστά καταδίκη. Ασφαλώς και θα έπρεπε πριν τη μελέτη, εκπόνηση και σύνταξη του νέου ΠΝ, η Κυβέρνηση να φορέσει στέρεα τα αμερικανικά γυαλιά. Εφόσον η Κυβέρνηση υπάρχει και λειτουργεί ταγμένη σε αυτόν τον πολιτικό άξονα, της ελεύθερης οικονομίας, θα έπρεπε τουλάχιστον να στραφεί προς τη μήτρα του καπιταλισμού, η οποία κάνει την πτώχευση ασύγκριτα πιο υποφερτή.

Παρ’ όλα αυτά, δυστυχέστατα, μάλλον προσομοιάζουμε στους προπάτορες των καπιταλιστών, τους φεουδάρχες, εκφράζοντας δια του νέου ΠΝ μια νέο-φεουδαλιστική προσέγγιση, όπως επακριβώς ορίστηκε στην ομιλία του Γραμματέα μας. Το ιδιωτικό χρέος αναγορεύεται πλέον σε ένα είδος φέουδου, στη διεκδίκηση του οποίου παρέχεται πια ευελιξία και ευκολίες, εις όφελος πάντα των τραπεζών, που εποφθαλμιούν. Μια επιστροφή τρόπον τινά, ένα ας πούμε πισωγύρισμα σε παραστάσεις του εφιαλτικού παρελθόντος, δια του ανθρώπινου καταναγκασμού σε εξευτελισμό. Μια αντίληψη αρτηριοσκληρωτική, απάνθρωπη, ένα άλμα στο σκοτάδι. Και ενώ στις ΗΠΑ μόνο το υποθηκευμένο ακίνητο κινδυνεύει να απολεσθεί, στην Ελλάδα κινδυνεύει κάθε περιουσιακό στοιχείο του οφειλέτη. Μια αληθινή καταδίωξη, ανηλεής, εις βάρος ακόμη και των πιο αδύνατων, καθώς και αναξιοπαθούντων.

Η σημερινή δυσμενής εξέλιξη δρομολογήθηκε πρώτη φορά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με την πώληση των κόκκινων δανείων σε funds του εξωτερικού, μια έως τότε αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή για τον Γραμματέα μας κ. Γιάνη Βαρουφάκη, όπως έμπρακτα αποδείχθηκε και το Α΄ εξάμηνο του 2015.

Επισημαίνοντας τα πιο μελανά σημεία του νέου ΠΝ, παρατηρείται και υπογραμμίζεται:

  1. Αναζήτηση, κατάσχεση, καθώς και πλειστηριασμός οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη, ακόμη και παντελώς άσχετου με την δανειακή σύμβαση. Δεν εξετάζεται καν ο τρόπος απόκτησής του, π.χ. από κληρονομιά, κάτι εξόχως ληστρικό.
  2. Ορισμός συνδίκου της πτώχευσης μόνο για την πλευρά του πιστωτή. Άρα, ορισμός εντεταλμένου, ας μιλάμε καθαρά.
  3. Δυνατότητα μίσθωσης του κατασχεθέντος ακινήτου για 12 έτη, με ύψος μισθώματος επιλογής του πιστωτή. Το εξωφρενικό βέβαια είναι η δυνατότητα επαναγοράς του ίδιου ακινήτου σε τιμή που επίσης θα καθορίσει ο πιστωτής, μονομερώς.
  4. Δήμευση περιουσιακού στοιχείου νομικών προσώπων μετά από 120 ημέρες και άγονο πλειστηριασμό.

Όλα αυτά, τα απεχθέστατα, μαζί με άλλες επιμέρους ρυθμίσεις του νόμου που δεν διαλαμβάνει το παρόν, τονίζεται ιδιαίτερα ότι συντελούνται στην σημερινή, πολλαπλά δυσχερή συγκυρία και δεν θα είχαν το ίδιο αλγεινό βάρος και συνέπειες εάν συνέβαιναν υπό άλλες συνθήκες, π.χ προ του 2010. Είναι γι αυτόν τον λόγο αδιανόητη η ψήφιση και εφαρμογή του. Η Ελλάδα έχει υποστεί βαθύτατη, τετραπλή χρεωκοπία, στα απομεινάρια της οποίας σπεύδουν με απληστία, αποθηριωμένοι οι ολιγάρχες του παγκόσμιου πλούτου, προκειμένου να ρημάξουν κυριολεκτικά τον τόπο και την μικρομεσαία πρώτη κατοικία, ιδίως αυτήν, ως κελεπούρι.

Μετά την μάχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 και του Γραμματέα μας στη Βουλή κατά του κοινωνιοκτόνου νομοσχεδίου της Κυβέρνησης για τον νέο ΠΝ, παρακάμπτοντας τα πυροτεχνήματα του συνυπεύθυνου στο έγκλημα ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών κομμάτων του μνημονιακού τόξου, καλούμε τα μέλη μας, τους φίλους μας, την κοινωνία ολόκληρη, να αντιδράσει μαζικά στο προμελετημένο από την τρόικα και την ολιγαρχία, έγκλημα.

Όλες και όλοι θα συμμετέχουμε με όλες μας τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις, με σκοπό να βρεθούμε δίπλα στους χιλιάδες συνανθρώπους μας που η κυβέρνηση έχει ρίξει βορά στα αρπακτικά ταμεία. Θα δώσουμε μαζί τη μάχη για την υπεράσπιση της κατοικίας και της μικρής επιχείρησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου