ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αξιοπιστία και ενότητα για τις προκλήσεις του μέλλοντος

αξιοπιστία-και-ενότητα-για-τις-προκλή-582372

Του Ακη Καλαμαρά, μέλους ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Προχωρώντας η διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού της χώρας, έστω και με τους πιο αργούς ρυθμούς στην ΕΕ, είναι ορατή η επιστροφή σε συνθήκες που θα θυμίζουν την καθημερινότητα που βιώναμε έως τις αρχές τους 2020. Αναπόφευκτα γεννιέται το ερώτημα αν αποζητούμε την επιστροφή σε εκείνη την περίοδο, ή αν επιθυμούμε να διαμορφώσουμε ένα νέο περιβάλλον που θα δημιουργεί αισιοδοξία και αυτοπεποίθησή, και όχι απογοήτευση και αδιαφορία για το μέλλον.

Στη συζήτηση για την επόμενη μέρα την πανδημίας, κυριαρχεί το μοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να ακολουθήσει η εθνική οικονομία, και συνεπώς ο τρόπος αξιοποίησηςτων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο διάλογος για την οικονομική προκοπή της χώρας απασχολεί διαχρονικά τη δημόσια σφαίρα. Το ζητούμενο, όμως, είναι ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν την ειλικρινή θέληση αλλά και την ικανότητα ώστε να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που θα αφορά τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας.

Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χωρίς να προηγηθεί καμία δημόσια διαβούλευση ώστε να ερωτηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, και δίχως να κοινοποιηθεί στη Βουλή των Ελλήνων, παρέδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πολυσέλιδο σχέδιο αξιοποίησης (ήμήπως κατασπατάλησης;) των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πέρα από κάποιες γενικόλογες επισημάνσεις που απλά συμφωνούν με τις εξαγγελίες της ΕΕ για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, η κυβέρνηση κρατά κρυφό ένα σχέδιο που ενδεχομένως θα δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις και πιθανά να υπονομεύει τις προοπτικές της νέας γενιάς.

Οι ανάγκες της περιόδου απαιτούν διάλογο, συνεργασία, διαφάνεια, και πολιτικές που να έχουν στο επίκεντρο τους την κοινωνία. Όπως και όλες οι προηγούμενες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έτσι και αυτή που αφορά το μέλλον της ελληνικής οικονομίας με τον τίτλο: «Σχέδιο Ελλάδα +», συμπυκνώνει όλα τα παραπάνω στοιχεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιλέγει να συζητήσει και να συνεργαστεί ουσιαστικά με καταξιωμένους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας, τολμά να μιλά ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία για τις προτάσεις του και παράλληλα καλεί τους πολίτες να συνεισφέρουν στον εμπλουτισμό του σχεδίου του, και κυρίως επεξεργάζεται πολιτικές που αφορούν την κοινωνική πλειοψηφία και τη νεολαία του τόπου.

Για την Αριστερά, πολιτικό σχέδιο δεν σημαίνει γενικόλογες τοποθετήσεις ή προτάσεις που «χαϊδεύουν» τα αυτιά της κοινωνίας και ευνοούν τον πλουτισμό ημετέρων. Σε αυτό το πλαίσιο ο Α. Τσίπρας τις προηγούμενες μέρες παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει πέντε άξονες παρεμβάσεων:

  • Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση. Ριζική αναθεώρηση του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης σε όλους τους τομείς, με την κοινωνία συμμέτοχη και ωφελούμενη αυτής της διαδικασίας.
  • Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της εργασίας, ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων. Αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας. Σύνδεση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Στρατηγική που έχει στον πυρήνα της την παραδοχή ότι η εργασία αποτελεί παραγωγική δύναμη.Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με τον αναπροσανατολισμό της σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θέσπιση μέτρων που ενθαρρύνουν τις συνέργειες και την ενδυνάμωση ΜμΕ και ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητάς τους.
  • Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Αντιμετώπιση του ζητήματος του ψηφιακού αποκλεισμού και ταυτόχρονη προώθηση και υλοποίηση μιας συνολικής εθνικής ψηφιακής στρατηγικής. Ψηφιακός μετασχηματισμός της Δημόσιας Διοίκησης και των κρατικών δομών και πλήρης γεωγραφική κάλυψη και δυνατότητα πρόσβασης για όλους, σε επικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων.
  • Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα. Ισχυρό και καθολικό δημόσιο κοινωνικό κράτος. Σχέδιο μείωσης των ανισοτήτων και ενίσχυσης των δαπανών για την υγεία και το κράτος πρόνοιας, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Αξιοπρεπής διαβίωση και δικαίωμα στη στέγη. Εκπόνηση εθνικής πολιτιστικής πολιτικής για την αξιοποίηση του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας.
  • Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου. Βαρύτητα στην τοπική και περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής στρατηγικής, στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της αυτοδιοίκησης, για το σχεδιασμό και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων.

Κάτι που διαφοροποιεί θεμελιωδώς την Αριστερά από τη ΝΔ και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την άσκηση πολιτικής και τη διακυβέρνηση της χώρας. Χαρακτηριστικό στοιχείο της σημερινής κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των αρεστών, των φίλων, των κολλητών, των κουμπάρων και των συγγενών σε όλη τη δομή του κρατικού μηχανισμού. Μια πρακτική που συνοψίζεται στη φράση πρωτοκλασάτου στελέχους της alt-rightΝΔ: «Τους ξένους θα βάλουμε;». Τα αποτελέσματα είναι ορατά για όσους θέλουν να βλέπουν την πραγματικότητα. Ανικανότητα και διαφθορά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας θα στηρίζεται στους πραγματικά άριστους και ικανούς. Σε όσους έχουν διαπρέψει στον τομέα τους και αποδεδειγμένα μπορούν να φέρουν χρήσιμα αποτελέσματα για το κοινωνικό σύνολο. Σε όσους οραματίζονται τον προοδευτικό μετασχηματισμό της χώρας και της κοινωνίας, και εργάζονται για μια Ελλάδα που θα είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην γειτονιά μας και στην Ευρώπη. Και κυρίως θα έχουν τη στήριξη και τη δημοκρατική νομιμοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

«Ένα στοιχείο που είναι η κινητήριος δύναμη για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, είναι ηενότητα της κοινωνίας. Η αίσθηση ότι, όπως χρειάστηκε μαζί να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο στα δύσκολα, έτσι και την επόμενη μέρα δεν γίνεται κάποιοι να ευημερούν και κάποιοι να μένουν στο σκοτάδι». Τα παραπάνω λόγια του Αλ. Τσίπρα από την ομιλία του στην παρουσίαση του σχεδίου «Ελλάδα +» σηματοδοτούν τον όραμα της Αριστεράς για το αύριο της χώρας. Αφήνουμε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη στον δρόμο της τοξικότητας της πολιτικής, του λαϊκισμού και του διχασμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ του Αλ. Τσίπρα θα συνεχίσει στην πορεία της ενότητας των πολλών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου