ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Oχι στη συνένωση -Ανοιχτή επιστολή προς τον υπ. Παιδείας διά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

oχι-στη-συνένωση-ανοιχτή-επιστολή-προς-773798

Του Νικόλαου Δεληγεώργη,

διδάκτορος πολιτικού μηχανικού, τ. καθηγητή Πανεπιστημίου Padova

Διά το θέμα της συνένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Λαρίσης και Λαμίας, πριν εκφράσω τις απόψεις μου θα σας θέσω υπόψη τι είπαν αξιόλογοι επιστήμονες και πολιτικοί.

Ο πρώτος πρώην πρόεδρος και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παντελής Λαζαρίδης: «Δημιουργεί κινδύνους βιωσιμότητας, θα στοιχίσει στο Πανεπιστήμιο την ανάσχεση της πορείας του και στο Βόλο τα κλειδιά». Ο πρώην δήμαρχος Βόλου Δημήτρης Πιτσιώρης: « Το σχέδιο για την Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου, με την υπέρμετρη ενίσχυση της Λάρισας, ανοίγει ζήτημα έδρας του ίδιου του Ιδρύματος». Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός: «Η διαχείριση των θεμάτων της Παιδείας πρέπει να διέπεται από σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι από τακτικισμούς και εξυπηρετήσεις». Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας Νίκος Δαναλάτος: «Δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη γι’ αυτό που πάει να γίνει στο Πανεπιστήμιο». Αντιδρά στην αυθαίρετη ίδρυση τμημάτων Γεωπονίας στη Λάρισα ως κακέκτυπα του τμήματος του Βόλου. Ο καθηγητής του Τμήματος Δενδροκομίας Γεώργιος Νάνος: Δεν έκρυψε την αντίθεση του στην επιχειρουμένη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Λαρίσης και Λαμίας, «φοβούμαι ότι οδεύουμε προς το χειρότερο». Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Μιχάλης Ζουμπουλάκης: «Η έδρα της σχολής στον Βόλο και όχι στη Λάρισα, όπου βρίσκονται τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημιακού Τμήματος». Σοβαρές ενστάσεις εκφράζουν τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου για την ίδρυση Σχολής Τεχνολογίας με έδρα τη Λάρισα, η οποία καλύπτει μέρος του γνωστικού αντικειμένου της Πολυτεχνικής Σχολής που εδρεύει στον Βόλο.

Από τα ανωτέρω εκτεθέντα όλοι είναι αντίθετοι στην επιχειρουμένη συνένωση του Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Λαρίσης και Λαμίας. Για ποια συνένωση μιλάμε; Την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου που διδάσκει επιστήμη και την εξίσωση με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα που παράγουν τεχνολογία; Αλλη είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση και άλλη η τεχνολογική, δεν δίδουν την ίδια μόρφωση. Ας μάθουμε ελληνικά. Οι τίτλοι αυτών των μορφωτικών ιδρυμάτων καθορίζουν το είδος της μόρφωσης που δίδουν. Να μην υποβαθμίζουμε το Πανεπιστήμιο και να το εξισώνουμε με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Το ίδιο ισχύει και για τους καθηγητές. Αλλο το επίπεδο μόρφωσης του πανεπιστημιακού καθηγητή και άλλο του καθηγητή Τεχνολογίας. Δε μπορεί να εξισώνεται ο καθηγητής Πανεπιστημίου με τον καθηγητή Τεχνολογικού Ιδρύματος. Δημιουργούνται σχολές «μαϊμούδες» σε άλλες θεσσαλικές πόλεις αντίγραφα αυτών των σχολών που υπάρχουν στον Βόλο με σκοπό να διεκδικήσει η Λάρισα τη μεταφορά της έδρας του Πανεπιστημίου. Τα ΤΕΙ δεν πρέπει να καταργηθούν καθότι προσφέρουν σοβαρές υπηρεσίες στον τομέα τους. Στην Παιδεία δεν έχουν θέση οι πολιτικές διεργασίες και παρεμβάσεις. Τόσο τα Πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Δεν πρέπει να γίνει ουδεμία συνένωση, να μείνουν όπως είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα ΤΕΙ Λαρίσης και Λαμίας, θα αναπτυχθούν μόνα τους. Έτσι θα ησυχάσουν και θα είναι ευχαριστημένες όλες οι θεσσαλικές πόλεις.

Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά εν τω ευ το πολύ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου