ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κίνημα Εθνικής Αυτογνωσίας

κίνημα-εθνικής-αυτογνωσίας-582679

Του Παύλου Μαβίδη

Η επαναθεμελίωση και η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα εν όψει και του συνεδρίου του, έχει ανάγκη περισσότερων πραγμάτων από την ανάδειξη ενός διαδόχου. Η επαναθεμελίωση και η αναγέννηση πρέπει να περάσει πρώτα και κύρια μέσα από μια αυτογνωσία για να προκύψουν απαντήσεις – ερωτήσεις, προτάσεις για να συζητηθούν από το λαό και τα συμπεράσματά του να γίνουν θεσμοί ενός κόμματος που θα μπορεί να εκφράζει και να εκπροσωπεί τον κεντροαριστερό χώρο. Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ αν είναι να γίνει και πάλι κράτος – κυβέρνηση καλύτερα να μη γίνει.

Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Η επαναθεμελίωση και αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ περνάει μέσα από το άνοιγμα μιας ειλικρινούς και διάφανης δημόσιας συζήτησης με νέους όρους και πρακτικές για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Η πρόταση του Θεοδωράκη στη Βουλή για να επιστρέψουν στην Ελλάδα όσοι έχουν βγάλει έξω χρήματα (νόμιμα ή μη) είναι μια μικρή αλλά καλή ένδειξη της κοινής προσπάθειας για αμοιβαία εμπιστοσύνη αρχών και κοινωνίας. Δεν μπορείς να ζητάς θυσίες μόνο από το Λαό.

Χρειάζεται μια εθνική αυτογνωσία, μία αυτοκριτική για τον τρόπο σκέψης, ύπαρξης και πρακτικής που μέχρι σήμερα εφαρμόστηκε πολιτικά στην κοινωνία μας. Το συνέδριο της επαναθεμελίωσης και της αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ πρέπει επιτέλους να κάνει την υπέρβαση του παλιού όχι με λόγια αλλά με έργα. Φτάνουν πια τα στημένα συνέδρια με τις ομάδες συμφερόντων, τις συντεχνίες και τα μεγάλα λόμπι που ελέγχουν την πληροφόρηση.

Θα πρέπει να επιδιώξουμε την επαφή, τη σχέση με ό,τι δυναμικό και υγιές κινείται στην κοινωνία με όρους αναγκών, ιδεών και ανησυχιών.

Θα πρέπει να απευθύνουμε ένα μήνυμα πολιτικής επιστροφής και πολιτικής συμμετοχής για ένα νέο δημοκρατικό κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και είναι ντροπή κάποιοι εκ του ασφαλούς και μακριά από τις τότε συνθήκες να νομίζουν ότι μπορούν να θεωρούν τον Ανδρέα πλυντήριο για να ξεπλύνουν τις παρανομίες τους και την ανικανότητά τους μηδενός εξαιρουμένου και του Γιωργάκη που θέλησε μάλιστα και να απογαλακτοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ που τον ανέδειξε, ιδρύοντας δικό του κόμμα.

Η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση φτώχειας και εξαθλίωσης. Ο λαός βρίσκεται στα κάγκελα και τις αγχόνες. Ο Έλληνας δύσκολα ξεβολεύεται. Οι αρνητικές αντιδράσεις του λαού μας είναι απροσδιόριστες σε χρόνο και τρόπο. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τους χειρισμούς τόσο εντός όσο και εκτός χώρας. Για αυτό αυτή τη στιγμή το συνέδριο για την αναγέννηση και την επαναθεμελίωση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια υπόθεση του σήμερα ή του αύριο. Απαιτείται μια πολιτική καθαρότητα, εντιμότητα, να έχουμε μια υγιή ιστορική κομματική μνήμη και να αγκαλιάζει όλα τα πολιτικά κόμματα της κεντροαριστεράς χωρίς αφορισμούς.

Μπορούμε, αρκεί να το πιστέψουμε και να το θέλουμε, να αναγεννήσουμε και να επαναθεμελιώσουμε το ΠΑΣΟΚ ξεκινώντας από την αυτοκριτική προσωπική και συνολική, από μια νέα ειλικρινή και διάφανη Εθνική Αυτογνωσία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου