ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο λόγος περί Γιάνη Βαρουφάκη

ο-λόγος-περί-γιάνη-βαρουφάκη-437510

Ενας Ελληνας επιστήμονας, οικονομολόγος, πρώην υπουργός, ρήτορας, αλλά και επιζήμιος, ίσως και επικίνδυνος

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Ασχολήθηκα για αρκετή ώρα πώς να εκφωνήσω και να αποκαλέσω τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Πρώτα απ’ όλα δεν ήθελα να τον αδικήσω και θέλω να είμαι αμερόληπτος και αυτό σημαίνει να μην αδικείς κάποιον παρουσιάζοντας μόνο τις θετικές ή αρνητικές πλευρές του, ανάλογα με το πώς διάκειται κάποιος απέναντί του, depending on his mood about him. Μέχρι εδώ δικαιολόγησα τον τίτλο του πονήματος και έτσι πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε γράφει ή διδάσκει και απευθύνεται σε ένα ακροατήριο ή αναγνωστικό κοινό.

Ο Γιάνης, με ένα νι, καθένας μας έχει το δικαίωμα να γράφει το όνομά του όπως θέλει. Κάποια μέρα μπορεί και εγώ να γράφω το όνομά μου ως Αντονίου, αλλά δύσκολα κανείς αντικαθιστά το ωμέγα με το όμικρον, έτσι δεν είναι; Άλλη αίγλη έχει το ωμέγα και ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται και με ένα Α.

Ο Γ. Βαρουφάκης, δικαιότερα ο καθηγητής πανεπιστημίου Βαρουφάκης, πριν ανδρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα ήταν ελάχιστα γνωστός, ενδεχομένως να ήταν γνωστός στους οικονομικούς κύκλους κάποιων πανεπιστημίων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ή ο Γεράσιμος Αρσένης ή και άλλοι Έλληνες οικονομολόγοι διεθνούς εμβέλειας. Αλλά ας ασχοληθούμε λίγο με το ένα νι του κ. Βαρουφάκη. Το κίνητρό του ήταν πολύ απλό. Ο συγκεκριμένος Γιάνης δεν ήταν οποιοσδήποτε Γιάνης, αλλά ο Γιάνης με ένα νι δεν έχει καμία σχέση με τα εκατομμύρια των άλλων Γιάννηδων των διπλονίδων.

Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία ο Γ. Βαρουφάκης απέκτησε ιδιαίτερη ουσία και πανευρωπαϊκή εμβέλεια, ιδιαίτερα εφόσον χειρίζετο τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, η οποία ευρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας.

Από καθηγητής πανεπιστημίου ο Γ. Βαρουφάκης βρέθηκε να είναι ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας των περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ ΑΕΠ ετησίως και κάποια δις ευρώ χρέος. Ο μεγάλος καθηγητής οικονομικών βρήκε την χρυσή ευκαιρία να εφαρμόσει τις οικονομικές του θεωρίες. Η θεωρία είναι μία άποψη ή υπόθεση, η οποία για να επαληθευτεί πρέπει να δοκιμαστεί, δηλαδή να αποδειχτεί στην πράξη. Εδώ ας μου επιτραπεί μία παρένθεση: Όταν ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων κλήθηκε να εφαρμόσει τη θεωρία του περί του τέλειου πολιτεύματος στην Κάτω Σικελία, στο τέλος πουλήθηκε ως δούλος και λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του. Στο χωριό μου, στην Κερασιά της Καρδίτσας στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, λένε: «Ο λογαριασμός του σπιτιού δεν βγαίνει στο παζάρι», και οι Αγγλοσάξονες λένε: «Μην μετράς τα κοτοπουλάκια, πριν βγουν από το αυγό».

Κάπως έτσι δοκίμασε και ο Γ. Βαρουφάκης την θεωρία του, με την οποία σχεδόν χρεοκόπησαν εκατομμύρια Έλληνες και το κράτος έχασε δισεκατομμύρια ευρώ εν μία νυχτί. Εκατομμύρια Έλληενς είδαν τις μετοχές τους να υποτιμούνται μία προς πενήντα (1/50), δηλαδή κάποιος που είχε 200 τραπεζικές μετοχές έμεινε με 4. Αυτό ήταν το πρώτο μέγα κατόρθωμα του Γ. Βαρουφάκη στην ελληνική οικονομία. Και το ενδιαφέρον είναι πως ενώ η ελληνική οικονομία καταποντίζετο, ο κ. Βαρουφάκης επιστρέφοντας στην οικία του στην Αίγινα θριαμβολογούσε με το γνωστό «darling I closed the banks», δηλαδή «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες» και αυτό έγινε viral σε όλη την Ελλάδα, ενδεχομένως και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ερχόμαστε στην μετά τη ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εποχή. Ο Γ. Βαρουφάκης ιδρύει δικό του κόμμα και γίνεται γενικός γραμματέας, δηλαδή όπως ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ, υπό τον τίτλο ΜέΡΑ 25. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αλλά αφού έτσι το βάφτισε, έτσι το λέμε.

Τα τελευταία κατορθώματα του κ. Γ. Βαρουφάκη στη Γαλλία, και πριν από μερικά χρόνια στις ΗΠΑ είναι μόνο ενδείξεις από το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Φαντάζεστε τι θα γίνεται στο ελληνικό κοινοβούλιο, όταν ο Γ. Βαρουφάκης, ως αρχηγός κόμματος, θα αρχίζει να μιλάει και τίποτα δεν θα τον σταματάει και θα χρησιμοποιεί την ρητορική του δεινότητα της οποίας όντως είναι κυρίαρχος προς ίδιον όφελος. Ο ίδιος μπορεί να αποδειχθεί ο πλέον επικίνδυνος αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα. Μία ελληνική παροιμία λέει: «Ουδείς χειρότερος εχθρός, από τον ευεργετηθέντα αχάριστο». Ο Α. Τσίπρας προώθησε και ανέδειξε τον Γ. Βαρουφάκη και ο δεύτερος μπορεί να αποδειχθεί ο σκληρότερος αντίπαλος του κ. Τσίπρα.

Προσωπικά σφόδρα θα επιθυμούσα να παρακολουθήσω τον Γ. Βαρουφάκη σ’ έναν δημόσιο διάλογο ή debate Αγγλιστί, όπου οι Βολιώτες θα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν δημόσιο διάλογο στη γλώσσα για την οποία διαθέτουν πολύ χρόνο και χρήμα για να την αποκτήσουν, αλλά σχεδόν ποτέ δεν την χρησιμοποιούν σε δημόσια Fora.

Μήπως πρέπει να καλέσουμε τον κ. Βαρουφάκη να ανοίξει μία σχολή Αγγλικής ρητορικής στο Βόλο για να ασκούνται στον προφορικό Αγγλικό λόγο όλοι οι υποψήφιοι αλλά και κάτοχοι των Αγγλικών πτυχίων; Πάντως ως ρήτωρ ο Γ. Βαρουφάκης επάξια διεκδικεί ένα Α+, με Αγγλοσαξονικά κριτήρια.

Ωστόσο, επειδή οι πιθανότητες να έλθει ο Γ. Βαρουφάκης στον Βόλο να ιδρύσει ρητορική σχολή είναι μηδενικές, μήπως εμείς οι δάσκαλοι Αγγλικής και Αγγλόφωνοι του Βόλου θα ‘πρεπε να πάρουμε την πρωτοβουλία και να ιδρύσουμε μία ΑΓΓΛΟΦΩΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΒΟΛΟΥ όπου ο προφορικός λόγος θα γνωρίσει ημέρες δόξης;

Από πτυχία Αγγλικών, δόξα τω Θεώ, πάμε πολύ καλά. Από προφορική χρήση της Αγγλικής σε δημόσιους χώρους έχουμε έλλειψη. Και για να μην φανεί πως διαθέτω μόνο ιδέες, συμβαίνει να διαθέτω και τον απαραίτητο εξοπλισμό αφιλοκερδώς και αρκετές εκατοντάδες βιβλία, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα, ιδού η πρόσκληση.

Ένα τέτοιου είδους εγχείρημα προφανώς, ή έστω ενδεχομένως, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο και για άλλες πόλεις να πράξουν το ίδιο. Οι νέοι τοπικοί εκπρόσωποι, είτε του Δήμου, είτε της επικράτειας ή περιφέρειας, ας βάλουν το χεράκι τους και σε κάτι εκπαιδευτικό, ωφέλιμο και απαραίτητο για χιλιάδες ανθρώπους πάσης ηλικίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου