ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Νέα σελίδα για τα ιδιωτικά σχολεία

νέα-σελίδα-για-τα-ιδιωτικά-σχολεία-759885

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Ο τίτλος του άρθρου είναι από την ΄΄ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ΄΄ της 19-7-2020 και το περιεχόμενό του αντανακλά τη σύγχρονη αντίληψη που έχει η σημερινή κυβέρνηση για την ιδιωτική εκπαίδευση και ιδιαίτερα η κ. Κεραμέως, η οποία συμβαίνει να είναι και η καθ’ ύλην αρμόδια για θέματα παιδείας, ως υπουργός Παιδείας η ίδια.

Όλοι μας γνωρίζουμε τις αντιλήψεις των αριστερίστικων κυβερνήσεων περί της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Από τη μία πλευρά μάχονταν λυσσαλέα την ιδιωτική εκπαίδευση, και από την άλλη έστελναν τα παιδιά τους στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία, είτε της Ελλάδος είτε των ΗΠΑ.

Όλοι μας ενθυμούμαστε την εμμονή του κ. Τσίπρα να αρνείται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, ακόμα και να ισχυρίζεται, έως πρόσφατα, πως η διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας εξυπηρετεί τα Αμερικάνικα συμφέροντα! Φαίνεται πως ο ίδιος δεν έμαθε ποτέ σωστά Αγγλικά για να μην εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση, στηρίζοντας την ιδιωτική εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα, δεν σημαίνει πως είναι ενάντια της δημόσιας εκπαίδευσης. Απεναντίας, η ιδιωτική εκπαίδευση βοηθά και την δημόσια εκπαίδευση να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί. Οι χιλιάδες Έλληνες που σπούδασαν σε ιδιωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, επιστρέφοντας στην Ελλάδα βοήθησαν χιλιάδες ελληνόπουλα στα δημόσια σχολεία. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα περίτρανο παράδειγμα.

Ωστόσο, ας επιστρέψουμε στο άρθρο της ΄΄ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ΄΄, όπου η κ. Κεραμέως λέει, σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο ήδη προωθείται στη Βουλή, «Το νομοσχέδιο ενσαρκώνει την πολιτική επιλογή μας να απελευθερώσουμε το ιδιωτικό σχολείο από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό, την υπερ-ρύθμιση και τον περιορισμό των δυνατοτήτων του. Επιδιώκουμε το ιδιωτικό σχολείο να αποκτήσει την ευελιξία, να μπορεί να αναπτύσσει τον πολύπλευρο ρόλο του, να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες, πάντα με αυστηρή εφαρμογή του νόμου και στο πλαίσιο κρατικής εποπτείας».

Το νέο νομοσχέδιο, σε άλλο σημείο αναφέρει πως «δίνεται η δυνατότητα σε κάθε σχολείο να οργανώνει φροντιστηριακού τύπου μαθήματα (στα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος και σε ξένες γλώσσες) αλλά και αθλητικές, πολιτιστικές, καλλιτεχνικές κλπ. δραστηριότητες».

Η περιοχή μας έχει απόλυτη ανάγκη ενός καλού ιδιωτικού σχολείου, το οποίο θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις και ανάγκες από τα νήπια έως και μεταλυκειακές σπουδές, οι οποίες θα μπορούν να αναπτυχθούν και να αποτελέσουν έλξη φοιτητών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες. Παρεμπιπτόντως, το ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ ΄΄ΑΝΑΤΟΛΙΑ΄΄ προσφέρει εκπαίδευση από νήπια μέχρι και πανεπιστημιακού επίπεδου και δέχεται μαθητές από όλη την Ελλάδα αλλά και από πολλές βαλκανικές χώρες. Μήπως ένα παρόμοιο σχολείο θα μπορούσε να λειτουργήσει και στην περιοχή μας;

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα σύγχρονο ιδιωτικό σχολείο με απεριόριστες προοπτικές ανάπτυξης είναι ο χώρος που θα επιλεγεί να λειτουργήσει. ΑΥΤΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ.

Η συμφωνία των ευρωπαϊκών κρατών που επιτεύχθηκε πρόσφατα και η χώρα μας θα λάβει 72 δισεκατομμύρια ευρώ, ενδεχομένως δίνει μία άλλη ευκαιρία στην ιδιωτική εκπαίδευση να αναπτυχθεί. Άλλωστε και η ΄΄ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ΄΄ της 22-7-2020 ακριβώς αυτό τονίζει δια στόματος του ιδίου του Πρωθυπουργού.

Εάν οι τοπικοί παράγοντες δεν ενδιαφερθούν για το σχολείο του μέλλοντος, χωρίς καμία αμφιβολία θα παρουσιαστούν ενδιαφερόμενοι από άλλες πόλεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Είμαι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου για ανταλλαγή απόψεων αλλά και προτάσεων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως στο Βόλο για δύο δεκαετίες λειτούργησε ένα σχολείο –μοντέλο διδασκαλίας της Αγγλικής. Τώρα μπορούμε να λειτουργήσουμε ένα σχολείο – μοντέλο για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου