ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Kαλύτερα το προλαμβάνειν

kαλύτερα-το-προλαμβάνειν-480650

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Καλύτερα το προλαμβάνειν και συνεχίζω παρά το θεραπεύειν, δηλώνει το παλιό μας ρητό, τουτέστιν αντί να πάθεις την ζημιά και να τρέχεις να την αποκαταστήσεις, θείο και έξυπνο είναι να προνοείς. Αυτά συλλογίζομαι παρακολουθώντας από την τηλεόραση τις λαμπαδιασμένες πλαγιές, την συμφορά που προκαλεί ο μεγάλος εχθρός, η φωτιά. Η φωτιά, όταν εμφανιστεί, σκορπάει καταστροφές κατατρώει πλαγιές και βουνοκορφές, σπίτια αυτοκίνητα και το κυριότερο ανθρώπινες ζωές. Αυτή την συμφορά που μας βρήκε έπρεπε να την υπολογίσουμε, όπως δήλωνε κάποιος κύριος περιβαλλοντολόγος στις αρχές της εβδομάδας. Μέσα στον καύσωνα τον αδυσώπητο, που δεν λέει να υποχωρήσει και επειδή η γη είναι διψασμένη και η επιφάνεια του χώματος έχει σκάσει από την ανομβρία, με το παραμικρό μπορεί να ξεπεταχθεί η φλόγα και μετά όσο νερό κι αν ρίξουν τα εναέρια μέσα όσοι πυροσβέστες κι αν ριχτούν στην μάχη να περιορίσουν και να τιθασεύσουν την πύρινη λαίλαπα είναι πολύ δύσκολο. Και το χειρότερο… η φωτιά είναι απρόβλεπτη. Δεν μπορεί το κράτος να διαθέσει έναν αστυνομικό πίσω από κάθε ανεγκέφαλο πολίτη, που ενώ χρόνια και χρονάκια τα αρμόδια υπουργεία προειδοποιούν μην πετάτε τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου, μην ανάβετε φωτιά για το βραδινό τσιμπούσι με τα φιλαράκια, επιμένουν να επαναλαμβάνουν και να συνιστούν προσοχή στο μπάρμπεκιου γιατί το μοσχοβολιστό λουκάνικο συνοδεύεται και από το ανάλογο ουζάκι ή κρασάκι, με αποτέλεσμα το φιλικό φαγοπότι να καταλήγει με τις σπίθες να ξεπηδάνε στο διπλανό δέντρο με τη συνέχεια πλέον να είναι γνωστή.

Αντίο δάσος, που είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή, απαραίτητο για το οξυγόνο ώστε να μπορούμε να αναπνεύσουμε κανονικά. Σπίτια καμμένα, δέντρα ολόμαυρα, σαν σκελετοί που όχι μόνο οξυγόνο δεν σου προσφέρουν.

Τι να τα λέμε τώρα, τι είχες Παντελακη μου τι είχες Παντελή μου, όπως λέει η γνωστή παροιμία. Με αυτές τις ζοφερές σκέψεις άκουσα ότι η πολιτεία κατεβάζει τον στρατό για να συμμετέχει στην μάχη της φωτιάς. Σωστό και επιβεβλημένο οι φαντάροι παράλληλα με την αστυνομία και την πυροσβεστική να περιπολούν μερόνυχτα στις περιοχές που γίνονται κόκκινες και είναι επικίνδυνες για φωτιές. Προκαταβολικά να επιβλέπουν και να προφυλάσσουν τους ανεγκέφαλους πολίτες. Τι πιο εύκολο να προστατεύεις τους πολίτες για να είναι και οι ίδιοι υγιείς, αλλά και η περιουσία τους, το σπίτι τους, το κτήμα τους αλώβητο.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Πόσες φορές δεν επαναλαμβάνω από μέσα μου αλλά και σε συζητήσεις, όταν καταθέτω τις απόψεις μου, ότι με διάλογο και καλή συνεννόηση όλα τα προβλήματά λύνονται. Δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερες γνώσεις ούτε πανεπιστημιακή μόρφωση. Πολιτική να υπάρχει και πρόβλεψη. Λέτε να μιλάω ή μάλλον να γράφω στον αέρα; Πιθανόν δεν μπορείς να επιβάλλεις τις απόψεις σου, όσο και λογικές κι αν ακούγονται. Μόνοι μας, ο καθένας από εμάς οφείλει να σκεφτεί λογικά. Είναι να αγανακτεί κανένας. Τόση ανεμελιά; Τόση αμορφωσιά;

Δεν παίζουν ρόλο τα πτυχία αν δεν έχεις την ανθρωπιά μέσα σου. Σαν τους ανεμβολίαστους που θεωρούν ότι είναι μαγκιά το να μην εμβολιάζονται. Κακό στον εαυτό τους και στην οικογένεια τους και στην κοινωνία κάνουν. Την κοινωνία που αρχίζει και αγανακτεί με την συμπεριφορά τους. Δεν φταίει το σύνολο της κοινωνίας να πληρώνει τα σπασμένα από την επιδεικτική συμπεριφορά τους. Καιρός να τους βάλουμε στο περιθώριο. Είπαμε και η υπομονή έχει το όριο της. Συμφωνείτε μαζί μου; Έχω άδικο;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου