ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οσες «χούντες» και να σπείρετε… θα θερίζετε «Πολυτεχνεία»!

οσες-χούντες-και-να-σπείρετε-θα-θε-770762

Του Πάνου Λαμπρινίδη

Θυμηθείτε: η αρχή έγινε με την κατάργηση του ασύλου, από τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής τους! Που όπως δήλωνε με στόμφο η ΝΔ, θα έλυνε τα «μπάχαλα» και την «ανομία» καθώς, μπορούσε να παρέμβει η αστυνομία ανά πάσα στιγμή σε χώρο ιδρύματος χωρίς να την καλέσει κανένας πρύτανης. Πρέπει να αναφέρουμε πως τα Πανεπιστήμια είναι μέρος της κοινωνικής ζωής και όχι κάτι άσχετο με αυτή. Δεν είναι μια «φούσκα» που όλα είναι διαφορετικά απ’ ότι στον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό, είναι μέρος του «ιστού» και άρα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Όπως και όσο υπάρχει παραβατικότητα στο κέντρο της Αθήνας, έτσι υπάρχει και στο Πανεπιστήμιο και ίσως σε μικρότερο βαθμό. Αντίστοιχα, στο Αιγάλεω που βρίσκεται το ΠΑΔΑ δεν υπάρχει παραβατικότητα τέτοιου είδους, όπως δεν υπάρχει ούτε σε ιδρύματα της περιφέρειας, περιοχές σαφώς με μειωμένη εγκληματικότητα.

Το πρόβλημα στα πανεπιστήμια είναι η συνεχής υποτίμηση και υποβάθμιση τους, που ευνοεί την άνθηση ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων όπως είναι τα «κολλέγια»-ΙΕΚ και όχι μόνο. Όταν η συνολική χρηματοδότηση τους είναι περίπου 92,5 εκατ. ευρώ το 2020 (το 2018 ήταν 123,89 εκατ.) και η πρόσληψη 1000 αστυνομικών θα κοστίσει 30 εκατ. ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο (περ.1/3 του συνολικού προϋπολογισμού), δεν είναι ο «γιαλός στραβός… στραβά -και σκόπιμα-αρμενίζουμε».

Η κυβέρνηση δεν μείωσε απλώς την χρηματοδότηση των ΑΕΙ από έτος σε έτος, δεν έκλεισε απλώς 38 πανεπιστημιακά τμήματα, δεν φτάνει που άφησε έκθετη την πανεπιστημιακή κοινότητα στον Covid 19, δεν αρκεί που ισοτίμησε πτυχία ανωτάτης εκπαίδευσης 5ετούς φοίτησης με αυτά των ιδιωτικών «κολλεγίων» 2ετούς… έρχεται τώρα, να «διορθώσει» την αγανάκτηση της κοινωνικής πλειοψηφίας για όλα τα παραπάνω με ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που θα ζήλευε κάθε αντιδημοκρατικό και αυταρχικό καθεστώς “άλλου τύπου”το οποίο στηρίζεται στον φόβο και στην καταστολή.

Η κυβέρνηση συστήνει «πανεπιστημιακή» αστυνομία (η οποία θα παίρνει εντολές από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη!), τοποθετεί κάμερες παρακολούθησης, ενώ συστήνει πειθαρχικό συμβούλιο που θα είναι «αρμόδιο» να ποινικοποιεί ακόμη και τις συνελεύσεις των φοιτητών…

Ταυτόχρονα, πρώτες εκτιμήσεις του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί μαζί με αυτό της πανεπιστημιακής αστυνομίας, κάνουν λόγο για «τοίχος» παρεμπόδισης εισόδου 20-25 χιλιάδων φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση, και κλείσιμο σχολών της περιφέρειας χαμηλής προτίμησης (όχι χαμηλής ποιότητας…). Θα διαγράφονται με κυνική ταξική διάκριση όσοι «τολμούν» να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα στη ζωή τους και δεν γεννήθηκαν σε πλούσια οικογένεια, ώστε να «αγοράσουν» το πτυχίο τους στο εξωτερικό ή σε κανένα «κολλέγιο»… καθώς αν ξεπερνούν το όριο των ν+2 χρόνων, το κράτος δεν θα τους παρέχει τα ελάχιστα που τους διέθετε πριν (μειωμένη μετακίνηση, σίτιση, εστίες-που έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούν).

Τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση, υπαγορεύουν οι νέοι άνθρωποι να σπουδάσουν στα ιδιωτικά τους «κολλέγια», τα οποία δεν θα χρειαστεί έτσι, να «κυνηγήσουν» την «πελατεία» τους… Η δε αστυνομία στα πανεπιστήμια «θα είναι εκεί» για να θυμίζει μαύρες εποχές για τη χώρα μας, να στοχοποιεί, να πολεμά και να καταστέλλει κάθε αντίδραση: πρυτάνεων, καθηγητών, φοιτητών, της νεολαίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας ευρύτερα. Όλοι όσοι παλεύουν για ποιοτικότερη και περισσότερη Δημοκρατία, αγωνίζονται για ποιοτικότερη και περισσότερη Παιδεία, καλύτερες υποδομές, κατάλληλο προσωπικό και αναβαθμισμένες σπουδές. Όμως, σημειώστε: Όσες «χούντες» και να σπείρετε… θα θερίσετε «Πολυτεχνεία»!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου