ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

παγκόσμια-ημέρα-πολιτιστικής-κληρον-544681

Του Χριστόφορου Ιγγλέση,

Yποψήφιου δημοτικού συμβούλου Βόλου «Βόλος – Εξυπνη Πόλη», Προέδρου ΟΝΝΕΔ Βόλου

Εννιά ώρες ήταν αρκετές την Δευτέρα που μας πέρασε για να κάνει ολόκληρη την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η απώλεια της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, με τον πιο θλιβερό τρόπο. Η ιστορία 850 και πλέον ετών, η Παναγία των Παρισίων, αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια τόσο της Γαλλίας όσο και της Ευρώπης ολόκληρης. Και όμως την Δευτέρα, γίναμε μάρτυρες της καταστροφής της. Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς μπορεί να πέρασε όμως το ενδεχόμενο κατάρρευσης ολόκληρου του ναού μετά την κατάσβεση της με εκατοντάδες λίτρα νερού δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη.

Σήμερα 18 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως ορίστηκε από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) το 1983. Τραγική ειρωνεία είναι ότι τοICOMOS, το οποίο θεωρείται ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εδρεύει στο Παρίσι.

Το τραγικό συμβάν της Δευτέρας στη NotreDame όμως θα πρέπει να μας διδάξει κάτι. Ας γίνει το λοιπόν το έναυσμα να υπογραμμιστεί η σημερινή επέτειος που αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην προώθηση της υπόθεσης της προστασίας της και την ένταξή της στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

Η χώρα μας είναι παγκοσμίως γνωστό ότι κατέχει τεράστια πολιτιστική κληρονομιά από άκρη σε άκρη της. Οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της ελληνικής επικράτειας μοιάζουν να στέκουν έξω και πέρα από το χρόνο. Έχουν αναγνωριστεί ως κοιτίδες της ανθρωπότητας και η συγκίνηση που αποκομίζει όποιος περπατήσει στα πανάρχαια μονοπάτια τους, είναι απερίγραπτη.

Στο Δήμο μας, παρότι οι περισσότεροι το αγνοούν η πολιτιστική κληρονομιά είναι τεράστια. Ίσως δικαίως το αγνοούν αφού καμία προωθητική ενέργεια δεν έχει γίνει τα τελευταία έτη για την προβολή τους. Οι αρχαιολογικοί χώροι στο Δήμο Βόλου πολλοί και άξιοι της προστασίας και φροντίδας μας. Αναλυτικά:

1)Σέσκλο, 8 περίπου χλμ δυτικά του Βόλου, αναπτύχθηκε ο προϊστορικός οικισμός του Σέσκλου πάνω στον λόφο «Καστράκι». Ο οικισμός είναι από τους παλιότερους που ανακαλύφθηκαν στην Ευρώπη και κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα μέσα της 7ης χιλιετίας. Οι ανασκαφές στον χώρο ανέδειξαν έναν νεολιθικό οικισμό, που στη 5η χιλιετία απέκτησε πρωτοφανή έκταση με μικρά σπίτια και στενά δρομάκια, που συχνά σχηματίζουν πλατείες.

2)Νεολιθικό Διμήνι. Ο νεολιθικός οικισμός του Διμηνίου βρίσκεται 5 χλμ από τον Βόλο, στις βορειοδυτικές παρυφές του σημερινού χωριού Διμήνι. Κατοικήθηκε από το τέλος της 5ης χιλιετίας μέχρι το τέλος της Χαλκοκρατίας. Τα αρχιτεκτονικά λείψανα που εκτείνονται πάνω στον λόφο μας δίνουν την εικόνα μιας οργανωμένης νεολιθικής κοινότητας, που παρουσιάζει ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στοιχείο: τους έξι λιθόκτιστους περίβολους, που είχαν κατά ζεύγη κτιστεί γύρω από τον οικισμό.

3) Μυκηναϊκό Διμήνι. Το 1980 στα ΝΑ του λόφου με τα νεολιθικά λείψανα αποκαλύφθηκε σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με τις νεότερες απόψεις, ταυτίζεται με την Ιωλκό, την πατρίδα του Ιάσονα. Από τον οικισμό έχουν ως τώρα αποκαλυφθεί οκτώ ανεξάρτητες ιδιωτικές οικίες. Επίσης, σώζονται τα θεμέλια ενός μεγάλου μυκηναϊκού μεγάρου, που βρισκόταν σε ηγεμονική θέση με πλήρη εποπτεία του Παγασητικού κόλπου, καθώς και δύο θολωτοί τάφοι βασιλέων της Ιωλκού.

4) Αρχαία Δημητριάδα. Η αρχαία πόλη της Δημητριάδας, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της αρχαιότητας, καταλαμβάνει την ευρύχωρη περιοχή στα νότια του κόλπου του Βόλου, απέναντι από τη σύγχρονη πόλη. Ιδρύθηκε από τον Δημήτριο Πολιορκητή το 294 π. Χ. και για κάποιο διάστημα υπήρξε πρωτεύουσα του μακεδονικού κράτους.

5) Νέα Αγχίαλος (ΦΘΙΩΤΙΔΕΣ ΘΗΒΕΣ). Στον χώρο που απλώνεται η πόλη της Νέας Αγχιάλου, αναπτύχθηκαν οι Φθιώτιδες Θήβες, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής Θεσσαλίας. Από τα σημαντικότερα ευρήματα της περιοχής είναι σωζόμενα τμήματα παλαιοχριστιανικών ναών, που τοποθετούνται χρονολογικά στον 5ο και 6ο μ.Χ. αιώνα.

Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώραςπου φιλοξενεί ευρήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως οι επιτύμβιες γραπτές στήλες της Δημητριάδας, ευρήματα από την παλαιολιθική περίοδο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους κ.α.

Είναι χρέος μας να μάθουμε στα παιδιά μας την πολιτιστική κληρονομιά του Βόλου. Να αναδείξουμε την κληρονομιά αυτή και να την κάνουμε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Και είναι χρέος της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής ,όχι μονό κάθε 18 του Απρίλη αλλά καθημερινά,να ενισχύει την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου μας. Όπως και χρέος της είναι να την προστατεύει για να παραμείνει στον τόπο μας και για τις επόμενες γενιές.

Ως Έλληνες είναι καθήκον μας να πρωταγωνιστούμε και να διάγουμε τον πολιτισμό. Γιατί όπως είχε πει και η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη η Ελλάδα είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε ΚΑΝΕΙΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου