ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες/Πανδημία

ολυμπιακοί-αγώνες-πανδημία-493905

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ισως θα μπορούσα να απευθυνθώ στις αθλητικές στήλες, μια και θα αναφερθώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πιστεύω όμως ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που άρχισαν από την Ελλάδα το 1896, διεκόπησαν λόγω του β’ παγκοσμίου πολέμου και επανήλθαν μετά την κατατρόπωση της Γερμανίας του Χίτλερ για να ξαναγυρίσει ο πλανήτης μας στην κανονική του ροή. Γνωστή η παροιμία που λέει: Οταν οι άνθρωποι κάνουν όνειρα, ο Θεός χαμογελά. Τώρα τι είδους χαμόγελο είναι αυτή η ακράτητη πανδημία, που μας απομακρύνει από τον άλλον και αντί να χαμογελάσει έστω και λίγο το χείλι μας με τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, με μεγάλη απορία το τονίζω, το έχουμε ρίξει στα γλέντια και μετά συγχωρήσεως στις …κραιπάλες. Ναι, ναι αυτή είναι η αλήθεια, αντί η νεολαία και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας να στέκονται και να παρακολουθούν τη γενναιότητα της άθλησης, δηλώνουν με προκλητικότητα στον υπέρτατο βαθμό. Οταν τους ρωτούν γιατί είναι αντιεξουσιαστές, γιατί αποφεύγουν τις μάσκες, αποφεύγουν τα εμβόλια και το μόνο που τους ελκύει είναι να γυρίσουν την πλάτη στους γιατρούς, στα νοσοκομεία, στα εμβόλια, γιατί κορονοϊός δεν υπάρχει. Τώρα να αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το γαϊτανάκι της μισαλλοδοξίας ότι δεν υπάρχει πανδημία και είναι φαντασιώσεις που δεν αφορούν σε εκείνους. Κι όταν οι ρεπόρτερ τους ρωτούν σε ποια εκδοχή πιστεύουν για την μη ύπαρξη της πανδημίας; Λένε με αυθάδεια. «Εμείς θέλουμε να γλεντήσουμε, να ξεσκάσουμε από τις καραντίνες και τις απαγορεύσεις.

Και γιατί εφόσον θέλετε να ξεφύγετε από τις απαγορεύσεις δεν γυρίζετε στις τηλεοράσεις, που όποια ώρα κι αν τις ανοίξεις θα δεις νέα παιδιά συνομήλικοί σας, που γεμίζουν τις πισίνες, γεμίζουν τα στάδια προσπαθώντας να φτάσουν στην κορυφή και να κρεμάσουν ένα ολυμπιακό μετάλλιο στα στήθη τους; Το μήνυμα των αρχαίων προγόνων μας ήταν «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Να μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από τον κορονοϊό, να διαλέξουμε όποιο άθλημα μας ελκύει και να αποκτήσουμε σώμα γυμνασμένο, κορμί σμιλεμένο μακριά από την πανδημία του covid 19, που τώρα μας έρχεται μεταλλαγμένος από τις Ινδίες με το γράμμα Δέλτα.

Καλαμπουρίζοντας φίλος σε μικρή συντροφιά, πάντα με μάσκα και αντισηπτικό, τόνιζε με απορία. Γιατί όλες αυτές οι διαμαρτυρίες, που αποβλέπουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κορονοϊός και είναι μυθεύματα; Σταματώ γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, έχουμε και τι δεν έχουμε να δούμε στις ολυμπιακές ημέρες, αρχίζοντας από τις 23 Ιουλίου, που είδαμε στους δέκτες μας τη μεθοδικότητα και την αξιάδα στα ιαπωνικά χέρια που λειτουργούσαν αυτόματα με κατασκευές πρωτότυπες, με κατασκευές που έχτιζαν σε κλάσμα του δευτερολέπτου μια παγόδα που αυτόματα ξετυλιγόταν σε μια πελώρια σκάλα που η Γιαπωνέζα τενίστρια Οσάκα κραδαίνοντας την ολυμπιακή φλόγα, που ξεκίνησε από την πατρίδα μας, συγκεκριμένα την Αρχαία Ολυμπία, ταξίδεψε χαράδρες και βουνά, διέσχισε τον γαλάζιο ουρανό για να φθάσει στα χέρια της που με προσεκτικές και πρωτότυπες κινήσεις έφθασε στην εστία και μεταλαμπαδεύτηκε με αριστουργηματικά χρώματα κόκκινα, κίτρινα, πράσινα σε κύκλους φωτισμένους που παρουσίαζαν την ολυμπιακή φλόγα να καίει σημαίνοντας την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που θα σβήσει στην τελετή λήξεως. Και από ποικιλία άλλο καλό, τα κλασικά αθλήματα της πισίνας που οι χρόνοι με εκείνους που γνωρίσαμε από παλιά απέχουν παρασάγγας, με νέα παιδιά από κάθε άκρη του πλανήτη μας έχοντας τη φιλοδοξία να κρεμάσουν στα στήθη τους ένα ολυμπιακό μετάλλιο, απόκτημα μιας ζωής γεμάτης ελπίδες και ανταγωνισμό.

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου