ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ευχή

η-ευχή-651032

Η ευχή

Εχετε συναντήσει προσευχόμενο άνθρωπο; Εάν ναι, σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει πόση ειρήνη, γλυκύτητα, ταπεινότητα, κουβαλά… Ολο το είναι του λάμπει! Ολος, είναι μια ήσυχη «φωτιά» χάριτος, σιωπής, ειρήνης!

Ολα τα παραπάνω, τα δίνει πλούσια η προσευχή και συγκεκριμένα η ευχή του Ιησού, η γνωστή: «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με»!

Πρόκειται για την πιο συμπυκνωμένη σε θεολογία προσευχή, γιατί περικλείει απόλυτα το Ονομα του Κυρίου και Αρχηγού της Ζωής! Η ευχούλα, λοιπόν, ή η νοερά προσευχή, κατά τους αγίους Πατέρες και Ασκητές της Ορθοδοξίας μας, κάμει θαύματα!

Αυτή, λοιπόν, η ευχή, όταν εκφέρεται με ταπείνωση από τον Ανθρωπο, τότε έχει την αίσθηση του Θεού μέσα του. Δύσκολο, θα μου πείτε. Ναι, είναι γιατί είμαστε σαρκικοί, άρα θνητοί, άρα πεπερασμένοι, πλην όμως με την επίκληση της Ευχής, επέρχεται η γαλήνη, η αναζωογόνηση, η «πνευματική θεραπεία» του Ανθρώπου (Μοναχού – κληρικού λαϊκού).

Οπως έλεγε ο Αγιος Παϊσιος, ο Αγιορείτης, «φιλότιμο και αρχοντιά θέλει ο Θεός… Ολα τ’ άλλα, θα ‘ρθουν». Καλό Στάδιο!

Οι ψαλμοί

Από τις εκδόσεις «Αρτος ζωής» κυκλοφορούν σε μετάφραση της Ανθής Λεούδη, οι κορυφαίοι Ψαλμοί του Δαβίδ! Πρόκειται για σπουδαία, σπαρακτικά, στοχαστικά ποιήματα (150 συνολικά) που κατέχουν κομβική θέση, μεταξύ των Ιερών Κειμένων της Ιουδαιοχριστικανικής παράδοσης.

Τα περισσότερα ποιήματα της συλλογής είναι ψαλμοί, όρος που δηλώνει ότι η εκτέλεσή τους, γινόταν συνοδεία ενός έγχορδου μουσικού οργάνου, του ψαλτηρίου, και αναφέρονται στον βασιλιά Δαβίδ.

Στον Δαβίδ αποδίδεται και ο πρόσθετος ψαλμός (151) που έχει ως θέμα τη νίκη του επί του Γολιάθ. Επιπρόσθετα οι ψαλμοί (το αρχαιότερο βιβλίο της Π. Διαθήκης) προσφέρουν διδασκαλία και καθοδήγηση, καθώς εμπεριέχουν μεγάλο πλούτο θεολογικού στοχασμού!

Οι ψαλμοί εντάχθηκαν στη Χριστιανική λατρεία ήδη από την πρωτοχριστιανική περίοδο και αποτέλεσαν τη βάση του Υμνολογίου της Εκκλησίας. Το ψαλτήρι διαιρείται σε 20 μέρη, τα γνωστά «καθίσματα»…

*Αγιορείτης πατέρας, σ’ ερώτησή μου, ποιο – ποια βιβλία πρέπει να μελετήσω, τους «ψαλμούς» μού πρότεινε απερίφραστα…

Δημ. Φρ. Κώστογλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου