ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στήριξη της Επιτροπής Διεκδίκησης για την επίλυση του υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.)

στήριξη-της-επιτροπής-διεκδίκησης-γι-619821

Σε κοινή επιστολή – δήλωση που υπογράφουν από κοινού διατελέσαντες οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδος Ιωάννης Γεωργιάδης, Γεωπόνος, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., Κωνσταντίνος Γκούμας, Γεωπόνος, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., Φώτιος Γραβάνης, Γεωπόνος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., Κωνσταντίνος Α. Καλόγηρος, Γεωπόνος, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., Κωνσταντίνος Η. Καλόγηρος, Γεωπόνος, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., Γεώργιος Παλιούρας, Γεωλόγος, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., Κωνσταντίνος Σκόρδας, Γεωλόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., Κωνσταντίνος Τζανακούλης, Γεωπόνος, πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε. και Βασίλειος Χατζόπουλος, Γεωπόνος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας, πρώην Πρόεδρος ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., αναφέρονται τα εξής:

Το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε (ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε.), είναι Ν.Π.Δ.Δ. και ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ορθής εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, αναδεικνύονταςτα προβλήματα του Πρωτογενή Τομέα της Οικονομίας και υποδεικνύοντας τρόπους και λύσεις, πριν αυτά γίνουν δυσεπίλυτα.

Το Παράρτημά μας από την ίδρυση του και σε συνεργασία με όλους τους επιστημονικούς και άλλους φορείς της Κεντρικής Ελλάδας, ανέπτυξε μία πολύπλευρη δραστηριότητα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται δύοσυνέδρια (1987 και 1996), σχετικά με την διαχείριση των υδατικών πόρων. Ειδικότερα:

  • Ασχολήθηκε με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και συγκρότησε Επιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (Ε.Ε.Δ.Υ.Π.), η οποία επεξεργάσθηκε τις θέσεις του Επιμελητηρίου μας επί των σχετικών θεμάτων.
  • Το Επιμελητήριό μας, στο οποίο υπηρετήσαμε οι συνυπογράφοντες το παρόν κείμενο, σε συνεργασία και με το Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του Τ.Ε.Ε., την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.),αγωνίσθηκε για την πραγμάτωση όλων των μεγάλων υδατικών έργων της Θεσσαλίας (έργα Άνω Αχελώου, Κάρλας, Σμοκόβου).
  • Προέβαλε δημοσίως τεκμηριωμένες θέσεις καιυπέβαλε προς τις Διοικητικές Αρχές (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Κυβέρνηση) πληθώρα υπομνημάτων για την προβληματική διαχείριση των υδατικών πόρων, την νομιμοποίηση χιλιάδων παρανόμων γεωτρήσεων, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) καιτην ανάγκη λήψης μέτρων και δράσεων ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής κρίσης.

Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την πρωτοβουλία συγκρότησης Επιτροπής Διεκδίκησης Επίλυσης του Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ.), που ανέλαβαν οι Διοικήσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε. και των Γεωπονικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, μαζί με πολλούς άλλους εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, Αγροτικών Συλλόγων και Αγροτικών Συνεταιρισμών, Τ.Ο.Ε.Β., καθώς και επιστήμονες που ασχολούνται εδώ και πολλά χρόνια με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας.

Δηλώνουμε την στήριξη μας στην Ε.Δ.Υ.ΘΕ. καιτην αμέριστη συμπαράστασή μας στις προσπάθειες που θα καταβάλει για την επίλυση αυτών των ζητημάτων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τους συμπολίτες μας, να απαιτήσουμε από κοινού με επιμονή, από τη σημερινή αλλά και από τις επόμενες Κυβερνήσεις, την επίλυση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.Ειδικότερα δε, την ολοκλήρωση και λειτουργία των ημιτελών έργων του Άνω Αχελώουκαι την κατασκευή των φραγμάτων που απαιτούνται στη λεκάνη Πηνειού. Τα έργα αυτά, θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Είναι η ώρα ναγίνει αντιληπτό από την Κυβέρνηση, ότι η Θεσσαλία είναι εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους από κλιματικά φαινόμενα που έχουν ως αποτέλεσμα την ξηρασία – λειψυδρία, τον κίνδυνο ερημοποίησης, την έντονη διάβρωση των εδαφών κ.ά.και τονίζουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα οι απαιτούμενες Κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε η Θεσσαλία και οι κάτοικοί της να έχουν μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου