ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να κυβερνήσει μία οκταετία

η-νέα-δημοκρατία-μπορεί-να-κυβερνήσει-433370

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος πολιτικός επιστήμονας για να δει μερικά πράγματα. Ο νέος πρωθυπουργός φαίνεται πως έκανε μία καλή αρχή και όπως λέει και ο σοφός λαός μας «μία καλή αρχή είναι το ήμισυ του παντός».

Ας αριθμήσουμε όμως μερικά από τα πλέον θετικά και εντυπωσιακά νέα του πρωθυπουργού:

1.- Κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού χωρίς λαϊκισμό, χωρίς φανατισμό, χωρίς μεγάλες υποσχέσεις, χωρίς εκδικητικό λόγο και δημαγωγία, αλλά με πολιτισμενο και κόσμιο ύφος και ήθος.

2.- Έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα σε νέους ανθρώπους και παραμέρισε παλαιά «στελέχη» άσχετα εάν είχαν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην παράταξη και για πολλά χρόνια.

3.- Ο ίδιος διαθέτει μία πλατιά φιλελεύθερη παιδεία, την οποία απέκτησε από την εφηβική ηλικία σε διακεκριμένα ιδιωτικά σχολεία, με κορύφωμα την απόκτηση του διδακτορικού του από το περίφημο Πανεπιστήμιο του Harvard.

Δυστυχώς στην Ελλάδα πολλές φορές δεν εκτιμάται η εκπαίδευση και η παιδεία των πολιτικών, αλλά πρέπει να τονίσουμε πως η εκπαίδευση και η παιδεία των ανθρώπων συνοδεύεται με το ήθος και το ύφος, αλλά και εν γένει με την πρέπουσα συμπεριφορά του.

4.- Από την άλλη πλευρά, η σημερινή αντιπολίτευση διέρχεται μία μεταβατική περίοδο και κανένας δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί και που θα καταλήξει. Πολλοί κατέφυγαν στον ΣΥΡΙΖΑ διότι προσδοκούσαν θέσεις και αξιώματα. Τώρα πρέπει να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή. Κατά καιρούς ο κ. Μητσοτάκης, ως αντιπολίτευση, αποκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ «κουρελού» και δεν είχε και πολύ άδικο. Μία κουρελού ότι και να την κάνεις, παραμένει κουρελού. Τα χρώματα ξεθωριάζουν και τα διάφορα υφάδια αποσυντίθονται.

5.- Ο νέος πρωθυπουργός στην κυριολεξία στρώθηκε στη δουλειά ώρες, όχι ημέρες μετά την ετυμηγορία του λαού. Οι Έλληνες στο σύνολό τους πρώτη φορά στα σύγχρονα χρονικά διαπίστωσαν μία οργανωμένη κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, και όταν δουλεύει ο πρωθυπουργός, δουλεύουν και οι υπουργοί και οι υφυπουργοί και οι γραμματείς και πάει λέγοντας.

6.- Το παράδειγμα της Όλγας Κεφαλογιάννη, ιστορικού και σημαντικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, ήταν μία λαμπερή περίπτωση που ο πρωθυπουργός διεμήνυσε το «τίθεσται τοις ηγουμένοις». Φυσικά κάποια στιγμή η κ. Κεφαλογιάννη θα δικαιωθεί.

7.- Η οικονομία και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό χρηματιστήριο γνωρίζει ημέρες δόξης, ευφορίας και κερδοφορίας που βρισκόταν σε χειμερία νάρκη για αρκετό καιρό.

Μαζί με το χρηματιστήριο έρχονται και οι επενδύσεις και οι επενδύσεις είναι ο μέγας εχθρός της ανεργίας, αλλά και σύμμαχος της ευημερίας και της απασχόλησης. Όταν οι άνθρωποι ευημερούν δεν παραπονούνται, δεν γκρινιάζουν και δεν θέλουν αλλαγές κυβερνήσεων.

8.- Τα αριστερίστικα κόμματα θέλουν το κράτος ως μεγάλο εργοδότη, έτσι ώστε να ελέγχουν τους ψηφοφόρους. Ο Κ. Μητσοτάκης φαίνεται να έχει ακριβώς την αντίθετη άποψη. Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι ο κυρίαρχος εργοδότης, όχι το κράτος. Κάποτε ένας προϊστάμενός μου στην Αμερική ρώτησε τον δεκάχρονο γιο του τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει και ο γιος του τον απήντησε ότι ήθελε να οδηγεί ένα απορριμματοφόρο του Δήμου και ο προϊστάμενός μου του απήντησε: Δεν έχω καμία αντίρρηση, αρκεί να είσαι ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης της καθαριότητος (αυτή η επιχείρηση είχε κάποιες εκατοντάδες απορριμματοφόρα και ήταν ιδιωτική).

9.- Ο Κ. Μητσοτάκης είναι μόλις 51 ετών και απ’ ότι φαίνεται διαθέτει και γνώση και ενέργεια και μόρφωση που τον βοηθούν. Αλλά οκτώ χρόνια θα είναι αρκετά, διότι μετά «συνήθως» επέρχεται η φθορά. Βλέπετε πως το «φθορά» το έβαλα σε εισαγωγικά, διότι δεν μπορούμε να τον προδικάσουμε. Βέβαια αυτή οι Αμερικάνοι κάτι θα ήξεραν που το σύνταγμά τους ορίζει τα οκτώ χρόνια ως μέγιστη περίοδο της προεδρίας.

10.-Προσωπικά δεν θα μου εξέπληττε εάν ο κ. Πρωθυπουργός τροποποιήσει το σύνταγμά μας και περιορίσει, όχι μόνο την πρωθυπουργία, αλλά και τη δημαρχεία και την περιφέρεια για μία περίοδο οκταετίας. Πώς να το κάνουμε; Η εξουσία φθείρει και η πολυκαιρία στην εξουσία φθείρει απόλυτα. Power corrupts and absolute power corrupts absolutely.

11.- Ωστόσο η σημερινή αντιπολίτευση ας μην κρατά την αναπνοή της να πέσει η κυβέρνηση, διότι όταν κρατάμε την αναπνοή μας κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από ασφυξία, είναι μία Αγγλοσαξονικη παροιμία. Don’t hold your breath.

Ο Α. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή βάφτισε τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας «ως πρόσκαιρη», πάλι καλά που δεν τη βάφτισε εφήμερη ή θνησιγενή.

Μεταξύ των άλλων τροπολογιών που χρήζουν συνταγματικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να απαγορεύεται και αυτή η διακίνηση ή μεταφορά των βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο. Δεν είναι ανορθόδοξο ή και απαράδεκτο ένας βουλευτής να εκλέγεται με ένα κόμμα και μετά να μεταπηδάει σε ένα άλλο; Θα έπρεπε να υπάρχει μία ποινική ρήτρα.

12.- Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν υπάρχει μεγαλύτερη κυβερνητική ανοησία, για μία κυβέρνηση να αναγκάζει τους νέους ανθρώπους να καταφεύγουν σε ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής και να μην γυρίζουν ξανά στην πατρίδα τους. Σκεφτήκατε ποτέ πόσες χιλιάδες ξένους φοιτητές θα μπορούσε να φιλοξενήσει η Ελλάδα μέσω των ιδιωτικών πανεπιστημίων;

Φεύγουν από την Ελλάδα και σπουδάζουν στη Βουλγαρία, γιατί να μην γίνεται το αντίθετο και όχι μόνο από τη Βουλγαρία, αλλά από όλα τα Βαλκανικά κράτη, ακόμα και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Μιας και τώρα τοπικά διαθέτουμε και γενικό γραμματέα Ανάπτυξης τον κ. Κώστα Λούλη, έχουμε κάθε λόγο να ευελπιστούμε πως θα δούμε και κανένα ιδιωτικό αμερικάνικο πανεπιστήμιο να ξεφυτρώνει στην περιοχή. Και δεν είναι ανάγκη να είναι το Harvard, και το Μ.Ι.Τ. μια χαρά θα ήταν! Ή έστω το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, για να δικαιωθεί και ο γράφων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου