ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κατάντια Θεσμών

κατάντια-θεσμών-816479

Το έχω γράψει πολλές φορές και το λέω όπου βρεθώ, έχω βαρεθεί να αισθάνομαι πολίτης υποδεέστερης κατηγορίας.

Δεν μιλάω για την οικονομική κρίση αυτό είναι ένα από τα μέσα, είναι μέρος ενός προγράμματος για να με κάνουν, μαζί με όλους εσάς να αισθάνομαι έτσι.

Εκείνο που με εξοργίζει είναι η συμπεριφορά αυτών που κυβερνούν την χώρα μου, τον τόπο μου εκεί που γνώρισα την ζωή και που αυτή την χρονική περίοδο μου έλαχε να βρίσκομαι.

Μιλάω για όλους τους μέχρι σήμερα, αλλά και κυρίως για τους σημερινούς, τους σωτήρες!

Δεν γίνεται διάφοροι που δεν έχουν να αποδείξουν τίποτε για την αξία τους, που δρούνε παρασιτικά ελέω νοσούντος κατεστημένου, να συμπεριφέρονται στους κατοίκους μια χώρας σαν τα πρόβατα προς αρμεξιά και σφαγή.

Οιδιάφορες συγκυρίες στις χρονικές στιγμές της πορείας μου, μου πρόσφεραν τις ευκαιρίες να ζήσω και σε άλλες Χώρες.

Πουθενά δεν έζησα αυτή την ανάλγητη κυβερνητική συμπεριφορά που ζω / ζούμε σήμερα, απαύγασμα της οποίας είναι η αδιαφορία για την δυνατότητα επιβίωσης.

Παντού για να λειτουργήσει μια κοινωνία, μια Χώρα, υπάρχει και τηρείται πιστά ένα Σύνταγμα, στους περισσότερους είναι γνωστό πως η ΚΥΡΙΑ αρχή ενός Συντάγματος είναι ότι:«θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον ΛΑΟ και ασκούνται υπέρ αυτού και του έθνους…».

Στην χώρα μου ίσως από τότε που ίσχυσε Σύνταγμα, η πιστή εκτέλεση και απολαβή αυτού του υπέρ λείπει, εξυπηρετεί μόνο μια θρασύτατη, ατάλαντη, απαράδεκτα αναξιοπρεπή μειονότητα, η οποία κατεργάζεται (και επωφελείται φυσικά) των πάντων, σε βάρος εκατομμυρίων Λαού.

Από την χώρα αυτή απουσιάζει παντελώς το αίσθημα της αξίας (για αξιοκρατία ας μη μιλάμε), της ύπαρξης, του σεβασμού της οντότητας, του σεβασμού της προσωπικότητας του ατόμου και άρα του συνόλου των μελών της κοινωνίας.

Η συμπεριφορά αυτή ξεκινάει από τους κυβερνόντες σαν εκτέλεση, αλλά συνάμα είναι αποτέλεσμα ύπαρξης μιας ισχυρής λανθάνουσας και νοσούσης μειοψηφίας ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας μας που καπελώνει τα πάντα.

Είναι καθαρά αποτέλεσμα έλλειψηςμιας συγκεκριμένης παιδείας συμπεριφοράς η οποία συντηρείται και διατηρείται επιμελώς από τους εκάστοτε κυβερνόντες.

Σαν άτομο αλλά και σαν αρχιτέκτονας θεωρώ πως μια κοινωνία μπορεί να λειτουργήσει όπως σε μικρογραφία μια οικογένεια μέσα σε μια οργανωμένη κατοικία, όπου υπάρχουν, λειτουργούν όχι κανόνες αλλά στοιχείατης λεγόμενης αισθητικής συμπεριφοράς.

Στοιχεία που αφορούν τον τρόπο διαβίωσης, την εργασία, την παιδεία, την διασκέδαση.

Στοιχεία πουθα επιτρέπουν την ατομική ελευθερία δράσης, ενώ ταυτόχρονα θα αποτρέπουν την καταπάτηση της ελευθερίας και τα δικαιώματα των άλλων μελών.

Αν το μοτίβο αυτό επικρατούσε και στην κοινωνία γενικά, είμαι σίγουρος πως προβλήματα όπως, διαχείρισης το λεγόμενο και δημοσιονομικό αλλά και ηθικά, παιδείας, υγείας, θα εξέλειπαν.

Στο επάγγελμά μου, στο κατασκευαστικό σκέλος πριν ξεκινήσει η οποιαδήποτε εργασία, γίνεται αυτό που με επιστημονική ορολογία ονομάζεται εξυγίανση του υπο επέμβαση χώρου.

Τα τυχόν προβλήματα στην εύρυθμο λειτουργία μιας κοινωνίας δεν λύνονται διογκώνοντάς τα, αλλά προβλέποντας την μη δημιουργία τους.

Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί, είναι αδύνατον όταν την διαχείριση αυτής της λειτουργίας την έχουν (κακώς) άτομα με μοναδική τους επίδοση την κομματική τους εξέλιξη.

Προσωπικά δεν έχω κάτι με κανέναν, όμως η συμπεριφορά τους και κυρίως οι επιδόσεις τους αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Αρκεί μια ματιά στην εν γένει κοινωνική τους συμπεριφορά.

Ξεκίνησαν γνωστοί μόνο στους ψηφοφόρους τους, με πλούσιο κομματικό βιογραφικό (γνωστοί και ως αφισοκολλητές), με επιδόσεις συνδικαλιστικές και κυρίως με στερητικό σύνδρομο ηγεσίας, αλλά και με ανεκπλήρωτα εφηβικά ιδεολογικά πιστεύω.

Με το που ανέλαβαν καθήκοντα, άρχισαν να αισθάνονται σπουδαίοι χωρίς όμως τα κατάλληλα εχέγγυα.

Μπερδεύουν την βάση με την κορυφή, άσχετοι οι ίδιοι σε αυτό που ανέλαβαν, κυβερνούνμε τα απωθημένα τους, έρμαια όπως έχει αποδειχθεί εκ των πραγμάτων, των εκάστοτε συμβούλων τους (π.χ. επιλογή των 12 σοφών), αλλά και ξεπερασμένων ιδεολογιών.

Οι ίδιοιοικειοποιούνται μόνο των προτάσεων, των στοιχείων και απλά κάνουν ανακοινώσεις, όντας ανίκανοι να κρίνουν αγνοώντας παντελώς την πραγματικότητα.

Οπουδήποτεκυκλοφορήσουνείναι γεμάτοι έπαρση, αγνοούν τους κανόνες του φερ πλέι, συνοδεύονται από κόλακες σκιές τους, πειθήνια όργανα, αλλά και από αστυνομικούς, που τους ανοίγουνακόμη και τις πόρτες (αριστερή κατάντια).

Ξερόλες ελέω αιρετής θέσης, από τις πράξεις τους δείχνουν σαν να μην έχουν ζήσει το μέχρι σήμερα, αγνοώντας την εξέλιξη, αφού το 2016 προσπαθούν να ανακαλύψουν ξανά τον τροχό.

Την αποτυχία τους την παρουσιάζουν σαν κατόρθωμα και απαρχή προόδου.

Αδιαφορώντας για την επίδραση από τις συνέπειες της στέρησης τουάνετου σήμερα στον καθένα μας, το χάσιμο της απόλαυση της στιγμή, την σημασία που έχει η άμεση και ανεμπόδιστη απόδοση / απολαβή στην προσωπική αλλά και επιχειρηματική εξέλιξη, επιβάλουν φραγμούς / εμπόδια και εκπονούν μακροπρόθεσμα προγράμματα δήθεν ανάκαμψης της κρίσης.

Μιλούν για πενταετίες σαν να πρόκειται για ώρες, θα περίμενα από αυτούς που κυβερνούν να έχουν την αίσθηση του ρόλου που ο χρόνος παίζει για και σε οτιδήποτε.

Παραδείγματα αποτελεσμάτων αυτής της συμπεριφοράς πολλά, στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, την επιχειρηματικότητα τα οποίακαιεπιβεβαιώνουν τις αρνητικές συνέπειες.

Στο αθλητισμό π.χ. ένας παρλαπίπας (ο τρόπος, το ύφος του, αυτά που λέει και αυτά που πράττει μου δίνουν το δικαίωμα αυτού του χαρακτηρισμού) υπουργός Αθλητισμού, θέλει να πατάξει την βία με την στέρηση. Αλήθεια πως αισθάνεται τώρα μετά τα γεγονότα στα γήπεδα αλλά και στις πόλεις της Γαλλίας που φιλοξενούν τους αγώνες του EURO 2016.

Αλλος υπουργός αυτός της παιδείας, όταν αυτή πάσχει σε χώρους, σε διδακτικό και μη προσωπικό, από έλλειψη σύγχρονων εκπαιδευτικών προγραμμάτων,ξεκινάει την αλλαγή αφαιρώντας τα σύμβολα.

Κάποιος από την παρέα τους πρέπει να τους πει ότι το πρόβλημα δεν είναι ηύπαρξη εγκληματιών ή συμβόλων,αλλά καθαρά θέμα κατάντιας των κοινωνικών θεσμών.

Κατάντια για την οποία είναι και οι ίδιοι υπεύθυνοι σαν κυβερνητικοί παράγοντες.

Γιατί κατάντια θεσμών είναι επίσης και η δολοφονία του 14χρονου από συνομήλικό του,οι βιασμοί, οι ληστείεςκαι δολοφονίες ηλικιωμένων.

Οπως κατάντια στην καθημερινότητα είναι η έλλειψη παντελώς του φερ πλέι στον τρόπο του φέρεστε, στην οδική συμπεριφορά, κ.λ.π.

Παράλληλα από την άλλη και ελέω ρεπορτάζ μαθαίνουμε τι του έκαναν ή μπορούν να κάνουν κάποιοι άλλοι σύγχρονοι παγκόσμια γνωστοί και πρωτοπόροι Ελληνες επιστήμονες, αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι που επιμένουν να ζουν σαυτό τον τόπο.

Οπως για την καταπληκτική ομάδα Ελλήνων που μελέτησαν και αποκωδικοποίησαν το εσωτερικό αυτού του αινιγματικού για την επιστημονική κοινότητα πανάρχαιου αντικειμένου,τουΜηχανισμού των Αντικυθήρων.

Για τις ομάδες φοιτητών που διαπρέπουν σε διεθνείς διαγωνισμούς αλλά και για τους απλούς πολίτες,αυτούς που καταφέρνουν να επιβιώνουν στο παράλογο η αυτούς που προσφέρουν όπου χρειαστεί.

Οπως και για ένα σωρό άλλους ιδιοφυίες, που όμως δεν ξέχασαν να δηλώσουν τα εκατομμύριά τους, για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν κατάφεραν δουλεύοντας και μάλιστα πολύ να τα αποκτήσουν, παρόλη την ανεκτίμητη προσφορά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου