ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Γνήσιες φιλίες Genuine Friendships

γνήσιες-φιλίες-genuine-friendships-514614

Το ζεύγος Δημήτρη & Αγνής Τσατσαρώνη και ο γράφων

Tου Δημήτρη Αντωνίου, Kαθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Η σχέση μου με το συγκεκριμένο ζεύγος έχει βαθιές ρίζες και μακρά ιστορία, η οποία ποτέ δεν αμαυρώθηκε, αν και δοκιμάστηκε, althoughithasbeentested, αρκετές φορές.

Η φιλία μας ξεκίνησε όταν εκείνοι μετακόμισαν στη Βοστόνη των Η.Π.Α., όπου εγώ σπούδαζα, από το Ντιτρόιτ όπου διέμεναν. Υπάρχει και μία εξ αγχιστείας συγγένεια μεταξύ μας, αλλά αυτό είναι δευτερευούσης σημασίας όσον αφορά τη γνήσια φιλία μας.

Ωστόσο, τι σημαίνει φιλία; Επικαλέστηκα τον κ. Μπαμπινιώτη, αλλά δυστυχώς απογοητεύτηκα ελαφρώς, διότι στον ορισμό του για φιλία, απουσιάζει η λέξη εμπιστοσύνη και πίστη. Φιλία χωρίς εμπιστοσύνη και πίστη εγκυμονεί κινδύνους.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο ζεύγος Τσατσαρώνη. Η κοινή καταγωγή και βιώματα έπαιξαν σημαντικό ρόλο αλλά και οι δύο πατρίδες μας και οι δύο γλώσσες εξίσου συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της φιλίας.

Κάποτε, κατά τη διάρκεια της φιλίας μας στη Βοστόνη το ζεύγος ταξίδεψε στο Ντιτρόιτ για διακοπές και μου παρέδωσαν τα κλειδιά της οικίας τους για να φροντίζω τον κήπο τους, να ταΐζω τα ψάρια τους και γενικά να προσέχω την εξοχική τους κατοικία. Εκείνη την εποχή ήμουν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Σε κάποια φάση, θέλοντας να εντυπωσιάσω κάποια συμφοιτήτριά μου, της πρότεινα ένα γεύμα στο εξοχικό μου, δηλαδή στην οικία του ζεύγους, αλλά τόνισα τη λέξη μου. Η κυρία εντυπωσιάστηκε από την πρόταση και ιδιαίτερα από την κτητική αντωνυμία, το μου, δεδομένου ότι τότε διένυα τα πρώτα έτη της 30ετούς ηλικίας μου. Θέλοντας και η ίδια να διαπιστώσει την αυθεντικότητα της προτάσεώς μου, δέχθηκε την πρόσκλησή μου και σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα επισκέφθηκε «την εξοχική μου κατοικία». Tomakethelongstoryshort, ενολίγοις, το «νέοζεύγος» εγκαταστάθηκε στην οικία των Τσατσαρώνη κανονικότατα και περνούσαν ζωή χαρισάμενη. Αλλά, ενώ οι ημέρες περνούσαν γρήγορα και ευχάριστα, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του σπιτιού επέστρεψαν και ο φιλοξενούμενος φίλος σύστησε τους ιδιοκτήτες ως φίλοι του, οι οποίοι του έκαναν μια επίσκεψη έκπληξη! Αφού η φιλοξενούμενη νεάνιδα επέστρεψε στο σπίτι της λέει ο φιλοξενούμενος φίλος: «Δεν με πειράζει που γυρίσατε στο σπίτι σας αλλά τουλάχιστον οφείλατε να έχετε κάνει ένα τηλεφώνημα για να ετοιμαστώ κι εγώ ψυχολογικά». Το ζεύγος ζήτησε συγγνώμη που δεν τηλεφώνησε πριν επιστρέψει στο σπίτι του και οι δυο τους υποσχέθηκαν πως θα είναι πιο προσεκτικοί στο μέλλον.

Η πραγματικά γνήσια, ειλικρινής και ανιδιοτελής φιλία είναι δώρο Θεού, Godsblessing, και σε πάμπολλες περιπτώσεις αποδεικνύεται γνησιότερη και καλύτερη, και πιο αξιόπιστη από την εξ αίματος συγγένεια ακόμα και πρώτου βαθμού.

Τους συγγενείς μας δεν τους επιλέγουμε, τους κληρονομούμε, τους ανεχόμαστε και πολλές φορές τους απομακρύνουμε. Βεβαίως υπάρχουν και συγγένειες που διατηρούν θαυμάσιες σχέσεις μεταξύ τους για γενεές. Η γνωστή παροιμία «Το αίμα νερό δεν γίνεται», που οι Αγγλοσάξονες το λένε με μεγαλύτερη έμφαση, προφανώς και ακριβέστερα, «Bloodisthickerthanwater», το αίμα είναι πιο πυκνό από το νερό, δηλώνει τη σπουδαιότητα της συγγένειας.

Σε κάθε περίπτωση, η φιλία είτε προέρχεται από συγγένεια είτε από την ίδια τη φιλία, είναι μία ανεκτίμητη σχέση και προσφέρει πραγματικές στιγμές ευτυχίας, αλλά και παρηγορίας σε δύσκολες καταστάσεις.

Τις κάθε είδους εμπειρίες που βιώνουμε και μοιραζόμαστε με πραγματικούς φίλους ποτέ δεν ξεχνάμε και αποτελούν ακριβές στιγμές όταν τις διηγούμαστε και τις αναπολούμε.

ΟΥΔΕΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΝ ΜΙΑΣ ΓΝΗΣΙΑΣ ΦΙΛΙΑΣ.

NOTHING IS MORE VALIABLE THAN A GENUINE FRIENDSHIP.

Στην ελληνική γλώσσα λέμε «Μάτια που δεν φαίνονται γρήγορα λησμονούνται». Οι Αγγλοσάξονες έχουν τελείως διαφορετική άποψη και λένε «Absencemakestheheartgrowfonder» που σημαίνει η απουσία κάνει την καρδιά να σε επιθυμεί περισσότερο. Ακριβώς αυτό συμβαίνει και με την γνήσια φιλία. Η απόσταση δεν στέκεται εμπόδιο στη φιλία. Με το συγκεκριμένο ζευγάρι για δεκαετίες ολόκληρες ανταλλάσσουμε επισκέψεις ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού και κάθε φορά που συναντιόμαστε η φιλία μας ανανεώνεται και ενισχύεται έτη περισσότερο. Περιττό να ειπωθεί πως οι τηλεφωνικές επικοινωνίες διαρκούν ώρες ολόκληρες και έτσι ο πόνος της ξενιτιάς, και από τις δύο πλευρές, γίνεται πιο γλυκός όσο ποτέ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου