ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ψηφιακό Μουσείο Giorgio De Chirico ~ Μία πρόταση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Μαγνησία

ψηφιακό-μουσείο-giorgio-de-chirico-μία-πρόταση-για-τι-559935

Του Παναγιώτη Γ. Παπαδέλλη, Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού

Οι εκλογές που έρχονται είναι μια ευκαιρία για ένα διάλογο και κατάθεση απόψεων γύρω από το θεσμό, που σε ένα ποσοστό ακουμπά την άμεση δημοκρατία. Έναν διάλογο ανάμεσα σε όσους διεκδικούν μια θέση αντιπροσώπευσης και όσους έχουν κάτι να προτείνουν, είτε από γνώση, από εμπειρία ή παρακολουθώντας τα νέα εργαλεία που προσφέρει η ηλεκτρονική εποχή.

Την πρότασή μου οι υποψήφιοι, αλλά και οι πολίτες της πόλης μπορούν να τη δεχθούν, να την απορρίψουν ακόμη και να την χλευάσουν. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Η ανεδαφικότητα, το κόστος, η προστιθέμενη αξία και άλλα. Μπορεί να χαρακτηριστεί από κάποιους άμεσης εφαρμογής, μεσοπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης αν θεωρηθεί ότι προέχουν άλλες ανάγκες. Όμως αποτελεί μια πρόταση για πιθανό λόγο και αντίλογο.

H πρότασή μου συγκεκριμένα είναι η δημιουργία ψηφιακού μουσείου Giorgio De Chirico. Είναι βγαλμένη μέσα από την εμπειρία μου από το αντίστοιχο μουσείο, που λειτουργεί με επιτυχία στον όμορο του γενέθλιου χωριού μου μικρό οικισμό της Λέσβου, τα Χίδηρα. Το μουσείο αυτό έγινε στο χωριό που γεννήθηκε ο μεγάλος ζωγράφος της σχολής του Μονάχου και πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργος Ιακωβίδης. Σήμερα παρά τη μεγάλη απόσταση του οικισμού από την πρωτεύουσα της Λέσβου Μυτιλήνη, κοντά στα εβδομήντα χιλιόμετρα,έχει άριστη λειτουργία και καλή επισκεψιμότητα, δεχόμενο πολλά σχολεία του νησιού και πέραν αυτού και τουριστικό ρεύμα.

Αφού η πόλη που γεννήθηκε ο μεγάλος ζωγράφος της μεταφυσικής ζωγραφικής, ο γλύπτης και συγγραφέας De Chirico, δε διαθέτει αυθεντικά έργα του ας διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με τον αντίστοιχο πολιτιστικό οργανισμό της Ιταλίας για τη δημιουργία ενός τέτοιου εναλλακτικού μουσείου. Έτσι εκτός των άλλων θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς να γνωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος του έργου του και κυρίως να δουν τον επηρεασμό του από τη νεανική ζωή του στον Βόλο. Από το περιβάλλον της περιοχής του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Την εισήγησή μου μπορεί να τη χαρακτηρίσει κάποιος όπως νομίζει, αλλά είναι πεποίθησή μου ότι είναι χρήσιμη για την πόλη, που πρέπει διεκδικεί στο μέγιστο βαθμό ότι της αναλογεί και την σηματοδοτεί σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Είναι μια ευκαιρία απόκτησης ενός ακόμη δυνατού brand name.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου