ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ατάκες και παλιοί ηθοποιοί

ατάκες-και-παλιοί-ηθοποιοί-589884

Του Δημήτρη Φ. Κώστογλου

Η παλιά γενιά ηθοποιών, στις ταινίες αλλά συχνά και στο σανίδι, έπαιζαν εκτός κειμένου (εκτός σεναρίου!) και φυσικά οι ατάκες τους, ξεσήκωναν θεατές και ηθοποιούς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η σπουδαία Ρένα Βλαχοπούλου, που ξέφευγε από το κείμενο, έκανε τα δικά της, αλλά αποζημίωνε Σακελλάριο και τον Φίνο.

Η γνωστή ατάκα της στην ταινία «Η Παριζιάνα» έμεινε διαχρονική: «Σούζι τρως και ψεύδεσαι και τρως!».

Ρεσιτάλ ερμηνείας και άφθονου γέλιου, υπήρξε η επίσης καρατερίστα Γεωργία Βασιλειάδου, με τα «απίθανα» ελληνικά της. Με τον Αυλωνίτη και Ρίζο συγκρότησε θίασο, «σπάζοντας» ταμεία και εισιτήρια.

Ο κυρ – Γιώργης, ο μεγάλος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, φοβερός στις ατάκες του και στα πειράγματα…

Θα θυμάστε ασφαλώς, στην ταινία: «Κάτι, κουρασμένα παλικάρια», που απευθυνόμενος στον Λάμπρο, του λέει την ατάκα: (για τη Νόρα Βαλσάμη): «Τη χούφτωσες; Χούφτωστην, χούφτωστην»… και στα θερινά σινεμά γινόταν «σεισμός» γέλιου – χειροκροτημάτων!

Μια που μιλάμε για Λάμπρο Κωνσταντάρα, τι να θυμηθεί κανείς, από ατάκες του μεγαθήριου! Οι γκριμάτσες, το μπρίο, το γέλιο του, ήταν μοναδικά. Μιλάμε για γέλια – μέχρι δακρύων!

Ασυναγώνιστες σε ατάκες βεβαίως – βεβαίως, ο αλησμόνητος Κώστας Βουτσάς, ο Κωστάκης, το αγαπημένο παιδί της «Φίνος Φίλμς».

Στη «Χαρτοπαίχτρα» για παράδειγμα με την Ρένα – Λάμπρο – Χλόη Λιάσκου, έδωσε ρεσιτάλ γέλιου: όπως η σκηνή με τον «μπάμια» γαμπρό του…

Αυτοί λοιπόν οι μεγάλοι ηθοποιοί, (οι περισσότεροι, δίχως παιδεία θεατρική – κινηματογραφική), έδιναν «ψυχή» από την ψυχή τους, σε ταινίες και θεατρικά έργα!

Σήμερα, και λυπάμαι που το λέω, Βουτσάς, Βλαχοπούλου, Βασιλειάδου…, τα τρία φοβερά Β, δεν νομίζω πως υπάρχουν, στην θεατρική πιάτσα.

Αλλαξαν οι εποχές σίγουρα. Αλλαξε η κινηματογραφική ροή και τα σενάρια…, αλλά τέτοιου μεγέθους ηθοποιοί κωμικοί κυρίως, απουσιάζουν σήμερα!

Τότε, γελούσαμε και μόνο με τις γκριμάτσες τους, ενώ τώρα, σκέτη απογοήτευση.

Υ.Γ: Φοβερό ταλέντο σε ατάκες η καλή μας Σαπφώ Νοταρά, με το γνωστό: «Εδώ μέσα, γίνονται Σόδομμα και Γόμμορα!…).

Ο Καραγκιόζης, που λέγεται Σπαθάρης

Το 2009 αποχαιρέτισε η Ελλάδα τον σπουδαίο άνθρωπο καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιο Σπαθάρη!

Πατριάρχης της γνωστής αγαπημένης φιγούρας του Καραγκιόζη, ο Ευγένιος με ιδιαίτερο ταλέντο ξεδίπλωνε τους παιδικούς φίλους: Καραγκιόζη – Χατζιαβάτη, χαρίζοντας σε μικρούς και μεγάλους άφθονο γέλιο…

Ο Σπαθάρης έφτιαξε Σχολή με τους ήρωές του, πιστός σε αξίες, οράματα, τιμιότητα, Ανθρωπιά.

Στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια και αργότερα τις δεκαετίες ’60 – ’70, ο Σπαθάρης με τον Καραγκιόζη του μεγάλωσε γενιές Ελλήνων, ανάμεσα σε φτώχεια, στερήσεις, δάκρυα… Όμως, ο Ελληνας άντεξε, θέριεψε, μεγαλούργησε και ξανά προς τη Δόξα προχώρησε!

Ο γνήσιος, λαϊκός αυτός καλλιτέχνης, ο Σπαθάρης, θα ζει πάντα στις καρδιές μας!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου