ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Γιώργος Ι. Βασιλούλης: ΤΟ ΒΟΥΝΕΣΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

γιώργος-ι-βασιλούλης-το-βουνεσι-γλωσσ-664282

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Πρόσφατα είχα την τύχη και τη χαρά να εμπλουτίσω τη βιβλιοθήκη μου με το βιβλίο του κ. Γιώργου Βασιλούλη, παλιού μου φίλου, συμπατριώτη – συντοπίτη – κοντοχωριανού, πρώην ελεγκτή της Οικονομικής Εφορίας Βόλου και το πλέον σημαντικό τα τελευταία χρόνια συγγραφέας ιστορικών βιβλίων.

Το αναφερόμενο βιβλίο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα και υπόδειγμα προς μίμηση για χιλιάδες ελληνικά χωριά της Ελλάδος, τα οποία ήκμασαν στο παρελθόν, ενδεχομένως και επί σειρά πολλών ετών ή και δεκαετιών και σήμερα βρίσκονται είτε ερημωμένα, είτε ημι-ερημωμένα, και ενδεχομένως κάθε καλοκαίρι ή και γιορτές να ζουν κάποιες ημέρες παλιάς «δόξας» από ανθρώπους πρώτης, δευτέρας και τρίτης γενιάς που ζουν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος ή του εξωτερικού, ενδεχομένως και σε άλλες ηπείρους.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό από πολλές πλευρές, αρχίζοντας από τον ντόπιο γλωσσικό θησαυρό, τοπική διάλεκτο, και στη συνέχεια καταγράφοντας την ιστορία του χωριού από την σύστασή του ως οικισμού, τις προσωπικότητες του χωριού που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο ακόμα και σε επίπεδο επικράτειας και κυβερνήσεων του κράτους.

Ο κ. Βασιλούλης, αν και δεν σπούδασε ιστορικός ή κοινωνιολόγος, δεν παραλείπει να αναφερθεί σε σχεδόν όλες τις πτυχές του χωριού του, το οποίο σήμερα είναι η πρωτεύουσα του Δήμου της Λίμνης Πλαστήρα. Επιπροσθέτως, ανεπιφύλακτα θα πρότεινα πως κάθε χωριό της Ελλάδος και κάθε μικρό νησί της επικράτειας θα έπρεπε να έχει έναν ή μία Βασιλούλη που να καταγράφει όσα ακριβώς καταγράφει ο κ. Βασιλούλης: ήθη και έθιμα του χωριού του, παραδόσεις, θρησκευτικές τελετές, ονόματα επιφανών και ιστορικών προσωπικοτήτων της τέχνης, των γραμμάτων, της πολιτικής, της τοπικής διοίκησης, κατά χρονική σειρά, τους ιερείς του χωριού που πρόσφεραν με το λειτούργημά τους τις υπηρεσίες τους, κλπ.

Εν όψει της εθνικής μας παλιγγενεσίας και του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, κάθε μικρός ή μεγάλος οικισμός της Ελλάδας, της ηπειρωτικής ή νησιωτικής, θα έπρεπε ή μάλλον θα πρέπει να παρουσιάσει την ιστορία του, την εξέλιξή του ή την ερήμωσή του από της γενέσεώς του έως σήμερα.

Στη ζωή μας μπορούμε να αποποιηθούμε ή να υιοθετήσουμε οτιδήποτε, αλλά ποτέ δεν μπορούμε να αποποιηθούμε την καταγωγή μας, την γενέτειρά μας και την εξέλιξή μας. Αυτά τα στοιχεία θα μας συνοδεύουν εφ’ όρου ζωής.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θα μπορούσε κάλλιστα να απευθύνει κάλεσμα μέσω των Περιφερειών – Δήμων και Κοινοτήτων, ώστε κάθε Δήμος με τους οικισμούς του και τα χωριά του να καταγράψει την ιστορία, τα ήθη και έθιμα αλλά και τις ιδιαιτερότητες ενός εκάστου τόπου. Όπως προαναφέρθηκε το βιβλίο του κ. Βασιλούλη οπωσδήποτε αποτελεί ένα πρότυπο και υπόδειγμα για οποιονδήποτε επίδοξο συγγραφέα να πράξει το ίδιο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας οπωσδήποτε θα μπορούσε να συνδράμει, να ενθαρρύνει και να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτών ή φορέων που θα ήθελαν να ασχοληθούν με παρόμοια πονήματα, όπως αυτό του Γιώργου Βασιλούλη.

Υπήρξαν οικισμοί στο Δήμο της Λίμνης Πλαστήρα, όπως π.χ. ο οικισμός της Κερασιάς, ο οποίος για εκατονταετίες υπηρέτησε ως βιομηχανικό κέντρο με τρεις νερόμυλους, αρκετά μαντάνια και νεροτριβές, νεροπρίονα, υφαντουργία κλπ. και υπηρετούσε αρκετά χωριά της περιοχής αλλά και της περιφέρειας Καρδίτσας στον τομέα της επεξεργασίας των μάλλινων υφασμάτων, υφαντών, σκουτιά, βελέντζες, φλοκάτες ή στέρφες, κουβέρτες, κλπ.

Το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως μία διατριβή διδακτορικού από κάποιον φιλόδοξο φοιτητή της ιστορίας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν το βιβλίο από τον κ. Ηλία Αποστόλου, τηλ. 6940977390.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου