ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Φτωχότερη η βιομηχανία στη Μαγνησία ~ «Εφυγε» ο Σωτήρης Χρυσοχού

φτωχότερη-η-βιομηχανία-στη-μαγνησία-820641

Του Στέλιου Καραθάνου

Αλμυρός 1946: Ερχεται στον κόσμο ο Σωτήρης Χρυσοχού. Η οικογένειά του έχει τραύματα από την Κατοχή και τον Εμφύλιο, που ακολουθεί. Χρόνια δύσκολα, αλλά και εν δυνάμει δημιουργικά, αφού η χώρα βγαίνει από μια ολική καταστροφή και πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Ο Σωτήρης Χρυσοχού, μετά τα παιδικά χρόνια στον Αλμυρό, φοιτά στη Νέα Ιωνία Βόλου. Λίγα χρόνια αργότερα βρίσκεται στην Αθήνα, υπάλληλος σε εργοστάσιο χαρτοποιίας. Η εταιρεία ανήκει σε όμιλο πολυεθνικό, που είναι ένα «σχολείο» για όσους έχουν μάτια ανοικτά και πνεύμα ανήσυχο…

Ο Σωτήρης είναι ένας από αυτούς. Γρήγορα αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει και να προσφέρει περισσότερα. Παντρεμένος πια με τη Μαρία Χαδέλη, που ακούραστα τον στηρίζει σε όλη τη διαδρομή του, έχει ήδη αποκτήσει τον πρώτο του γιο, τον Θανάση, και μόλις το 1975 συμμετέχει στην ίδρυση μιας μικρής συνεταιρικής εταιρείας παραγωγής χαρτοκιβωτίων στον Βόλο.

Σύντομα έρχονται δύσκολες μέρες, η εταιρεία οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και το 1980 αποφασίζει να την αναλάβει ο ίδιος, με στόχο τη διάσωσή της. Επιλέγει συνειδητά αυτή την επίπονη διαδρομή και δεν σκέφτεται την «έντιμη» χρεοκοπία και ένα νέο πιο «άνετο» ξεκίνημα κάτω από τη στέγη μιας άλλης εταιρικής οντότητας…

Ο αγώνας του και η στόφα του ως επιχειρηματία γρήγορα συγκινούν μια εμβληματική φυσιογνωμία του κλάδου της χαρτοποιίας και της ελληνικής βιομηχανίας, τον Τάσο Κολιόπουλο, που βρίσκεται στο τιμόνι της ΠΑΚΟ, με εργοστάσιο στην Πελασγία Φθιώτιδος. Ο Τάσος Κολιόπουλος πιστεύει στον Σωτήρη και προμηθεύει την KARTON BOX ΧΡΥΣΟΧΟΥ με πρώτη ύλη. Σιγά-σιγά και με καθημερινό αγώνα, ο Σωτήρης αποπληρώνει όλες τις σωρευμένες υποχρεώσεις και η εταιρεία στέκεται στα πόδια της, σταδιακά μεγαλώνει και ενισχύει την παρουσία της στην αγορά της Θεσσαλίας και όχι μόνον.

Εν τω μεταξύ, έχουν έρθει στον κόσμο κι άλλα δύο αγόρια, ο Αμβρόσιος και ο Κωσταντής. Η οικογένεια δείχνει δυνατή και επιτυχημένη σε όλους τους τομείς, η KARTON BOX έχει εξελιχθεί σε ένα ασφαλές επιχειρηματικό όχημα και το 1984 εγκαινιάζει το νέο εργοστάσιο στο 9ο χλμ. της Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας, εκεί που βρίσκεται και σήμερα.

Στα χρόνια που ακολουθούν, όλοι οι παράγοντες της αγοράς (τράπεζες και προμηθευτές) επιζητούν τη συνεργασία με την ΚΑRTO NBOX, στην οποία συμμετέχουν πλέον και τα 3 παιδιά της οικογένειας, σε ρόλους διακριτούς και σε θέσεις που «κερδίζονται», δεν χαρίζονται. Σήμερα, η εταιρεία απασχολεί 25 εργαζόμενους, όλοι πιστοί στην επιχειρηματική ιδεολογία του ιδρυτή της. Με πρώτη ύλη το κυματοειδές χαρτόνι, η ΚΑΡΤΟΝ ΒΟΧ ΧΡΥΣΟΧΟΥ παράγει προϊόντα συσκευασίας (χαρτοκιβώτια, χαρτόδισκους, χαρτοτελάρα, κυψέλες), μερικές χιλιάδες τόνους τον χρόνο!

Αυτή ήταν μια σύντομη αναφορά, ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη καταπληκτική πορεία του Σωτήρη Χρυσοχού, που έφυγε προχθές, αφού ταλαιπωρήθηκε επί 4 χρόνια με προβλήματα μυοσκελετικά και υποβλήθηκε σε αλλεπάλληλα χειρουργεία. Ενας άνθρωπος με σπάνιο και αυθεντικό χιούμορ, που δεν υιοθέτησε ποτέ τον όρο «βιομήχανος» για τον εαυτό του, ένας δάσκαλος με την κυριολεξία του όρου, που είχε μια μοναδική επιχειρηματική αίσθηση και διαίσθηση και που βοήθησε επαγγελματικά και οικονομικά εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Το δημιούργημά του όμως, η ΚΑΡΤΟΝ ΒΟΧ XΡΥΣΟΧΟΥ, είναι εδώ και συνεχίζει ακάθεκτη τον δικό της δρόμο επιτυχιών, με τον Θανάση στο τιμόνι, αλλαγή που είχε συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, με τον Αμβρόσιο και τον Κωσταντή στις επάλξεις, αλλά και με όλους τους εργαζόμενους να προσπαθούν για τον κοινό σκοπό, τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Είναι βέβαιο ότι τα 6 εγγόνια που απέκτησαν ο Σωτήρης και η Μαρία θα έχουν πολλές ιστορίες να ακούνε για τον παππού τους, πολλά μηνύματα ζωής να αποκωδικοποιήσουν και πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν, για να συνεχίσουν με τη σειρά τους τις δικές τους δημιουργικές διαδρομές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου