ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Εχουμε ανάγκη την ποιότητα ζωής στο Βόλο

εχουμε-ανάγκη-την-ποιότητα-ζωής-στο-βό-559864

Της Εφης Αντωνίου Δρ. Χωροταξίας – Πολεοδομίας Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου με τον συνδυασμό της Νάνσυς Καπούλα «Βόλος – Εξυπνη Πόλη»

Η ποιότητα ζωής σε μία πόλη, αν και αποτελεί μια θεωρητική έννοια, που σε μεγάλο βαθμό προσδιορίζεται από την υποκειμενικότητα των ατόμων (όταν αυτή σχετίζεται με το πόσο ευχαριστημένοι ή όχι είναι οι δημότες από την ζωή τους στην πόλη) μπορεί να αξιολογηθεί και να προσδιοριστεί εξίσου με αντικειμενικότητα, θέτοντας και εξετάζοντας μετρήσιμα κριτήρια.

Τα κριτήρια αυτά είναι:

α) οικονομικά (πχ ΑΕΠ, μέσο κατά κεφαλήν και φορολογητέο εισόδημα, δείκτες ανεργίας),

β) κοινωνικά (υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, εκπαίδευση, χώροι πολιτισμού και αθλητισμού),

γ) η κατάσταση των δημόσιων κτιρίων και των δημόσιων χώρων,

δ) η επένδυση στα αστικά πάρκα και το φυσικό περιβάλλον της πόλης,

ε) η λειτουργικότητα του δομημένου περιβάλλοντος, η αποτελεσματικότητα του αστικού σχεδιασμού και η συντήρηση και αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος και

στ) η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη.

Ο ρόλος της Δημοτικής Διοίκησης στην ποιότητα ζωής της πόλης είναι καταλυτικός καθώς όλοι προαναφερθέντες παράγοντες που προσδιορίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό είτε από τις δημοτικές αποφάσεις στρατηγικού σχεδιασμού, είτε από δημοτικά έργα μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας, είτε από δημοτικές πρωτοβουλίες και προγράμματα.

Στην πόλη του Βόλου το επίπεδο της ποιότητα ζωής των κατοίκων σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια είναι σήμερα αρκετά χαμηλό. Οι κάτοικοι του Βόλου, που ήδη πριν από την κρίση είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται και την ανεργία να αυξάνει κατακόρυφα, θα περίμεναν από το Δήμο να τους παράσχει αντισταθμιστικά οφέλη που θα τους εξασφάλιζαν τουλάχιστον την ποιοτική διαμονή στην πόλη μας.

Οι χώροι αθλητισμού και πολιτισμού δε συντηρούνται, το αστικό πάρκο του Πεδίου Άρεως έχει εγκαταλειφθεί, οι παιδικές χαρές «ξηλώθηκαν», οι πλατείες και τα πάρκα των γειτονιών παραμελήθηκαν, ο αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, ζαρντινιέρες, κολονάκια, καλάθια απορριμμάτων, φωτισμός πόλης, διάδρομοι πεζών, ποδηλατοστάτες, όργανα γυμναστικής υπαίθριων χώρων κ.λπ.) είναι ελλιπέστατος, όλες οι γειτονιές και συνοικίες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, ενώ τα τρία ζωτικά ζητήματα για τη δημόσια υγεία: νερό, αέρας και διαχείριση απορριμμάτων αντιμετωπίστηκαν αναποτελεσματικά και επιπόλαια από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Είναι ευρέως αντιληπτό ότι ποιότητα ζωής στην πόλη του Βόλου δεν καθιερώνεται απλά με φιέστες και βαρύγδουπες δηλώσεις. Τα έργα βελτίωσης της καθημερινότητας, η μέριμνα για τις κοινωνικές δομές και υποδομές του δήμου, η φροντίδα για την κάθε γειτονιά ξεχωριστά, η συντήρηση και η διαχείριση των δημοτικών εκτάσεων και εγκαταστάσεων, η ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, όπως είναι το νερό, είναιεκείνα τα στοιχεία που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης του Βόλου.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, αγωνιζόμαστε για την εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής μας, αγωνιζόμαστε για την αξιοποίηση όλων των δυνατών πόρων και χρηματοδοτήσεων που μπορεί να εξασφαλίσει ο Δήμος, αγωνιζόμαστε για την μέριμνα και τη φροντίδα του Δήμου σε ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου