ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Βιβλίο του Σαράντου I. Καργάκου

βιβλίο-του-σαράντου-i-καργάκου-773008

«Η Ελληνική Ιστορική Συνέχεια και η υπονόμευσή της – Τα σημεία των κακών μας καιρών»

Στις 10-12-2020 έλαβα από την οικογένεια του αείμνηστου συναδέλφου και φίλου μου Σαράντου Καργάκου και τον εκδοτικό οίκο Gutenberg του Γιώργου Ε. Δαρδανού ένα πολύτιμο δώρο: το πρώτο μεταθανάτιο βιβλίο τού Σαράντου με τα ανωτέρω στοιχεία. Αν και το είχε έτοιμο ο συγγραφέας του, δεν πρόλαβε να το εκδώσει. Είχε συμπέσει αυτό χρονικά με την έκδοση του μνημειώδους τρίτομου έργου του «Η Ελληνική Επανάσταση του 1821». Τώρα εκδόθηκε με τη φροντίδα τής οικογένειας Καργάκου (της συζύγου τού Σαράντου Γιάννας και των παιδιών του Γιάννη και Ρωξάνης).

Πρόκειται για ένα βιβλίο στρατηγικού σκοπού για την ιδεολογία και για τους πατριωτικούς αγώνες τού Σαράντου. Ο Σαράντος ήταν ένας μαχόμενος διανοητής, και ως τέτοιος θα παραμείνει μέσω της παρακαταθήκης των υπερεκατό βιβλίων του. Ηταν ταλαντούχος φιλόλογος και ελληνοπρεπέστατος ιστορικός. Ο ίδιος εν ζωή εξέφραζε την επιθυμία να μείνει στη μνήμη των μεταγενεστέρων με τον υψηλό τίτλο τού δασκάλου. Οντως, θα μείνει ως ένας σύγχρονος Δάσκαλος του Γένους, όπως είχε αποφανθεί γι’ αυτόν παλαιότερα ο ποιητής μας Νικηφόρος Βρεττάκος.

Το θέμα τού βιβλίου είναι εθνικά και ιστορικά σπουδαίο, ιδιαίτερα στην εποχή μας, μια εποχή αμφισβήτησης των αξιών και των εθνικών αληθειών. Αποδεικνύει ότι η ελληνική ιστορική συνέχεια είναι υπαρκτή και αδιάσπαστη, από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα. Βαθύς γνώστης της Ελληνικής Ιστορίας συνολικά ο Σαράντος Καργάκος, στηλιτεύει την «αποφλοίωση της Ιστορίας» (όπως γράφει) και τη διαβολή της ελληνικότητας, που επιχειρείται από «νεόκοπους διανοητές» (σελίδα 26) επιδιώκεται «κατασκευή νέων ιδεολογιών» στο πλαίσιο «μιας νέας κοσμοαντίληψης», που ο Σαράντος την έχει ονομάσει «φιλοσοφία απάτης» (σελίδα 27).

Το βιβλίο είναι καλαίσθητο (εξωτερικά και εσωτερικά), όπως όλα τα βιβλία των Εκδόσεων Gutenberg. Ο εκδότης μάλιστα (ο Γιώργος Δαρδανός), άξιος φίλος τού Σαράντου, προλογίζει περιεκτικά και κατατοπιστικά το βιβλίο. Επίσης, το προλογίζει ωραία ένας άλλος φίλος του, ο Λαοκράτης Βάσσης. Αντί εισαγωγής ο Σαράντος παραθέτει ολόκληρο το Α’ κεφάλαιο (σελίδες 25-31) με τον συμβολικόν τίτλο «Κατάθεση ευθύνης».

Δεκατέσσερα κεφάλαια (με επιστημονική τεκμηρίωση και ευχάριστη γραφή) συναποτελούν αυτό το βιβλίο. Πριν από το κείμενο κάθε κεφαλαίου ο Συγγραφέας παραθέτει και ένα χαρακτηριστικό μότο κάποιου λογοτέχνη ή πνευματικού ανθρώπου. Αξίζει εδώ να σας δώσω μερικούς από τους τίτλους των κεφαλαίων: Η ελληνική μισγάγκεια (ενότητα), Η αμφισβήτηση της συνέχειας [του Ελληνισμού], Έλληνες και Ευρωπαίοι, Η φυσιογνωμία και η παρουσία τού Βυζαντίου, Από το Γένος στο Εθνος, Η εθνική αφύπνιση και το «πνεύμα τού Μυστρά», Η συνείδηση της ελληνικότητας στους αγωνιστές τού 1821, Στοιχεία αρχαιοελληνικά στον λαϊκό μας πολιτισμό, Η δίψα για την ελληνική αρχαιότητα.

Ο σχεδιασμός τού βιβλίου έγινε από τον Ε. Μαμάη, η σελιδοποίηση από τον Γ . Καρδαμίτση, η εκτύπωση από τον Π. Εκόνη και η μακέτα τού εξωφύλλου από τη Δ.Γ. Δαρδανού.

Του φιλόλογου Νικόλαου Κατοίκου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου