ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η ώρα της επιλογής

η-ώρα-της-επιλογής-503598

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τη στιγμή της ανακοίνωσης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κυριαρχούν οι συζητήσεις για τους εισακτέους που θα μείνουν εκτός αυτής αλλά και αρκετές αδικίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πρόκειται για ένα μέτρο που ναι μεν στοχεύει να λύσει κάποιες παθογένειες προηγούμενων ετών, παρόλα αυτά πρέπει να επισημανθεί για ακόμη μια φορά ότι σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πάρα πολύ γρήγορα και πρόχειρα, πόσο μάλλον από τη στιγμή που έρχεται να εφαρμοστεί σε μια γενιά υποψηφίων που βίωσε τις επιπτώσεις της πανδημίας στο μέγιστο βαθμό!

Μέσα σ’ όλο αυτό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και λόγο αντιπαράθεσης στη βουλή μεταξύ των κομμάτων, ήρθε η ώρα οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους και να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους για εισαγωγή στη σχολή της αρεσκείας τους. Για το λόγο αυτό και παρότι σε προηγούμενο άρθρο μας μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ αναφερθήκαμε σε ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι υποψήφιοι πριν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, σήμερα θα παρουσιάσουμε τις τελευταίες «πρακτικές» λεπτομέρειες σχετικά μ’ αυτό, όπως έγιναν γνωστές από το υπουργείο Παιδείας.

Ηδη, λοιπόν, όπως είναι γνωστό, οι υποψήφιοι μπορούν από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021 να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους, την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το μηχανογραφικό δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή και το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ.

Ειδικότερα και όσον αφορά το μηχανογραφικό δελτίο για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) το αργότερο έως και την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 και ώρα 24:00. Παράλληλα, πρέπει να τονιστεί ότι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεών τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών. Μετά την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Στο σημείο αυτό θα ήταν παράλειψη να μην τονιστεί ότι μηχανογραφικό μπορούν να υποβάλουν όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2021, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ). Παράλληλα, δυνατότητα κατάθεσης μηχανογραφικού έχουν και όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2019 ή 2020, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση και σε αυτούς δεν εφαρμόζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής (Ε.Β.Ε.).

Το παράλληλο μηχανογραφικό

Οπως έχουμε τονίσει και κατά το παρελθόν για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί και το παράλληλο μηχανογραφικό για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ. Όπως έγινε γνωστό, λοιπόν, οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία, δηλαδή από τη Δευτέρα 19-7-2021 μέχρι και την Τετάρτη 28-7-2021 και ώρα 24:00, με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο (Π.Μ.Δ.) για τα δημόσια ΙΕΚ. Επιπρόσθετα, πρέπει να επισημάνουμε ότι εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει «Αναίρεση Οριστικοποίησης» μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά εντός της προθεσμίας.

Σχετικά με τους δικαιούχους υποβολής του παράλληλου μηχανογραφικού, πρέπει να τονιστεί ότι το δικαίωμα αυτό έχουν όσοι υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση – δήλωση και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ / ΕΠΑΛ του 2021, ενώ για την υποβολή του θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που θα έχουν ήδη δημιουργήσει. Επιπλέον, το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ / ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας από αυτούς τους υποψηφίους γίνεται στο ΓΕΛ / ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.

Γενικές επισημάνσεις

Εκτός από όλα τα παραπάνω, ωφέλιμο κρίνεται να υπογραμμιστεί ότι προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Ακόμη, πρέπει να επισημάνουμε ότι οι υποψήφιοι που δεν έχουν ήδη αποκτήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας και ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο θα πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους τις προκαθορισμένες ημέρες λειτουργίας του για να τον αποκτήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής τόσο του μηχανογραφικού δελτίου όσο και του παράλληλου είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίησή τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την ερχόμενη Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021. Τέλος, επισημαίνεται εκ νέου ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μετά από αυτές, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού απαιτεί ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, ενημέρωση και σωστό «ζύγισμα» των δεδομένων. Ευχόμαστε ολόψυχα σωστές επιλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου