ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή των Αγίων Πάντων

κυριακή-των-αγίων-πάντων-462774

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Αυτόν τον λόγο απηύθηνε ο Κύριος προς τους Αγ. Αποστόλους, αγαπητοί αδελφοί, λίγο πριν τους κατευοδώσει για την πρώτη ιεραποστολική περιοδεία τους. Ποιος ποτέ πνευματικός ηγέτης διετύπωσε παρόμοια αξίωση; Δηλαδή να με ακολουθείτε ακόμη και αν πρόκειται να σας καταδικάσουν σε θάνατο;

Έτσι αρκεί μόνο ο λόγος αυτός του Κυρίου για να καταστήσει ένοχους βαρύτατης συκοφαντίας τους άσπονδους εχθρούς του, αρχιερείς και Φαρισαίους που τολμούσαν να τον ονομάζουν «πλάνο». Αν ήταν πλάνος ο Ιησούς θα σκορπούσε μόνο ευχάριστες υποσχέσεις για να προσελκύσει οπαδούς. Ακριβώς εδώ είναι το άξιο θαυμασμού. Ποιό; Ότι μολονότι βαρύτατες υποχρεώσεις συνόδευσαν την ιδιότητα του χριστιανού, πολλοί ακολούθησαν «οπίσω» του Ιησού Χριστού. Τρανή απόδειξη μας προσφέρει η σημερινή εορτή των Αγ. Πάντων.

Πόσοι στον καιρό των διωγμών δεν παρέμειναν με αδούλωτο φρόνημα ξεπερνώντας με τη χάρη του Θεού τον εαυτό τους και σηκώνοντας γενναία το σταυρό τους ακολούθησαν πιστά το Μεγάλο Αρχηγό τους; Βέβαια αρκετοί ερωτούν: Καλά τότε… Σήμερα τι γίνεται. Και στην εποχή μας ο Ιησούς Χριστός έχει τους δικούς του ανθρώπους. Ίσως να μην είναι τόσο εμφανείς. Για παράδειγμα, ένας νέος διακινδυνεύοντας τη ζωή του σώζει κάποιον που πνίγεται. Ασήμαντη είδηση για τις εφημερίδες. Αντίθετα ο άλλος ο μεγιστάνας του πλούτου, που ζει μέσα σε καθημερινά σκάνδαλα γίνεται πασίγνωστος.

Ας αγνοείται η αρετή. Όπως είπαν και οι σοφοί πρόγονοί μας, όλος ο θησαυρός της γης δεν ισοφαρίζει την αξία της. Γι’ αυτό διάπυρη είναι η ευχή μας, οι Άγιοι Πάντες να προσελκύσουν αμέριστο το ενδιαφέρον μας, το δε μήνυμα της ζωής των να αποτελέσει το ωραιότερο νόημα της ζωής μας. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου