ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγιορείτικες πανηγύρεις

αγιορείτικες-πανηγύρεις-802659

Του Γιάννη Δ. Πατρίκου

Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας. Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου. Ι. Σκήτης Μικράς Αγ. Αννης. Οσίων Διονυσίου του ρήτορος και Μετροφάνους

Αξιώθηκα κι εφέτος, χάριτι Θεώ, να παρευρεθώ με φίλο μου στις Ι. πανηγύρεις Οσιου Αθανασίου Αθωνίτου της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας, κτήτορος αυτής (960-963) και των Οσίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνου της Ι. Σκήτεως Μικράς Αγ. Αννης, ασκηθέντων σε βραχώδες σπήλαιο, διαμορφωθέν σε Ι. Ναό.

Α. Η αγιορείτικη πανήγυρη είναι τριήμερος. Έτσι στις 6:00 μ. της 17/4 Ιουλ. μεταφέρθηκε στον Ι. Ναό του Καθολικού η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας Κουκουζέλισσας από το φερώνυμο παρεκκλήσιο της, ανεγερθέν το 1903, στην αρχή της αυλής μετά το Διαβατικό με λιτανεία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Εδέσσης Ιωήλ, σπουδαίου υμνογράφου, των καθηγουμένων των Ι. Μονών Ιβήρων και Μεγίστης Λαύρας Αρχμ/των Ναθαναήλ και Προδρόμου κι ακολουθούντος πλήθους κληρικών και λαϊκών προσκυνητών με συνοδεία ύμνων προς την Παναγία και υπό τον παναρμόνιο ήχο των πολλών καμπανών κρουομένων με μεγάλη δεξιότητα από τον ταλαντούχο καμπανάρη της Μονής μοναχό Ευστάθιο. Αφού τοποθετήθηκε σε ειδικό εικονοστάσι η Κουκουζέλισσα, τελέσθηκε μικρός Εσπερινός και ακολούθησε πλούσια εδεσμάτων Τράπεζα.

Η αγρυπνία άρχισε στις 8:30μ.μ. και τελείωσε στις 18/5 Ιουλ. Ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης υπήρξε πολύ μεγάλος Άγιος θαυματουργός γι’ αυτό τιμήθηκε και υμνήθηκε τόσο πολύ. Τους ύμνους απέδωσαν καλλιφωνικά οι Δανιηλαίοι, με τους Νεοσκητιώτεςκαι τον π. Εμμανουήλ εξ Αλεξανδρουπόλεως δεξιά και αριστερά οι Μπουραζερίτες με τον Ιβηροσκητιώτη ιερομ. Αντύπα. Έψαλε συνάμα κι ο συμπολίτης μας Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αναλήψεως Δημ. Κατσικλής. Μεταξύ όρθρου και Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε στην Φιάλη προ της Εισόδου του Καθολικού της Μονής Μέγας Αγιασμός με την παρουσία Τιμίων Λειψάνων Αγίων. Επακολούθησε δαψιλής Τράπεζα. Παρέστησαν στην πανήγυρη εκ μέρους της Πολιτικής Διοικήσεως Αγ. Όρους (Α.Ο.) ο Γεωργ. Τολιόπουλος κι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ. Το δε απόγευμα τελέσθηκε μετά τον Εσπερινό Μνημόσυνο για τους Κτήτορες της Μονής Νικηφόρο Φωκά και Ιωανν. Τσιμισκή, τα «Κτητορικά». Στη συνέχεια παρατέθηκε Τράπεζα κατά την οποία εψάλησαν ύμνοι κι εκφωνήθηκαν χαιρετιστήριοι λόγοι: Ο Μητροπολίτης Ιωήλ βαθυστόχαστα υπογράμμισε ότι ο Ορθόδοξος Χριστιανός πρέπει να ζει ασκητικά, να επιδιώκει τη Βασιλεία του Θεού και, έστω κι αν είμαστε αγνοί από σαρκικά αμαρτήματα, αν διακατεχόμαστε από φιλαργυρία δεν σωζόμαστε. Ο Ιβήρων Ναθαναήλ αναφέρθηκε στον όσιο βίο του Αγ. Αθανασίου του Αθωνίτου και ο καθηγούμενος της Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας γ. Πρόδρομος εστίασε την ομιλία του στην απήχηση του Α. Ο. στον σύγχρονο κόσμο, εκφράζει αυτό την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ η Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας συνέβαλε στην ανάπτυξη του κοινοβιακού μοναχισμού και στην ίδρυση πολλών Ι. Μονών, καταστάσα υπογραμμός του νεώτερου ορθοδόξου μοναχισμού στην Ελλάδα, Καλαβρία, Ρωσία, Γεωργία κι αλλού. Ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο Ιωήλ για την παρουσία του, τον καθηγούμενο Ναθαναήλ και όλους τους διακονούντες στην Ι. Μονή. Όντως όλα εγένοντο με περισσή επιμέλεια, ευταξία κι έτσι εξυπηρετήθησαν οι πολυπληθείς προσκυνητές, υλικά και πνευματικά νε τον άγρυπνο συντονισμό του π. Προδρόμου, ταπεινού και φιλόξενου καθηγουμένου.

Οι Ι. Μ. Μεγίστης Λαύρας και Ιβήρων είναι αδερφές μονές από της ιδρύσεως τους. Οταν πανηγυρίζει η πρώτη ηγουμενεύει ο π. Ναθαναήλ και όταν πανηγυρίζει η Ιβήρων 28/15 Αυγ. ηγουμενεύει ο π. Πρόδρομος.

Β. Η πανήγυρη της Ι. Σκήτης Μικράς Αγ. Άννας προς απόδοση ι. τιμής στους κτήτορες αυτής (αρχές 17ου αι) Οσίους Διονύσιο τον Ρήτορα πρεσβεύοντα «Ακακίαν ασκεί τη καρδία και αγνείαν τω σώματι. Ταύτα γαρ άμφω ναόν Θεού εργάζονται» και Μητροφάνη υποστηρίζοντα «ο έχων υπακοήν και εξομολόγησιν βαδίζει προς απάθειαν» άρχισε στις 8:30μ.μ. της 21/8 Ιουλ. με αγρυπνία στο σπήλαιο που ασκήθηκαν στην αρχή και έχει διαμορφωθεί σε Ι. Ναό στο υπέρθυρο του οποίου αναγράφεται η ρήση από την Έξοδο της Π. Διαθήκης: «Αδελφέ λύσαι το υπόδημα εκ των ποδών σου• ο γαρ τόπος εν ω έστηκας άγιος εστίν». Βαθειά χαράματα τελέσθηκε Αγιασμός με την παρουσία του ι. λειψάνου της Αγ. Άννας και η Θεία Λειτουργία τελείωσε στις 8:30π.μ. της 22/9 Ιουλ. Προέστη της πανηγύρεως ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Σταυρονικήτα Α.Ο. Αρχιμ. Τύχων. Έψαλαν κατανυκτικά οι Δανιηλαίοι, οι Νεοσκητιώτες, οι Αγιαννανίτες και ο Χρίστος Χαλκιάς, πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Παναγίας Δεξιάς Θεσσ/νίκης, σπουδαίο ταλέντο Βυζ. Μουσικής. Παρατέθηκε πλούσια εδεσμάτων Τράπεζα οποία τελείωσε με την ύψωση του άρτου της Παναγίας που περιφέρθη στους συνδαιτυμόνες και τσιμπούν μια ψίχα, σύμβολο συμμετοχής στον Άρτο της Εκκλησίας του Χριστού.

Το απόγευμα τελέσθηκαν τα «κτητορικά» εσπερινός και μνημόσυνο για τους κτήτορες της Ι. Σκήτης Ιερομονάχους Διονύσιο, Μητροφάνη και Μοναχούς Γεράσιμο, Αβιμελέχ και Σπυρίδωνα. Ακολούθησε Τράπεζα κατά την οποία εψάλησαν εόρτιοι ύμνοι και τραγούδια της πονεμένης ρωμιοσύνης. Ωστόσο κι εφέτος ήταν έντονη η απουσία του κοιμηθέντος γέροντος Σπυρίδωνος, ανθρώπου γεμάτου καλοσύνη, αρχοντιά. Τα της πανηγύρεως φρόντισαν με περισσή τάξη, φιλόξενο πνεύμα ο εύστροφος μοναχός π. Ευθύμιος με τη συνοδεία του π.Παντελεήμονα, Πρόδρομο, Γρηγόριο και τους ιερομονάχους π. Νεκτάριο και π. Ευσέβιο. Μετά τη Θεία Λειτουργία των Κτητορικών της 23/10 Ιουλ. και το κέρασμα η ι. πανήγυρη έλαβε τέλος.

Στους προσκυνητές δόθηκε ευλογία ένα CD με ψαλμωδία του μακαριστού Γέροντος Σπυρίδωνος, χαρακτηριζομένου ως αηδόνος του Αγ. Ορους. Ο Θεός να ευλογεί και τις δύο συνοδείες Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας και Ι. Σκήτης Αγ. Αννης και να τις φωτίζει εις έργα αγαθά προς Δόξαν Του. Και του χρόνου να δώσει ο Θεός, να προσκυνήσουμε αυτά τα ιερά του Α.Ο. σκηνώματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου