ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή ΙΖ’ Ματθαίου

κυριακή-ιζ-ματθαίου-702716

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου, Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Με τη σηµερινή ευαγγελική περικοπή, η Αγία µας Εκκλησία θέλει να µας παρουσιάσει την σπουδαιότητα της πίστεως προς το πρόσωπο του Κυρίου µας Ιησού Χριστού. Περίλαμπροπαράδειρα, η Χαναναία γυναίκα, που η στάση της αποτελεί οδοδείκτη, έτσι ώστε να αποκτήσουμε τούτη την πίστη στη ζωή µας.

Η Χαναναία γυναίκα περνούσε μεγάλη δοκιμασία, καθώς η κόρη της είχε κυριευθεί από τα δαιµόνια. Όµως, παρ’ όλη την πίκρα και το βάσανό της, είχε έκδηλο το ενδιαφέρον να γνωρίσει τον Κύριο, Τον έχοντα εξουσία να ιατρεύει τις ασθένειες της ψυχής και του σώµατος. Γνώριζε πολύ καλά ότι ο Κύριος είναι ο πραγµατικός Υιός του Θεού, ο Θεός της Αγάπης και του Ελέους!

Ο Κύριος, στις ικεσίες της γυναίκας δεν δίδει καμία απολύτως σημασία. Δεν της απαντάει καθόλου. Εκείνη, όµως, µε επιµονή εξακολουθεί να παρακαλεί τον Ιησού: «Ελέησέ µε, Κύριε, Υιέ Δαυίδ». Ο Ιησούς αποκαλύπτει τότε την µεγάλη πίστη της γυναίκας και η παράκλησή της, γίνεται αµέσως πράξη. Το θαύµα έγινε! Η άρρωστη κόρη θεραπεύτηκε!

Η ζωντανή πίστη της ταπεινής Χαναναίας γυναίκας, πρέπει να αποτελεί παράδειγµα και για εµάς. Η πίστη της, ήταν πληµµυρισµένη από αγάπη για τονΚύριο. Και τούτο της χάρισε την ίαση της κόρης της. Παράλληλα, η ακλόνητη πίστη, πρέπει να συνοδεύεται και από την κορωνίδα των χριστιανικών αρετών, την ταπεινοφροσύνη.

Πολλές φορές, αρκετοί από εµάς νιώθουµε ότι ο Κύριος δεν µας ακούει. Δεν αφουγκράζεται τον οιαδήποτε πόνο και επιθυμία µας. Έχουµε την βεβαιότητα ότι πιστεύουµε αληθινά και ουσιαστικά, µα ο Κύριος κωφεύει. Τι συµβαίνει άραγε; Απλούστατα, ο Κύριος δοκιμάζει την πίστη µας προς Αυτόν. Την εµπιστοσύνη που οφείλουµε να δείχνουµε προς τον Παντοκράτορα Κύριο. Όπως έπραξε µε την Χαναναία, το ίδιο πράττει και µε εµάς. Μας προκαλεί συνεχώς να πολεµούµε ακούραστα, µε όπλα πνευµατικά, έτσι ώστε να νικήσουμε πανηγυρικά.

Και τούτος ο πνευµατικός αγώνας, χρειάζεται µεγάλη προσπάθεια και επιµονή. Δύναµη ψυχής, έτσι ώστε να ξεπερνούμε όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντούμε στη ζωή µας. Η προσευχή και η ταπεινοφροσύνη θα µας βοηθήσουν να αποκτήσουµε την ζώσα πίστη της Χαναναίας γυναίκας. Τότε, ο Κύριος σίγουρα θα µας επιβραβεύσει στη ζωή µας και θα µας χαρίσει την πολυπόθη σωτηρία µας. Αµήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου