ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ανάπτυξη των πολλών απέναντι στη μεγέθυνση των ελίτ

η-ανάπτυξη-των-πολλών-απέναντι-στη-μεγ-577463

Του Ακη Καλαμαρά, μέλους Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Βορειοανατολικού Βόλου

Μελετώντας εκθέσεις διεθνών οργανισμών, όπως του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτό που συνομολογείται είναι η απειλή μιας νέας οικονομικής ύφεσης σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Κυρίαρχα, λόγω των αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων εμμονών που βαθαίνουν τις ανισότητες και οδηγούν στην αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατίας, αλλά και του οιονεί εμπορικού πολέμου που έχει ξεκινήσει.

Αντιθέτως, αν ρίξουμε μια ματιά στα επίσημα στοιχεία που περιγράφουν τη αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας, διαπιστώνουμε πως από το 2015 και μετά, η βελτίωση των δεικτών κρίνεται από ικανοποιητική έως και πολύ σημαντική, συγκριτικά με τα αποτελέσματα ακόμα και της περιόδου πριν την κρίση.

Παρά τη «σπέκουλα», πως η κυβέρνηση αποστρέφεται τις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτό που καταγράφεται είναι η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα, μελετώντας τις εκθέσεις της Κομισιόν ή και ανεξάρτητων οικονομικών ινστιτούτων, παρατηρούμε μεταξύ άλλων την αύξηση του κλίματος εμπιστοσύνης προς της ελληνική οικονομία.

«Το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 βρίσκει την Ελλάδα να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες και κίνητρα καινοτομίας και επενδύσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε πρόσφατη έκθεση τηςDeloitte. Σημαντικό στοιχείο της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς την χώρα μας, είναι και η μείωση του κόστους δανεισμού της εθνικής μας οικονομίας από τις διεθνείς αγορές. Το σημαντικότερο όμως γεγονός, αναφορικά με τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας, είναι οι μέθοδοι που ακολουθούνται και οι προτεραιότητες που θέτει η ελληνική κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία διεξαγωγής των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος και η δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας μεταξύ άλλων, αποτελούν θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στη κυβέρνηση της Αριστεράς και στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα του χθες.

Από τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος (π.χ. Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ), την απουσία σχεδιασμού (ανολοκλήρωτο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, ανυπαρξία σύγχρονων δικτύων επικοινωνιών κ.λπ.) και την οικονομική μεγέθυνση των εκάστοτε ημετέρων (ακόμη και την περίοδο των μνημονίων), περνάμε σταδιακά στη Ελλάδα της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και της οικονομίας της γνώσης.

Παράλληλα με την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, αναλογιζόμενοι τις προκλήσεις της νέας περιόδου, οφείλουμε να θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία έναντι των μελλοντικών απειλών. Ο παραγωγικός μετασχηματισμός για την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, πρόκειται να συμβάλει στη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς και την κοινωνίας.

Η απαιτητική και μακροπρόθεσμη διαδικασία του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, προϋποθέτει την δημιουργία θεσμών και οργανισμών που θα στηρίξουν αποτελεσματικά τις ανάγκες αυτού του εγχειρήματος. Με σκοπό τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, θα έχει ως κύριο στόχο την προώθηση της δίκαιης, βιώσιμης και ολιστικής ανάπτυξης της οικονομίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, θα έχει ως σκοπό την εν γένει στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προώθηση της καινοτομίας, την προώθηση ποιοτικών και στρατηγικών έργων, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και στο δημόσιο τομέα, την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Επίσης, θα συμβάλει στην ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών για την αξιοποίηση των βέλτιστων αναπτυξιακών πρακτικών προς όφελος των εθνικών προτεραιοτήτων. Ένας ειδικότερος στόχος, θα μπορούσε να είναι και η συμβολή στην ανάπτυξη του χώρου των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης ευρύτερα, μετά και την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που καθιστά τη χώρα μας ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αναπτυξιακή τράπεζα, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη ένα πεδίο ολιγωρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

«Εκεί που οι άλλοι πέφτουν, εσείς ανεβαίνετε», ανέφερε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, στην Διυπουργική Σύνοδο της Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη (RDCP). Η συγκεκριμένη άνοδος όμως της ελληνικής οικονομίας, είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να υπηρετεί το στόχο της επούλωσης των πληγών της κρίσης, της καταπολέμησης των ανισοτήτων και της δίκαιης, βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης. Είναι πλέον ξεκάθαρο για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, πως το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί με πολιτικές και νοοτροπίες που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Η νέα εποχή, απαιτεί προοδευτικές συνεργασίες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δίκαιης ανάπτυξης των πολλών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου