ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μίλτος Σπανός: Η Επιφυλλίδα μας

μίλτος-σπανός-η-επιφυλλίδα-μας-555500

Η αλήθεια και το ψεύδος

Η αλήθεια φαίνεται στη φύση; Νομίζω ότι η φύση πολλές φορές κρύβει επιμελώς την αλήθεια. Πόσα πράγματα δεν αλληλοαναιρούνται, στην πορεία του χρόνου, στο ζωικό, στο φυτικό βασίλειο και γενικά στον κόσμο που μας περιβάλλει και στη γη που πατάμε. Άρα, η αλήθεια δεν φαίνεται εύκολα στο περιβάλλον μας και προσπαθούμε να την βρούμε.

Η αλήθεια υπάρχει μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία μας; Νομίζω ότι δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο τα κατά συνθήκη ψεύδη. Οι άνθρωποι, σαν ομάδες, δεν δέχονται την απόλυτη αλήθεια. Γι’ αυτό είναι ευάλωτοι σε υποσχέσεις και πιστεύουν εύκολα σε σχέδια, που δεν είναι πραγματοποιήσιμα. Όποιος μεγαλοσχήμονας, ηγήτορας, αρχηγός εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός καλύτερα, επί χρόνια θα διαφεντεύει.

Η αλήθεια υπάρχει στον μεμονωμένο άνθρωπο; Υπάρχει! Ο άνθρωπος είναι γεννημένος για την αλήθεια. Το ψεύδος το μισεί, αλλά υποκύπτει εύκολα σ’ αυτό, για να μπορέσει να επιβιώσει πιο άνετα, λόγω των συνθηκών της κοινωνίας, που προαναφέραμε. ¨Όποιος γίνεται πιο γρήγορα αληθινός με τον εαυτό του πρώτα και μετά με τους άλλους, κερδίζει χρόνο από την ζωή. Γιατί η ζωή θέλει αλήθεια! Με αυτή την μεθοδολογία μπορεί ο άνθρωπος να κάνει την αυτοκριτική του, πιο εύκολα, να μαθαίνει από τα λάθη του και να προοδεύει, χωρίς να στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο κερδίζει χρόνο και δεν είναι απαραίτητο, όταν φθάσει το τέλος και είναι ετοιμοθάνατος, να ζητήσει τότε να πει την αλήθεια, την οποιαδήποτε αλήθεια, που τον πιλατεύει και τον κάνει να υποφέρει, μέχρι την τελευταία θεία μετάληψη, από τον παπά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου