ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη – Το ζητούμενο μίας σύγχρονης έξυπνης πόλης

ολοκληρωμένη-αστική-ανάπτυξη-το-ζητ-577337

Της Εφης Αντωνίου Δρ. Χωροταξίας – Πολεοδομίας, Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου με τον συνδυασμό «Βόλος – Εξυπνη Πόλη»

Στις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις η «Αστική Ανάπτυξη» είναι βασικός παράγοντας χάραξης του στρατηγικού σχεδιασμού των πόλεων. Η «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη» δεν είναι μια αόριστη και θεωρητική έννοια. Αφορά όλες τις περιοχές της πόλης, κεντρικές και μη ενότητες, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, θαλάσσια μέτωπα και ορεινούς όγκους. Αφορά όμως και όλους τους κατοίκους της πόλης, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή φυλής, οικονομικού, μορφωτικού ή κοινωνικού υποβάθρου.

Οι βασικοί πυλώνες της Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης είναι ο ορθολογικός πολεοδομικός σχεδιασμός – για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα ή για τμήματα της πόλης- η διαχείριση της αστικής διάχυσης, η ενίσχυση των μειονεκτικών περιοχών/γειτονιών, η αξιοποίηση εγκαταλειμμένων κτηρίων, η βιώσιμη αστική κινητικότητα (δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στους δρόμους της πόλης μας κυκλοφορούν εκτός από τα οχήματα, τα ποδήλατα, τα άτομα ΑΜΕΑ, τα παιδικά καροτσάκια και οι πεζοί), η εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, η ανάδειξη του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και η αποκατάσταση/ανακαίνιση των υφιστάμενων κτηρίων.

Όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν άγνωστες έννοιες για το Δήμο Βόλου και τους δημότες του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πληθώρα προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για την αξιοποίηση και την ενίσχυση των πυλώνων ανάπτυξης της πόλης μας. Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, ο Δήμος Βόλου να διεκδικήσει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με αρτιότητα επιστημονικών προτάσεων προκειμένου η πόλη μας, ο Βόλος, να απολαμβάνει τα οφέλη της Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου