ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μια πολύ δύσκολη σχολική χρονιά (2020 – 2021) ολοκληρώθηκε για τα ΕΠΑΛ

μια-πολύ-δύσκολη-σχολική-χρονιά-2020-2021-ολ-514677

Του Σεραφείμ Κερασιώτη, Μαθηματικού, Επίτιμου Προέδρου Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.

Η σχολική χρονιά 2020-2021 βρήκε τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ στην πιο δύσκολη εκπαιδευτική διαδικασία, την από απόσταση εκπαίδευση. Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν όλοι τους στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ήταν κατά πολύ περισσότερα και δυσχερέστερα από αυτά της Γενικής Εκπαίδευσης, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των μαθημάτων του προσανατολισμού, των τομέων και των ειδικοτήτων.

Χωρίς καμιά υποδομή, οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στην πολύ δύσκολη θέση να διδάσκουν στους μαθητές τους εργαστηριακές ασκήσεις με διάφορες επινοήσεις, χωρίς να διαθέτουν τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία, παρά μόνο με την φαντασία τους και τον υπολογιστή που σε αρκετές των περιπτώσεων ήταν για τους μαθητές τους κάποια ταμπλέτα ή κάποιο κινητό τηλέφωνο.

Οι εκπαιδευτικοί χωρίς ψηφιακά βιβλία, χωρίς ψηφιακές ασκήσεις προσομοίωσης, χωρίς ηλεκτρονικό εξοπλισμό που να υποστηρίζει τις τυχόν δικές τους ατομικές ψηφιακές ασκήσεις, κατάφεραν με το φιλότιμό τους και την αγάπη τους για το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, να κρατήσουν τους μαθητές των ΕΠΑΛ για πολλούς μήνες μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία και να ολοκληρώσουν την σχολική χρονιά στα ΕΠΑΛ με αξιοπρέπεια αλλά όχι όπως θα ήθελαν με τις γνώσεις και τις δεξιότητες στα μαθήματα των τομέων και των ειδικοτήτων να υπολείπονται των προσδοκιών των αλλά και των προσδοκιών των μαθητών των.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ΕΠΑΛ, αβοήθητοι από την πολιτεία κράτησαν το εκπαιδευτικό σύστημα στην ΤΕΕ όρθιο χάρη στις υπερπροσπάθειές τους. Οι εκπαιδευτικοί από τη μεριά τους προσπάθησαν και το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να μετατρέψουν τις ψυχρές οθόνες των υπολογιστών, των ταμπλετών και των κινητών τηλεφώνων σε εργαστήρια και πάγκους εργασίας και τα σπίτια των μαθητών σε ζεστές εργαστηριακές αίθουσες.

Αυτούς τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ πρέπει όλοι μας να τιμήσουμε για την ηρωική τους προσπάθεια να διδάξουν εργαστηριακές ασκήσεις από απόσταση, χωρίς ψηφιακή υποστήριξη αλλά και χωρίς καμιά επιμόρφωση και να το πετύχουν σε μεγάλο βαθμό.

Ευχόμαστε σε όλους τους εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ καλή ξεκούραση αλλά και δύναμη για την επόμενη σχολική χρονιά, γιατί έχουν να καλύψουν πολλές εργαστηριακές δεξιότητες με την βιωματική εκπαίδευση.

Η πολιτεία να φροντίσει να θωρακίσει τα ΕΠΑΛ με εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως τα ψηφιακά βιβλία, τις ψηφιακές εργαστηριακές ασκήσεις, τα ψηφιακά εικονικά εργαστήρια αλλά και την κατάλληλη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην από απόσταση εκπαίδευση για όλες τις ειδικότητες και περισσότερο για τις εργαστηριακές.

Καλό καλοκαίρι σε όλους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου