ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αγνοια ή παράνοια

αγνοια-ή-παράνοια-522961

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Το ένα απέχει παρασάγγας από το δεύτερο, γιατί η άγνοια, σύμφωνα με τα λεγόμενα και γραφόμενα του Σωκράτη, είναι η αρχή της γνώσης, που σημαίνει ότι όσο κι αν έχεις στο μυαλό σου την παράνοια, μια παράμετρο που απέχει κατά πολύ από έναν λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο, δηλαδή έχει επίγνωση όταν το σύμπαν ταρακουνιέται από την πανδημία, ότι η πανδημία μέχρι τώρα «σεβόταν», τρόπος του λέγειν,τις νεαρές ηλικίες και δεν είχαμε κρούσματα κορονοϊού.

Τώρα, όμως, που και το τελευταίο αυτό επιχείρημα έχει καταρρεύσει, τώρα που άρχισε να σημαδεύει από 30 χρόνων και κάτω, τώρα που και οι ειδήμονες οι γιατροί πάσης φύσεως και ειδικότητας σου λένε και σου επαναλαμβάνουν από το πρωί ώς το βράδυ ότι εναπόκειται στους γονείς των παιδιών να πάρουν την ευθύνη και να κάνουν τα νεαρούδια να πεισθούν να εμβολιαστούν.

Αλλωστε, να το θυμίζουμε κι αυτό, από βρεφικές ηλικίες τα παιδιά εμβολιάζονται για τον κοκίτη, την ιλαρά και όσα εμβόλια έχουν εφεύρει για να αντιμετωπίσουν τις παθογένειες της παιδικής ηλικίας. Ούτε χρειάζονται συζητήσεις και επεξηγήσεις από τους γιατρούς όταν πήγαιναν να θωρακίσουν τα βλαστάρια τους από τις παιδικές αρρώστιες που ήταν ο φόβος και ο τρόμος πριν από μερικές δεκαετίες. Ολα γινόντουσαν με τη σειρά τους, ούτε επιπλοκές, ούτε ερωτήσεις και κόντρα ερωτήσεις μήπως είχαν παρενέργειες, πάει και τελείωσε ένας πυρετάκος, λίγο κακοκεφιά και σκαπουλάραμε τα παιδιά μας από τις παιδικές ασθένειες.Τώραγιατί με τα εμβόλια του κορονοΪου γίνεται τόση συζήτηση, τόσες ερωτήσεις και ποιές παρενέργειες θα έχουμε και η νεολαία μας άλλο που δεν θέλει να ξεφύγει από το τσίμπημα της βελόνας που φέρνει την λευτεριά στην καθημερινότητα τους.

Προσπαθώ να παρακολουθήσω τι μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων μήπως και καταλάβω τι είναι αυτό που έχει κυριεύσει τα νιάτα και αποφεύγουν τα εμβόλια. Από ονομασίες εμβολίων, ό,τι καλό θέλετε. Pfizer θέλετε, AstraΖeneka θέλετε, Johnson θέλετε, έχουμε ακόμη και το Μοντέρνα υπάρχουν και τα ρωσικά εικάζεται ότι είναι πολύ καλά και χωρίς παρενέργειες.Αχ αυτές οι παρενέργειες που τραβούν τα μυαλά τις νεολαίας από την μύτη. Να τα αστικά κορονοπάρτι, να αγκαλιές και φιλιά όχι από ερωτική παρόρμηση, ποιος σκέφτεται τώρα τέτοιες παρορμήσεις,αρκεί να παίζει η μουσική τόσο δυνατά που τα αυτιά των μεγαλύτερων συνανθρώπων τους οπισθοχωρούν σεβόμενοι όχι την παράνοια που έχει καταλάβει εξ ολοκλήρου τις νεαρές ηλικίες, αλλά σεβόμενοι ότι αν απομακρυνθούν από την σφαδάζουσα νεολαία μήπως κάποια στιγμή ξεφεύγουν από την μέγγενη της τρέλας και αναλογιστούν τον τρόμο που εκπέμπουν όταν βρίσκονται σε κατάσταση εκτός εαυτού.Κάποιο κουμπί πρέπει να υπάρχει που το γυρίζουν και συνέρχονται και βρίσκουν τον καλό τους εαυτό.Τότε που το γέλιο τους κελάρυζε κι ακουγόταν σε ολόκληρο το σπίτι τότε που θαύμαζαν τις μαγειρικές ικανότητες της Μαμάς και ζητούσαν συμπληρωματικό πιάτο.Που έχουν πάει εκείνες οι καλές εποχές που στο σπίτι επικρατούσε ηρεμία,καλαμπούρι, πειράγματα ανάμεσα στα αδέρφια, που πήγαν όλες αυτές οι στιγμές της ξενοιασιάς,της αλληλεγγύης,της αξιοπρέπειας.Τώρα υπάρχουν τα ποτά,οι ουσίες που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα χωρίς συναίσθηση της πραγματικότητας.Είπαμε πρέπει να βρούμε το κουμπί τον δρόμο που θα ξαναγίνουν τα μικρά παιδιά που μεγάλωσαν και προσπαθούν να δημιουργήσουν την δική τους κοινωνία μια κοινωνία που γλέντια και απολαύσεις σύμφωνοι κι εμείς οι μεγάλοι πείτε μας το μυστικό για να αναλάβουμε επιτέλους, ότι ξαναβρήκε το παιδί που γράφει γράμματα στον παππού και του τάζει ότι θα περάσει κι αυτό, θα βρούμε ξανά τους κανονικούς μας ρυθμούς και την ανοιχτή αγκαλιά που περιμένει να σε σφίξει και να περάσετε μαζί στιγμές γαλήνης και αγάπης. Αυτά κι άλλα πολλά ονειρευόμαστε εμείς οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας για να λυθούν οι απορίες μας όποιες κι αν υπάρχουν. Κουράγιο συνάδελφοι, δεν μπορεί, ο Θεός θα μεριμνήσει για αυτά τα παιδιά,τα δικά μας παιδιά και του γείτονα και για όλα τα νεαρά άτομα που η τύχη τους κρύβει πολλές εκπλήξεις. Μην πνιγείτε σ’ ένα άγνωστο μέλλον με καθόλου ευχάριστες εκπλήξεις, μην παρασυρθείτε στην παράνοια, η άγνοια γιατρεύεται, η παράνοια όχι. Σκεφτείτε, διαλέξτε ό,τι καλύτερο σας επιφυλάσσει το μέλλον θα βρείτε το μονοπάτι της λογικής. Πιστέψτε με δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!!!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου