ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα μιούζικαλ που έγραψαν ιστορία

τα-μιούζικαλ-που-έγραψαν-ιστορία-641561

Του Δημ. Φρ. Κώστογλου

Στο σημερινό σημείωμα θα σταθούμε στα μιούζικαλ του ελληνικού σινεμά. Πρώτος διδάξας, κι όχι τυχαία, ο Γιάννης Δαλιανίδης, μόνιμος σκηνοθέτης της Φίνος Φιλμς.

Ταινίες που ξεχώρισαν: «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Ραντεβού στον αέρα», «Κάτι και να καίει», «Κορίτσια για φίλημα», «Οι θαλασσιές οι χάντρες».

Αρχές του ’80 και λίγο αργότερα ο Δαλιανίδης ανακάλυψε νέα ταλέντα που σύντομα καθιερώθηκαν ως πρωταγωνιστές στο σινεμά, στο θέατρο, στην τηλεόραση, όπως οι Γαρδέλης, Παναγοπούλου, Ευαγγελόπουλος, Π. Μιχαλόπουλος, Κ. Φίνου, Ψάλτης, Ρ. Παγκράτη κ.α.

Ο Δαλιανίδης για τα μέτρα του ελληνικού σινεμά έκαμε «θαύματα» και δημιούργησε δική του σχολή, αν και λοιδορήθηκε… από το σινάφι του. Τα ελληνικά μιούζικαλ (παραλλαγή αμερικανικής παραγωγής) είχαν τουλάχιστον μια στοιχειώδη αισθητική, αυθεντικότητα, χιούμορ, δυναμισμό, λαϊκότητα και λάμψη!

Ας μη ξεχνάμε πως χάρις στον Δαλιανίδη (Φ. Φιλμς) κυρίως πολλοί ηθοποιοί της γενιάς ’60 – ’70 έφαγαν γλυκό ψωμί, πλούτισαν, απέκτησαν λάμψη και αναγνωρισιμότητα… (Ο αξέχαστος Κ. Βουτσάς ως τα τέλη της ζωής του ευγνωμονούσε τον Δαλιανίδη…, ενώ κάποιοι άλλοι…).

Ας είναι: Σε προσεχές σημείωμα θα σας μεταφέρω τις «ατάκες» που έγραψαν ιστορία στο πανί…

Κι όμως τότε τραγουδούσαν οι ηθοποιοί

Στα κινηματογραφικά διαμάντια του ’60 – ’70 κυριαρχούσαν οι κωμωδίες και μάλιστα τα μιούζικαλ! Τότε, λοιπόν, οι πιο γνωστοί ηθοποιοί, εκτός από το υποκριτικό – πλούσιο ταλέντο τους, τραγουδούσαν για τις ανάγκες της ταινίας…

Ποιος δεν θυμάται αλήθεια, την εθνική μας Αλίκη, να τραγουδά Μ. Χατζιδάκι, στην ταινία: «Η Μανταλένα». Ακολούθησαν πλήθος ταινιών, όπου η Α.Β. με μπρίο και συχνά με λυγμό ερμήνευσε τραγούδια γραμμένα στα μέτρα της!

Στα μιούζικαλ, φυσικά, την παράσταση «έκλεβε» η αεικίνητη – ταλαντούχα Κερκυραία, Ρένα Βλαχοπούλου.

Τα τραγούδια της, στον Κινηματογράφο, γίνονταν σουξέ στα ραδιόφωνα… «Ας πάει και το παλιάμπελο» και τόσα άλλα.

Από τους άντρες, ο λαμπρός Γ. Βογιατζής ερμήνευσε ωραία μελωδικά τραγούδια του λεγόμενου ελαφρού ρεπερτορίου… Αυτές τις χρονιές του ’60 – ’67 επίσης ηθοποιοί, όπως Βουτσάς, Καραγιάννη, Χρονοπούλου, Καρέζη, Ηλιόπουλος, Κωνσταντάρας «εκτίναξαν» στα ύψη μελωδίες σπουδαίων συνθετών – στιχουργών (Σπάρτακος, Κ. Κλάβας, Μουζάκης, Χατζιδάκις, Χιώτης κ.α.).

Τότε, λοιπόν, στο σινεμά, οι καλοί ηθοποιοί τραγουδούσαν και έπαιζαν ρόλους συναρπαστικούς! Ακόμα νοσταλγώ την Αλίκη στο «Δόλωμα» και την Τζένη στο «Κοροϊδάκι της δεσποινίδος»…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου