ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Για να μην καούμε ολοσχερώς

για-να-μην-καούμε-ολοσχερώς-470159

Του Γιάννη Βαούτη, Πρώην Γραμματέας Κοινότητας Συκής και πρώην Δημάρχου Αφετών

Τώρα που καταλάγιασε η λαίλαπα της πυρκαγιάς που σε πολλά σημεία της χώρας μας κατέστρεψε τα πάντα και αναλογιζόμενος τις εφιαλτικές στιγμές και την ανείπωτη τραγωδία που έζησαν οι συνάνθρωποι μας χάνοντας τις περιουσίες τους, δάση, καλλιέργειες, σπίτια, ζώα και ό,τι άλλο είχαν, μου δίνεται η ευκαιρία, με πίκρα και ψυχικό πόνο να απευθυνθώ με λίγα λόγια στις αρμόδιες – για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών – υπηρεσίες και ιδιαίτερα στη Δημοτική Αρχή της περιοχής μας.

Πρέπει να γνωρίζετε Κύριε Δήμαρχε και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πως παρόμοια τραγωδία έζησε στο πρόσφατο παρελθόν η περιοχή μας.

Το χωριό μου κάηκε δυο φορές. Εξαφανίστηκαν καλλιέργειες, ελαιοκτήματα, δασικές εκτάσεις. Οι κάτοικοι αγωνίζονται μέχρι σήμερα να αποκαταστήσουν τα καμένα.

Στις πρώην κοινότητες κατά την θερινή περίοδο και από τις αρχές Μαΐου περίπου και σύμφωνα με τις ισχύουσες δασικές διατάξεις «περί πυρκαγιών», γίνονται καταγραφή των κατόχων ψεκαστικών μηχανημάτων, άλλων μέσων μεταφοράς νερού κ.λπ. και γίνονται δημοσιοποίηση – ενημέρωση του κοινού στα τοπικά καταστήματα, μιας κατάστασης για κάθε δεκαπενθήμερο, δέκα τουλάχιστον ατόμων, «πυρασφάλεια» με την υποχρέωση την επιτήρηση της περιοχής και τον έλεγχο για κινήσεις τυχόν υπόπτων για πρόκληση πυρκαγιών. Το ίδιο συνέβαινε και στους Δήμους.

Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει και όποιον τοπικό ή δημοτικό σύμβουλο και αν ρώτησα, είχε άγνοια για πυρασφάλεια, επιτήρηση κ.λπ.

Ερωτώ: αυτή η διαδικασία που κάτι καλό πρόσφερε στα χωριά μας γιατί καταργήθηκε;

Μήπως θεωρήθηκε ασήμαντο αυτό που έκαναν οι κοινότητες; Ή μήπως σήμερα ο Δήμος επιτηρεί και «ελέγχει» τις περιοχές των πρώην κοινοτήτων με drones;

Ακόμη, για την περίπτωση των πυρκαγιών, θέλω να προσθέσω πως οι αγροτικοί δρόμοι του χωριού μου έχουν να συντηρηθούν και να διαμορφωθούν περισσότερο από δυο χρόνια όλοι σχεδόν είναι απροσπέλαστοι όχι μόνο για πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και για τα απλά συνηθισμένα αγροτικά μας αυτοκίνητα. Αν τυχόν προκληθεί Θεός φυλάξει – πυρκαγιά δεν θα καταστραφούμε όπως στο παρελθόν, αλλά θα καούμε ολοσχερώς. Ας επέμβει ο Δήμος το συντομότερο, να διαμορφώσει τους αγροτικούς δρόμους της περιοχή μας. Για το ίδιο θέμα Κύριε Δήμαρχε έχω «γκρινιάξει και άλλες φορές» (11/6/2019 σελίδα 11, 22/9/2019 σελίδα 24, 19/11/20219 σελίδα 9, ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ), όμως καμία ανταπόκριση από τη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, για τους δρόμους.

Για να ξεφύγω για λίγο από τα δυσάρεστα, θα αναφερθώ σε κάτι άλλο, σημαντικό βέβαια. Εδώ και αρκετές ημέρες το ΚΕΠ του χωριού μου είναι κλειδομανταλωμένο. Ο μοναδικός υπάλληλος αντικαθιστά αδειούχο υπάλληλο του ΚΕΠ Αργαλαστής. Κύριε Δήμαρχε, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει περισσότερους από 70 υπαλλήλους. Δεν μπορούσε κάποιος από αυτούς τους υπαλλήλους να αναπληρώσει τον αδειούχο;

Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο και δεν το γνωρίζουμε όλοι εμείς οι Συκιώτες; Μήπως έχετε κάποια εισήγηση για οριστικό «κλείδωμα» του ΚΕΠ Συκής;

Μάλλον κάτι τέτοιο θα συμβαίνει και εύχομαι να διαψευσθώ.

Και κάτι τελευταίο για τους φίλους επαγγελματίες Νότιου Πηλίου.

Όλοι επιθυμούμε και επιζητούμε να έχουμε στα μέρη μας, στα χωριά μας, επισκέψεις και ντόπιων και ξένων. Όλοι, και περισσότερο εσείς οι επιχειρηματίες επιδιώκουμε την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Όμως σας ερωτώ: Ερχόμενος κάποιος επισκέπτης προς το Νότιο Πήλιο και πριν τον κόμβο – ΔΕΛΤΑ Αργαλαστής – Νεοχωρίου θα σκεφτεί σίγουρα ποιο μέρος θα επιλέξει και ποιο χωριό θα προτιμήσει να επισκεφτεί. Στο σημείο εκεί που θα σταθμεύσει για λίγο ( πριν το ΔΕΛΤΑ) υπάρχουν άπειρες πινακίδες με διευθύνσεις επιχρίσεων, ξενοδοχείων, καταλυμάτων, κάμπινγκ και άλλων καταστημάτων. Οι πινακίδες αυτές στην κατάσταση που βρίσκονται, κρυμμένες πίσω από θάμνους, σπαρτά και κουμαριές δεν βοηθούν κανέναν. Ένα χεράκι φίλε επιχειρηματίες ας τις βγάλει στο ξέφωτο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου