ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα αγγλικά σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα στην ελληνική εκπαίδευση

τα-αγγλικά-σαν-δεύτερη-επίσημη-γλώσσα-479107

Του Δημήτρη Αντωνίου, καθηγητή Αγγλικής

Δεν τρέφω αυταπάτες ούτε ψευδαισθήσεις, πως ο τίτλος του άρθρου θα ξενίσει σε μερικούς, ή και σε πολλούς. Ωστόσο, δεν πιστεύω πως θα βρεθούν και πολλοί που τεκμηριωμένα θα αντεταχθούν στην ιδέα.

Η λέξη τεκμηριώνω σημαίνει παραθέτω αδιάσειστα γεγονότα ή και στοιχεία, που επαληθεύουν και επιβεβαιώνουν οτιδήποτε ισχυρίζομαι. Αρχίζουμε λοιπόν από τα γεγονότα και γεγονότα σημαίνει πράγματα που έχουν γίνει ή γίνονται και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν ή και να διαψευσθούν.

  1. Είναι γεγονός πως η ελληνική γλώσσα δέχεται εισβολή και κατοχή (invasion and occupation) της Αγγλικής καθημερινά.
  2. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, ακόμα και αναλφάβητοι, χωρίς να συνειδητοποιούν, μιλούν αγγλικά: πάμε στο super market, πάμε στο Μy Μarket, πάμε στο Market Ιn, πάμε στο Εxpress Μarket, πάμε για break, αυτός είναι large, αυτή είναι light, κλπ., κλπ. Θα μπορούσαμε εδώ να αναφέρουμε πληθώρα παραδειγμάτων, ή και plethora.
  3. Έχουμε τα ελληνοποιημένα ή καλύτερα τα Hellenized αγγλικά. Αυτή είναι μία καλή μπίζνα, αυτός είναι καλός manager, αυτός κάνει καλό κουμάντο, έχει τσεκάρει την υπόθεση, αυτός μαναντζάρει τα πράγματα, κλπ., κλπ.
  4. Περισσότεροι Έλληνες λένε internet παρά διαδίκτυο. Περισσότεροι Έλληνες λένε gay παρά ομοφυλόφιλος. Περισσότεροι Έλληνες λένε straight παρά νορμάλ, ή κανονικός άνθρωπος.
  5. Και μιλώντας για το διαδίκτυο, εάν δεν ξέρει κάποιος έστω και στοιχειώδη αγγλικά, θα έχει πρόβλημα να στείλει ένα μήνυμα ηλεκτρονικά, το περίφημο και τελείως απαραίτητο e-mail.
  6. Και άντε να εξηγήσεις κάποιον δια τηλεφώνου ποιο είναι το e-mail σου, αν δεν μπορείς να το συλλαβήσεις ή μάλλον να το πεις κάθε γράμμα ξεχωριστά, και να δίνεις και μία λέξη με το κάθε γράμμα, δηλαδή έχουμε τη λέξη Dimitris, για να καταλάβει ο συνομιλητής σου πρέπει να πεις d as in doctor, i as in Indian, m as in mother, i as in Indian, t as in Thomas, r as in radio, i as in Indian, s as in station και αντί παπάκι πρέπει να πεις at.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

Αρχίζοντας από την πρώτη ή δευτέρα γυμνασίου, ορισμένα μαθήματα μπορούν να παρουσιάζονται σε δίγλωσση μορφή υπό μορφήν αντιπαράθεσης, δηλαδή μία σελίδα ελληνικά και την αντίστοιχη σελίδα αγγλικά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να συνεχίζεται μέχρι και την τρίτη λυκείου.

Τα μαθήματα που θα μπορούσαν να παρουσιάζονται δίγλωσσα μπορεί να είναι ιστορία, γεωγραφία, θρησκευτικά, περιβάλλον, ακόμα και αρχαία ελληνικά. Πολλά ελληνόπουλα θα κατανοούσαν πολύ καλύτερα αγγλικές μεταφράσεις παρά νέα ελληνικά.

Τα οφέλη αυτής της διαδικασίας είναι πολλαπλά:

  1. Οι μαθητές θα μαθαίνουν να μιλούν σωστά και τις δύο γλώσσες, το ίδιο θα ίσχυε και για πολλούς καθηγητές.
  2. Τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές, δεν θα μπέρδευαν τα ελληνικά με τα αγγλικά, αλλά και το αντίθετο, δηλαδή πολλοί «γνώστες» της Αγγλικής μιλάνε μισά ελληνικά και μισά αγγλικά στην ίδια πρόταση. Είναι το φαινόμενο, «επέμβαση της μητρικής γλώσσας». Mother language interference.
  3. Αυτή η διαδικασία θα ενθάρρυνε χιλιάδες μαθητές να κατευθυνθούν στον τομέα της μετάφρασης που η χώρα μας χολαίνει, αλλά και οι ανάγκες καθημερινά αυξάνονται (και οι μεταφραστές πληρώνονται αδρά).
  4. Δεν θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει ένα δίγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι Ινδοί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αλλά και άλλες χώρες, έχουν δίγλωσσα συστήματα εκπαίδευσης στο εθνικό τους εκπαιδευτικό σύστημα.
  5. Οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, καθώς φάνηκε, πολλοί απ’ αυτούς μιλάνε αγγλικά και θα μάθαιναν ελληνικά ευκολότερα και γρηγορότερα.

Τέλος, τα αγγλικά που σήμερα διδάσκονται στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό διδάσκονται ερασιτεχνικά, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Βεβαίως, υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, όπου η γλώσσα διδάσκεται επιστημονικά, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις μετά παρέλευση μερικών ετών, ακόμα και με την απόκτηση διαφόρων τίτλων γλωσσομάθειας, η μη συχνή χρήση της γλώσσας βαίνει φθήνουσα.

Ένα πρόγραμμα αυτής της μορφής θα μπορούσε κάλλιστα να ξεκινήσει στην πόλη μας, και να χρησιμεύσει ως παράδειγμα προς μίμηση.

Σχόλια στο: [email protected]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου