ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το ντύσιμο

το-ντύσιμο-651120

Γράφει ο Ανδρέας Φ. Βασιλείου, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας

Η εξωτερική εμφάνιση του κάθε ανθρώπου καθορίζεται από την καθαρότητα και το ντύσιμό του. Πριν όμως, ασχοληθούμε με το ντύσιμο της εποχής μας, ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν. Όπως ξέρουμε, η τροφή, το ντύσιμο και η στέγη αποτελούν τις πιο βασικές ανάγκες στη ζωή των ανθρώπων. Από τα πολύ παλιά χρόνια οι άνθρωποι έφτιαχναν διάφορες φορεσιές. Τα δέρματα των ζώων ήταν οι πρώτες ανθρώπινες ενδυμασίες. Με τις πρωτόγονες εκείνες φορεσιές κατόρθωναν να ζεσταίνονται και να κρύβουν τη γύμνια τους.

Οσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο άλλαζε και ο τρόπος του ντυσίματος. Με το μαλλί των ζώων κατασκευάστηκαν τα ζεστά χειμωνιάτικα ρούχα. Αργότερα έγιναν και τα δροσερά βαμβακερά ρούχα για την εποχή του καλοκαιριού.

Με την πάροδο των ετών φτάσαμε στη σημερινή εποχή, που διακρίνεται για την τεράστια ανάπτυξη του τεχνικού πολιτισμού. Ωστόσο, οι βασικές ανάγκες δεν ήταν δυνατό να αλλάξουν. Αλλαξαν όμως, οι τρόποι της κάλυψης αυτών των αναγκών. Η ανάγκη του ντυσίματος αντιμετωπίζεται αλλιώτικα. Σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Πολλές οι ποιότητες και αμέτρητα τα χρώματα.

Στις ημέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι φροντίζουν να ντύνονται σύμφωνα με τη μόδα. Αυτή ικανοποιεί την ανθρώπινη επιθυμία για αλλαγή, αρκεί να μη φτάνει σε παράλογες ακρότητες. Το αδιάκοπο κυνηγητό της μόδας είναι πολυέξοδο. Καλό θα είναι να ντυνόμαστε σύμφωνα με το ατομικό μας γούστο, χωρίς να ακολουθούμε τυφλά τις επιταγές της μόδας.

Το ντύσιμό μας θα πρέπει να είναι ανάλογο με την εποχή, τον τόπο και την ηλικία. Οπως ξέρουμε, το χειμωνιάτικο ντύσιμο είναι πιο βαρύ από το καλοκαιρινό.

Οι βιτρίνες των καταστημάτων μας ενημερώνουν για τη μόδα κάθε χρονιάς. Πολύ συχνές είναι οι αλλαγές της μόδας στα γυναικεία φορέματα. Η συνετή γυναίκα όμως είναι προσεχτική. Δε βιάζεται να ακολουθήσει τη μόδα. Σκέφτεται ότι μπορεί να μετανιώσει για τη βιασύνη της αν τελικά δεν επικρατήσει η μόδα της χρονιάς.

Αλλά η μόδα δεν είναι μόνο για τις γυναίκες, είναι και για τους άντρες. Κάθε πολιτισμένος άνθρωπος πρέπει να φροντίζει για την εξωτερική του εμφάνιση. Η εμφάνιση όμως, αυτή θα πρέπει να κινείται μέσα σε ορισμένα λογικά πλαίσια. Δεν είναι σωστό να παρασυρόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις, που εξυπηρετούν συχνά εμπορικούς σκοπούς. Λησμονούμε ότι μεγαλύτερη αξία έχει το στόλισμα του πνεύματος και της ψυχής. Ξεχνούμε τον τρανό προορισμό του ανθρώπου πάνω στη γη που είναι η ηθική τελειοποίηση και η εξομοίωσή του προς το Δημιουργό του σύμπαντος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου