ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στον απόηχο του εορτασμού της Εθνικής μας Επετείου των 200 χρόνων (1821-2021)

στον-απόηχο-του-εορτασμού-της-εθνικής-652331

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Μόλις πρόσφατα οι Έλληνες απανταχού της γης γιορτάσαμε την επέτειο της εθνικής μας επανάστασης και ανεξαρτησίας μας μετά από 400 χρόνια υπό τον Οθωμανικό ζυγό. Ας αρχίσουμε όμως το κείμενό μας με τον ορισμό περί επανάστασης: Επανάσταση σημαίνει η κατάρρευση θεσμών και καθεστώτων που καθιερώθηκαν και επικράτησαν για ολόκληρους αιώνες και γκρεμίστηκαν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η επέτειος, αν και μέσω πανδημίας, γιορτάστηκε με υπερηφάνεια, τόσο από τους Έλληνες της Ελλάδας, αλλά και της διασποράς και τιμήθηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη με την γαλανόλευκη να κυματίζει παντού.

Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ουσιαστική συμβολή των τριών τότε δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, στην περίφημη μάχη του Ναυαρίνου, τις κάλεσε να μας τιμήσουν δια της παρουσίας τους στην επέτειό μας, πράγμα το οποίο και έγινε στο ύψιστο επίπεδο.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσωπικά επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τον συγχαρεί και ταυτόχρονα να στείλει ένα μήνυμα φιλίας προς τους Έλληνες και στήριξης των ελληνικών συμφερόντων σε πολλαπλά επίπεδα…

Ιδιαίτερη αναφορά αυτής της επετείου πρέπει να γίνει ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ. Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 20-08-2018 με άρθρο της υπό τον τίτλο: «Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΠΟΡΑ» του Επίκουρου Καθηγητού Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Templeτης Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, του κ. Κων/νου Δροσάτου, ο οποίος περιγράφει λεπτομερώς πως η Ελλάδα θα έπρεπε να καταγράψει τους Έλληνες της διασποράς και την τεράστια δυναμική τους και δύναμή τους στη σύγχρονη Ελλάδα.

Στις 27-9-2018, ο γράφων με άρθρο του στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» και υπό τον τίτλο: «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ, Η ΜΕΤΑΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ», σχολιάζει το άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» και προσθέτει τα δικά του εποικοδομητικά σχόλια και προτάσεις. Εκείνο το άρθρο είναι εξίσου επίκαιρο σήμερα, λίγες μόλις ημέρες μετά τον εορτασμό μας των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες, τα κείμενά μας πρέπει να χαρακτηρίζονται από την αξία τους όταν γράφονται, αλλά και την μελλοντική τους χρήση. Η αξιοποίηση των Ελλήνων της διασποράς αποτελεί ένα μόνιμο ζήτημα της Ελλάδας και η σημερινή κυβέρνηση είναι άξια συγχαρητηρίων, διότι ψήφισε το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων της διασποράς, κάτι που προηγούμενες κυβερνήσεις με πείσμα είχαν αρνηθεί επί σειρά πολλών ετών.

Κυρίες και κύριοι αναγνώστες της στήλης, για να γράψει κάποιος για τους Έλληνες της διασποράς, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ζήσει ο ίδιος ή η ίδια στην διασπορά και για όσους τυχόν αμφισβητούν ή δε γνωρίζουν ο γράφων έζησε για 15 ολόκληρα χρόνια στη διασπορά, που υπήρξαν τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του.

Ο Όμηρος πρώτος αναγνώρισε τα οφέλη της ξενιτειάς αλλά και τον πόνο που αισθάνεται κανείς στην ξενιτειά, στερούμενος την πατρίδα του, τη γλώσσα του, τη θρησκεία του, την οικογένειά του, κάνοντας αναφορά στον Οδυσσέα.

Α) «…πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω».

Β) «…και καπνόν αποθρώσκοντα εις γαίαν θαναίειν ιμείρετο».

Αυτές οι δύο αναφορές του Ομήρου στους ξενιτεμένους συνοψίζουν τα πάντα όσων ζουν μακριά από την πατρίδα τους και τον τόπο που γεννήθηκαν, ενδεχομένως, και μεγάλωσαν.

Πολιτικοί και διάφοροι άλλοι, που ποτέ δεν έζησαν σε άλλες χώρες και δεν στερήθηκαν τη θαλπωρή της πατρίδας τους, παρά μόνον ως τουρίστες σε αυτές τις χώρες, δεν δικαιούνται να μιλούν για την διασπορά των Ελλήνων.

Στην Ελλάδα, λόγω της επετείου δίνεται μοναδική ευκαιρία άνευ προηγουμένου, να αξιοποιήσει προς όφελός της αλλά και προς όφελος της διασποράς, τους Έλληνες όπου γης. Αλλά και τοπικά και περιφερειακά οι διάφοροι φορείς θα μπορούσαν κάλλιστα να επωφεληθούν από τους Έλληνες της διασποράς σε πολλαπλά επίπεδα και να ωφεληθούν οι πάντες από την αξιοποίηση αλλά και ενδεχομένως και επιστροφής πολλών επιφανών και αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων του τόπου μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου