ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Καλά γεράματα»

καλά-γεράματα-609143

Του Μίλτου Σπανού

A’ μέρος

– Αρχίζω και τελειώνω με δυο προσωπικές μου ιστορίες

– Είχα ένα θείο, τον Γιώργο τον Κρανιώτη, δάσκαλο από την Ελασσόνα. Είχε παντρευτεί την αδελφή του πατέρα μου. Ως δάσκαλος ήτανε διάσημος σε όλη την περιφέρειά του, για την πραότητα του χαρακτήρα του, την εμβάθυνση στη γνώση και την μετάδοση της στους μαθητές του, την αγάπη για τον άνθρωπο. Το σπίτι του ήτανε πάντα ανοιχτό για όλους και συναγωνιζόταν την πόρτα του παπά, που ουδέποτε είναι κλειστή και του γιατρού που πάντα πρέπει να είναι ανοιχτή. Απέκτησαν πέντε παιδιά, όλα αγόρια, που προόδευσαν στη ζωή τους και μια θετή κόρη, που υιοθέτησαν, όταν την βρήκαν στα σκαλιά του σπιτιού τους, νεογέννητο, εγκαταλελειμμένο.

– Ο θείος μου αυτός, καλούσε το Πάσχα, όλους του τους συγγενείς (παιδιά του, γαμπρούς του, κουνιάδους του, ανίψια του, ξαδέλφια του), για να γιορτάσουν μαζί, τη Λαμπρή. Εγώ, μικρός ακολουθούσα την οικογένεια μου και λάμβανα μέρος στα μεγάλα γλέντια, φιλοξενούμενος επί μέρες στο μεγάλο, ευρύχωρο σπίτι του, στα περίχωρα της Ελασσόνας. Σημειωτέον, ο πατέρας μου είχε πέντε αδελφές και έναν αδελφό, παπαδοπαίδια εκ Τσαριτσάνης, μεγάλη οικογένεια, κόσμος πολύς.

– Την ημέρα του Πάσχα, δώδεκα αρνιά και κοκορέτσια κοσμούσαν τον προαύλιο χώρο του θείου μου. Όλοι οι συγγενείς ήτανε παρόντες, τραγουδούσαν και χόρευαν. Ο θείος μου, γέρος ων, ήτανε ο αρχηγός της ομήγυρης, πρωτοστατούσε στο γλέντι με ένα ποτηράκι κρασί και ένα πλατύ χαμόγελο και φώναζε: «Καλή γεροσύνη!». Την είχε, οπωσδήποτε!

– Κατά τη γνώμη μου, για να έχεις καλά γεράματα, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις υγεία σωματική και ψυχική. Επίσης, πρέπει να έχεις οικονομική άνεση και τέλος, ευτυχία γύρω σου, όπως ο θείος μου! Κανείς δε μπορεί να νιώσει άνετα όταν οι γύρω του δυστυχούν! Ειδικά όταν είσαι γέρος, θέλεις να βλέπεις το μέλλον των νεοτέρων σου ελπιδοφόρο και με στόχους!

– Από πλευράς απόλυτα ιατρικής, θα έλεγα πως ο άνθρωπος μιας κάποιας ηλικίας έχει «καλά γεράματα», όταν εμφανίζει καλή φυσική κατάσταση ήτοι: καλή αναπνοή, διατροφή, διούρηση, αφόδευση, κίνηση, ψυχική υγεία, και ει δυνατόν σεξουαλική ζωή. Για μένα, τα τελευταία που θα πρέπει να κατέχω, μέχρι τον θάνατο μου είναι η όραση και το μυαλό μου. Με το μυαλό, την υγιή σκέψη δηλαδή, μπορείς να ζήσεις με τις αναμνήσεις, να προβληματίζεσαι, να αναζητάς, να μελετάς, να προγραμματίζεις. Με τα μάτια, μπορείς να βλέπεις το γαλάζιο του ουρανού, το βαθύ μπλε της θάλασσας, τον ήλιο, τα χρώματα, τη φύση, τα ζωντανά, την κίνηση, τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

– Όταν συνταξιοδοτήθηκα, για μεγάλο χρονικό διάστημα ένιωθα άβολα. Δεν πίστευα πως πληρώνομαι χωρίς να εργάζομαι! Νόμιζα πως πάντα είναι Κυριακή και όχι καθημερινή, είχα χάσει τις ημέρες. Επίσης, διαπίστωσα πως ξέχασα το επαγγελματικό μου παρελθόν. Τα έσβησα όλα με μια μονοκονδυλιά! Όμως σε λίγο καιρό δεν είχα χρόνο! Απέκτησα καινούριες ιδέες, συνήθειες, σκοπούς! Τότε κατάλαβα πως «η καλή γεροσύνη» εκτός των άλλων θέλει και καινούρια ζωή! Τότε ένιωσα πάλι νέος.-

Β΄ μέρος

– Κάποτε ρωτήσανε έναν καλοζωισμένο κύριο, προχωρημένης ηλικίας, σε ποια περίοδο της ζωής του πέρασε καλύτερα. Εκείνος, απάντησε, χωρίς ενδοιασμούς, πως η καλύτερη ηλικία στον άνδρα είναι μεταξύ 60 και 75 ετών. Το εξήγησε ως εξής: Εάν έχεις καλή σωματική και ψυχική υγεία, με την πείρα που διαθέτεις κοιτάς να απολαύσεις τα πάντα στην απόλυτη, σωστή λεπτομέρεια! Φαγητό, ποτό, σεξ, διασκέδαση, μελέτη, ταξίδια. Δεν έχεις πονοκεφάλους, να φροντίσεις τους γονείς σου που έχουν πεθάνει, να φροντίσεις τα παιδιά, που έχουν μεγαλώσει, έχεις κομπόδεμα και σύνταξη (αφού δούλευες τόσα χρόνια) και απεριόριστο χρόνο! Δεν ξέρω αν ισχύει στην Ελλάδα μας σήμερα!

– Επιστήμονες του εξωτερικού υποστηρίζουν πως τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα έχουν προοπτική να ζήσουν περισσότερα από 100 χρόνια, κατά μέσο όρο.

– Δηλαδή, υποστηρίζουν πως θα υπάρχει σίγουρα 4η ηλικία ζωής, μετά τα 85 χρόνια. Γι αυτόν τον λόγο ο αυριανός άνθρωπος θα πρέπει να αλλάζει στη ζωή του 3 και 4 δουλειές (αναλόγου βαρύτητος με την ηλικία του) για να έχει την ενασχόληση που προτιμά, χωρίς να πλήττει και να διασφαλίζει τα ασφαλιστικά του ταμεία.

– Εγώ, προσωπικά, δεν πιστεύω να πραγματοποιηθεί αυτή η πρόβλεψη. Προϋποθέτει χώρες απόλυτα αναπτυγμένες οικονομικά, κοινωνικά και χωρίς απρόβλεπτα συμβάντα (πολέμους, σεισμούς κ.ά.).

– Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα, άκαιρα, χωρίς να προλάβουν να γεράσουν. Ο καρκίνος, όπως και τα καρδιαγγειακά νοσήματα θερίζουν. Ας υποθέσουμε πως λύσαμε τις αρρώστιες αυτές στην πρόληψη και θεραπεία τους. Πιθανόν όμως να εμφανισθούν άλλα προβλήματα π.χ. περίεργοι ιοί, ανθεκτικά μικρόβια, παρενέργειες ανθρωπίνων δραστηριοτήτων όπως ραδιενέργεια, αλλαγή κλίματος και μικροκλίματος, λειψυδρίες κ.λπ. Άλλοι παράγοντες που επίσης επηρεάζουν τη ζωή του όπως ο βίαιος θάνατος από δυστυχήματα, εγκλήματα, ανέχεια λόγω της συρροής του πλούτου του πλανήτη στους ολίγους!

– Τελικά, ας εφαρμόσουμε στα γεράματα μας, στη πράξη, τα «πιστεύω» του μεγάλου Αθηναίου φιλοσόφου Σωκράτους: Ψυχή, Αγάπη, Διάλογος, Γνώση, Αλήθεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου