ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο κύβος ερρίφθη!

ο-κύβος-ερρίφθη-470192

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

Είναι αλήθεια ότι η σκέψη όλων μας τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας καθότι συγκλονίζεται από πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες και βαθύτατη θλίψη. Την ίδια ώρα, όμως, και βαδίζοντας αισίως προς την ολοκλήρωση του καλοκαιριού καθότι βρισκόμαστε ήδη στα μισά του Αυγούστου, έγινε γνωστό μέσα στην εβδομάδα, ότι τα σχολεία θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα, υποδεχόμενα μαθητές και εκπαιδευτικούς, τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου.

Αναντίρρητα, ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, όπως επίσης και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ενόψει αυτής, τα οποία και θα δούμε αναλυτικά σήμερα μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ». Ειδικότερα, λοιπόν, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Παιδείας, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι μαθητές θα προσέρχονται στη σχολική μονάδα με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (με τη σημείωση ότι το αυτοδιαγνωστικό τεστ για τους μαθητές θα παρέχεται δωρεάν στα φαρμακεία).

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς και τους καθηγητές των ΑΕΙ πρέπει να τονιστεί ότι οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές. Επίσης οι πανεπιστημιακοί έχουν προτείνει για τους φοιτητές που δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή αρνούνται να προσκομίσουν αρνητικά τεστ να μην έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων για έξι μήνες και αναμένονται οι επίσημες αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Ακόμη, όπως τονίστηκε, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν πάνω στο έδρανό τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή το εργαστηριακό τεστ.

Μέσα στην εβδομάδα έγινε επίσης γνωστό ότι «στην περίπτωση εκείνη που μόνιμοι ή απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, τότε δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές μονάδες, στις οποίες υπηρετούν και επέρχονται συνέπειες».

Ειδικότερα, «στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., με απόφαση του διευθυντή εκπαίδευσης επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής και ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά το χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με όμοια απόφαση αίρεται η αναστολή, εφόσον προσκομίζεται πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου.

Επιπρόσθετα, οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στο διευθυντή / προϊστάμενο της οικείας σχολικής μονάδας, στον προϊστάμενο των κέντρων διεπιστημονικής αξιολόγησης, συμβουλευτικής και υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ), στον προϊστάμενο των κέντρων εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.), στο διευθυντή εκπαίδευσης ή στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας δύνανται να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες για όλους τους προσωρινούς αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, καθώς και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που μετά την ανάληψη υπηρεσίας παραβαίνουν άπαξ ή και επανειλημμένως στα παραπάνω οριζόμενα».

Ο έλεγχος των εγγράφων των εκπαιδευτικών στα σχολεία θα γίνεται από τους διευθυντές των σχολείων, ενώ τόσο για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και για τα πανεπιστήμια αλλά και όλες τις δομές εκπαίδευσης θα υπάρχει σχετική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία σχετικά με τα εμβόλια και τα τεστ. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας έχει γνωστοποιήσει ότι θα δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια για την εξυπηρέτηση φοιτητών και προσωπικού αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις, τις οποίες και αναμένουμε.

Σε κάθε περίπτωση τα νέα αναλυτικά πρωτόκολλα λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών θα ανακοινωθούν λεπτομερώς πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξης του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, λαμβανομένων υπόψιν πάντοτε των συστάσεων της επιτροπής των ειδικών. Επίσης, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) αναμένεται να στείλει οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες και κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να ξεκινήσει αλλά και να ολοκληρωθεί ομαλά η νέα σχολική χρονιά.

Το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών

Μέσα σ’ όλα αυτά ανακοινώθηκε επίσημα και το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων μαθημάτων ΓΕΛ, των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ειδικών και μουσικών μαθημάτων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) καθώς και της υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) των υποψηφίων των επαναληπτικών εξετάσεων για τα ΤΕΦΑΑ. Έτσι, λοιπόν, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου θα γίνει η εξέταση στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα αρχαία ελληνικά, τα μαθηματικά και τη βιολογία, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε κοινωνιολογία, χημεία και πληροφορική, ενώ την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου θα πέσει η αυλαία με τα μαθήματα της ιστορίας, της φυσικής και της οικονομίας (ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 16.00 μ.μ.).

Επιπλέον και όσον αφορά το πρόγραμμα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων ειδικών και μουσικών μαθημάτων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) έγινε γνωστό ότι το Σάββατο 11/9 θα εξεταστούν τα αγγλικά, τη Δευτέρα 13/9 το ελεύθερο σχέδιο, την Τρίτη 14/9 το γραμμικό, την Τετάρτη 15/9 τα γερμανικά και τα ιταλικά, την Πέμπτη 16/9 τα γαλλικά, την Παρασκευή 17/9 τα ισπανικά και η αρμονία, το Σάββατο 18/9 ο έλεγχος μουσικών ακουστικών ικανοτήτων, τη Δευτέρα 20/9 η μουσική αντίληψη και γνώση και την Τρίτη 21/9 η μουσική εκτέλεση και ερμηνεία. Τέλος, ως προθεσμία διεξαγωγής της επαναληπτικής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων ΓΕΛ & ΕΠΑΛ για εισαγωγή στα τμήματα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδημαϊκού έτους 2021-22 ορίστηκε το διάστημα από τη Δευτέρα 13-9-2021 μέχρι και τη Δευτέρα 20-9-2021.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου