ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Από πού βγάζουν χρήματα οι Ταλιμπάν

από-πού-βγάζουν-χρήματα-οι-ταλιμπάν-432767

Της Ελενας Αντωνοπούλου

Συνεχίζουμε σήμερα με επιπλέον στοιχεία για τους Ταλιμπάν. Ποιος άραγε ηγείται; Ο Μουλά Ομάρ πέθανε το 2013, αν και οι Ταλιμπάν δεν ανακοίνωσαν το θάνατό του μέχρι το 2015.

Το 2016, αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, στο Πακιστάν, σκότωσε τον διάδοχο του Μουλά Ομάρ, Μουλά Αχτάρ Μοχμάντ Μανσούρ. Έκτοτε, η ομάδα καθοδηγείται από τον Mawlawi Haibatullah Akhundzada, έναν Παστούν από το Κανταχάρ που κάποτε ηγήθηκε των ισλαμικών δικαστηρίων των Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν έχουν ένα συμβούλιο ηγετών με έδρα το Πακιστάν, γνωστό ως Quetta Shura, το οποίο καθοδηγεί τις αποφάσεις της ομάδας. Το δημόσιο πρόσωπο της ομάδας είναι ο επικεφαλής της πολιτικής της πτέρυγας, Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, ο οποίος ηγήθηκε των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό της εμπλοκής της Αμερικής στον 20χρονο πόλεμο.

Πώς βγάζουν λεφτά οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν για χρηματοδότηση. Η ομάδα επιβάλλει φόρους στους καλλιεργητές παπαρούνας και στους παραγωγούς ηρωίνης που εργάζονται στις περιοχές του Αφγανιστάν, τις οποίες ελέγχουν. Οι Ταλιμπάν επιβάλλουν, επίσης, φόρους στις επιχειρήσεις, κερδίζουν από το εμπόριο καυσίμων σε παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται υπό την επιρροή τους και διευθύνουν παράνομα ορυχεία στη χώρα. Το κίνημα έχει, επίσης, εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης από υποστηρικτές του στο Πακιστάν και τον Κόλπο. Οι ερευνητές του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) εκτιμούν ότι οι Ταλιμπάν συγκεντρώνουν έως και 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τι διακυβεύεται, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από το Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ ξόδεψαν τρισεκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να σταθεροποιήσουν το Αφγανιστάν και να το αποτρέψουν από το να γίνει ένα νέο καταφύγιο για ομάδες, όπως η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος, οι οποίες θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Η γρήγορη κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, αποτελεί ηθικό και πολιτικό πλήγμα στη δυτική επιρροή και στα συμφέροντά της στην περιοχή, όπου το Πακιστάν, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία παλεύουν για στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ενώ οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί να εμποδίσουν εξτρεμιστικές ομάδες να βρουν καταφύγιο στο Αφγανιστάν, οι δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ομάδα δεν θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και λένε ότι εκατοντάδες μέλη της Αλ Κάιντα ζουν ήδη σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν επωφελήθηκαν από την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού, για να καταλάβουν γρήγορα διάφορα μέρη της χώρας. Συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Ταλιμπάν, τον Φεβρουάριο του 2020, η οποία περιελάμβανε την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων, χωρίς τη συγκατάθεση της αφγανικής κυβέρνησης, ενθάρρυνε τη νέα αυτή επέλαση των Ταλιμπάν. Η τωρινή απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να αποσύρει όλα τα στρατεύματα χωρίς όρους, μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους Ταλιμπάν να πραγματοποιήσουν την επίθεσή τους, η οποία μείωσε το ηθικό μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας. Εννέα ημέρες μετά την κατάληψη της πρώτης επαρχιακής πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν, το ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την Καμπούλ. Με τον τρόπο αυτό, κατέφερε, εν τέλει, μετά την αποχώρηση του Προέδρου Ασράφ Γκάνι, να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι έχουν δώσει εντολή στους μαχητές τους να μην εισέρχονται σε σπίτια, χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών τους, και ότι, σύντομα, θα ανακοινωθεί το σχήμα της νέας κυβέρνησης. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Μοχάμεντ Νάιμ, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι, Al Jazeera, ότι επιθυμούν την ύπαρξη ειρηνικών σχέσεων με τις υπόλοιπες χώρες.

Τι σημαίνει η εξουσία των Ταλιμπάν για τις γυναίκες

Η επιστροφή των Ταλιμπάν απειλεί να αλλάξει ριζικά την καθημερινή ζωή. Οι γυναίκες και τα κορίτσια, που είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση και δικαίωμα στην εργασία, τα τελευταία 20 χρόνια, έρχονται, τώρα, αντιμέτωπες με μία νέα εποχή, περισσότερο καταπιεστική, κατά την οποία θα απαιτείται να φορούν μαντίλες, ενώ, παράλληλα, υπάρχουν και ερωτήματα σχετικά με το είδος του δημόσιου ρόλου που θα τους επιτραπεί να έχουν στην κοινωνία. Γυναίκες δημοσιογράφοι και όχι μόνο ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα και σημείωναν τις διευθύνσεις τους. Πολίτες που εγκατέλειψαν ορισμένες περιοχές, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, δήλωσαν ότι οι διοικητές του κινήματος ζήτησαν από τους χωρικούς να τους παραδώσουν τις ανύπαντρες γυναίκες, προκειμένου να γίνουν «σύζυγοι» των μαχητών τους.

Δυστυχώς μια θλιβερή εξέλιξη…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου