ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Ο λαός να πει «όχι» στη γενίκευση της καρκινογόνας καύσης των σκουπιδιών»

ο-λαός-να-πει-όχι-στη-γενίκευση-της-κ-743756

Του Απόστολου Ριζόπουλου, μέλους της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, δημοτικού συμβούλου Βόλου

Από τις πρώτες αράδες του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020 – 2030 αποτυπώνονται οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της λεγόμενης «κυκλικής οικονομίας», υιοθετώντας τις «καλές ευρωπαϊκές τακτικές», προχωρά στην παραγωγή «εναλλακτικών καυσίμων» από σκουπίδια, προωθεί την καρκινογόνα καύση τους, μετατρέποντας όλη τη χώρα σε τεράστιο αποτεφρωτήρα.

Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για στρατηγική, ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει πεδίο επενδύσεων για τα λιμνάζοντα κεφάλαια και για την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα μπροστά στην νέα οικονομική κρίση, που επιτάχυνε η εκδήλωση της πανδημίας.

Έτσι, μέσα από τις δράσεις που προτείνονται και από το νέο εθνικό σχεδιασμό προωθούνται οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και συνδυάζονται παρεμβάσεις σε μια σειρά κρίσιμους κλάδους της βιομηχανίας, τομείς όλου του «κύκλου ζωής» των προϊόντων, από την παραγωγή και την κατανάλωση μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων και την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών. Αφορούν την επεξεργασία, την ανακύκλωση, τη μεταφορά – το διασυνοριακό εμπόριο, το χρηματιστήριο ρύπων και την ανάκτηση ενέργειας από την παραγωγή «εναλλακτικών δευτερογενών – απορριμματογενών καυσίμων».

Τα στοιχεία του νέου ΕΣΔΑ είναι αποκαλυπτικά!

Με πρόσχημα τη μείωση της ταφής απορριμμάτων σε ποσοστό 10% (!) μέχρι το 2030, στόχος πιο «φιλόδοξος» απ’ αυτόν που θέτει η Ε.Ε. με χρονικό όριο το 2035, επιχειρεί την κατασκευή, εκτός των 5 υπαρχόντων, ακόμη 38 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), αξίας εκατοντάδων εκ. €, που θα παράγουν «εναλλακτικά» καύσιμα, είτε πρόκειται για το SRF/ RDF είτε για το CLO (compost like output), μιας χαμηλής ποιότητας compost με περιεκτικότητα σε πλαστικό και βαρέα μέταλλα, που παράγεται από την μηχανική επεξεργασία και, που λόγω της ακαταλληλότητάς του ή της μη προτίμησης του στην αγορά ως εδαφοβελτιωτικού, θα οδηγείται σε καύση με ανάμειξη με το SRF/ RDF, με λυματολάσπες και με υπολείμματα των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

Από τα περίπου 5,3 εκ. τόνους Αστικά Στερεά Απόβληταο νέος ΕΣΔΑ προβλέπει μέχρι το 2030, ενδεχομένως και νωρίτερα να οδηγούνται στην καρκινογόνα καύση σε τσιμεντοβιομηχανίες και σε ακόμη 4 νέες μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης 1,71εκ. τόνοι SRF/RDF – CLO – λυματολάσπες και υπολείμματα ΜΕΑ και ΚΔΑΥ, ποσοστό 32,3%των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ).

Όπως αναφέρεται, στις τσιμεντοβιομηχανίες σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τσιμεντοβιομηχάνων, η αθροιστική δυναμικότητα των τσιμεντοβιομηχανιών της χώρας για κατανάλωση δευτερογενούς καυσίμου (SRF/RDF), ανέρχεται σήμερα σε 270.000t/έτος, ενώ μετά από επενδύσεις αναβάθμισης/τεχνολογικής προσαρμογής των εγκαταστάσεων η δυναμικότητα μπορεί να ανέλθει σε 815.000t/έτος. Για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ – LAFARGE στο Βόλου, ενώ σήμερα η δυνατότητα απορρόφησης SRF/RDF ανέρχεται σε 80.000 t/έτος, εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει, μετά από επενδύσεις (2-5 χρόνια) σε 200.000 t/έτος. Ταυτόχρονα εμπαίζουν το λαό όταν προβάλλουν το ζήτημα της «απολιγνιτοποίησης», καταργώντας την αξιοποίηση του στρατηγικού ορυκτού πλούτου, που σχετίζεται με την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, με πρόσχημα τη μείωση εκπομπών CO2, τη στιγμή που γενικεύουν την τοξική καύση των απορριμμάτων.

Τα νούμερα είναι συνταρακτικά και αποδεικνύουν το έγκλημα διαρκείας της καρκινογόνας καύσης απορριμμάτων στο οποίο έχουν βάλει φαρδιά την υπογραφή τους, όχι μόνο οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και η δημοτική αρχή Μπέου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επί της ουσίας υπέγραψαν να μετατραπεί ο Βόλος σε αποτεφρωτήρα απορριμμάτων, υπηρετώντας την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης, την οποία στηρίζουν διακαώς, προκειμένου να υπάρχουν κερδοφόρες επενδύσεις από επιχειρηματικούς ομίλους σε όλο το κύκλωμα διαχείρισης απορριμμάτων.

Πρόκειται για επενδύσεις που ο ελληνικός λαός θα τις ακριβοπληρώσει, εφόσον εισάγεται στον εθνικό σχεδιασμό, ξεκάθαρα, η «εφαρμογή στην πράξη της αρχής “Πληρώνω Όσο Πετάω”, τόσο με νομοθετικές ρυθμίσεις όσο και με ενίσχυση των φορέων με πόρους μέσω ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν να μετρήσουν την παραγωγή αποβλήτων… σε επίπεδο κατοικίας, κτηρίου, πολεοδομικής ενότητας, επιλεγμένων παραγωγών», καθώς επίσης και ο «Εκσυγχρονισμός της “περιβαλλοντικής εισφοράς” (τέλος ταφής) στα απόβλητα που οδηγούνται σε ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για την ταφή των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων και των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων», εκτινάσσοντας τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας στα ύψη. Την ανταποδοτικότητα της καπιταλιστικής διαχείρισης των σκουπιδιών, βέβαια, ο ελληνικός και ο βολιώτικος λαός θα την ακριβοπληρώσει, ακόμη περισσότερο, με τις τοξικές επιπτώσεις στην υγεία, που επιφέρει η τερατώδης αύξηση καύσης των σκουπιδιών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην καρκινογόνα καύση των σκουπιδιών. Να συγκρουστούν με την πολιτική εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Μπορούν με τη μαζική συμμετοχή και τη μαχητική διεκδίκηση να σταματήσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα. Να συγκρουστούν με τις επιλογές της κυβέρνησής και της Ε.Ε, που στηρίζουν η δημοτική αρχή Βόλου και η περιφέρεια Θεσσαλίας.

Να διεκδικήσουν:

  • Όχι στην καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ – ΚΟΚ από την ΑΓΕΤ.
  • Όχι στην καύση σκουπιδιών. Η νομιμότητά τους είναι κομμένη και ραμμένη στην κερδοφορία τους. Δεν θα μας κοροϊδεύουν με μετρήσεις και επιτροπές ελέγχου, που νομιμοποιούν τις καρκινογόνες διοξίνες και τα δηλητηριώδη απόβλητα.
  • Όχι στην παραγωγή RDF/SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου.
  • Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, αερόβια κομποστοποίηση, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
  • Όχι στην Πράσινη ανάπτυξη της ΕΕ και της κυβέρνησης, που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου