ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ως εδώ και μη παρέκει

ως-εδώ-και-μη-παρέκει-422313

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο θάνατος του Μ. Θεοδωράκη συγκλόνισε όλη την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, αλλά και συθέμελα την παγκόσμια κοινότητα. Τον χειροκροτήσαμε, τον τραγουδήσαμε για μία στιγμή, έστω περισσότερες στιγμές, όλοι μονιασμένοι, ώσπου να χτυπήσει το καμπανάκι στη Βουλή. Τόσο αξίζει η ανθρωπιά μας. Ούτε καν ένα εικοσιτετράωρο. Η ζωή συνεχίζεται, η θλίψη μας η πηγαία θλίψη αριστερών και δεξιών καλά κρατεί.

Ερχόμαστε τώρα στην πανδημία του κορονοϊού. Οι ανεμβολίαστοι με νταηλίκι, χωρίς να λογαριάζουν καθόλου τους συνανθρώπους τους, που αποχαιρετούν, κρατώντας ψηλά τη σημαία του εγωισμού. Και γιατί όχι, δεν θα δώσουν λογαριασμό σε μας τους χαζοβιόληδες που σπεύσαμε να εμβολιαστούμε.

Οχι θα κρατήσουν ψηλά τη σημαία της προκλητικότητας, της εμπάθειας, της ισχυρογνωμοσύνης. Είπαμε η δημοκρατία είναι ισχυρή και συνάμα ευάλωτη. Και τι δεν προσφέρει το κράτος για να εμβολιαστούν, τα σχολεία ανοίγουν αύριο και οι γονείς βρίσκονται στο σταυροδρόμι της απελπισίας.

Να εμβολιάσουν τα παιδάκια τους και να τα προφυλάξουν από τον ακάθεκτο κορονοϊό που δεν σέβεται πια ούτε βρέφη και με το γαϊτανάκι της εγκληματικότητας παίρνει κεφάλια και ζωές ανεξαρτήτως ηλικίας. Ακούσαμε ότι τα μικρά παιδιά ή και τα μεγαλύτερα που περνούν την εφηβεία το κράτος προτείνει να εμβολιάζονται στους παιδιάτρους δηλαδή στους γιατρούς που παρακολουθούν τα παιδιά από την ώρα που γεννήθηκαν μέχρι σήμερα. Αυτό είναι θαυμάσια και έγκυρη λύση γιατί ο παιδίατρος γνωρίζει τον οργανισμό του παιδιού καλύτερα και από τα κέντρα εμβολιασμού και κρίνει πότε το παιδί πρέπει να κάνει το εμβόλιο όπως έχει κάνει μέχρι τώρα. Ολα τα εμβόλια ενάντια στις παιδικές ασθένειες, όπως ιλαρά, ανεμοβλογιά, κοκκύτης, και είναι ο πλέον κατάλληλος για να αποφανθεί για τον εμβολιασμό κατά του κορονοιού.

Ερχόμαστε τώρα στο έτερον σκέλος της αντιπαλότητας, που στο όνομα της δημοκρατίας έχει ο κάθε κουφιοκεφαλάκης το δικαίωμα να καταφεύγει σε κάθε είδους πράξη αντί να περάσει το δικό του. Θέμα εγωισμού, θέμα μη σεβασμού το γεροντάκι που ανυπεράσπιστο έχει την ατυχία να πέσει στα χέρια γιατρού ή νοσηλεύτριας που με νταηλίκι δηλώνει όχι στο εμβόλιο αποτέλεσμα εκατοντάδες για να μη φανώ υπερβολική χιλιάδες ταξίδεψαν στην αιωνιότητα γιατί πέτυχαν τους ακατάλληλους ανθρώπους που δεν τους θωράκισαν με το εμβόλιο. Αιτιολογώ την αγανάκτησή μου όταν μία από τις κυρίες που είχαν παραγγείλει ψεύτικο χαρτί εμβολιασμού και το παραδέχτηκε με γυρισμένη την πλάτη, αν είσαι αγωνίστρια κυρία μου να δείξεις με λεβεντιά το πρόσωπό σου για να ξέρουμε με ποιον έχουμε να κάνουμε και να σας αποφεύγουμε όλους εσάς τους ανεμβολίαστους αλλά και με τα πράσινα πιστοποιητικά τα fake που τόνισε όταν ρωτήθηκε από τον ρεπόρτερ αν θα πλήρωνε για αυτήν την εξυπηρέτηση απάντησε με δυνατή φωνή «ε, ξέρετε ότι κάθε προσφερόμενη υπηρεσία πληρώνεται». Τα συμπεράσματα δικά σας. Εδώ πλέον έρχεται ο διχασμός. Θα μου πείτε ότι όσο κι αν ανατρέξουμε στην πατρίδα μας αυτό το σπορ είναι συνηθισμένο και αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο. Εμείς άνω των 80 ετών γιατί με τα τόσα μέσα που έχουν τα νέα παιδιά δεν τους διδάσκουν οι γονείς τους γενικά ή οικογένειά τους ότι ο διχασμός είναι ό,τι χειρότερο για τον χαρακτήρα τους για τον δρόμο που θα διαλέξουν στη ζωή τους. Καλά τα σχόλια, καλή από τις πιο αναγνωρίσιμες η τριτοβάθμια εκπαίδευση γιατί τα πανεπιστήμιά μας υπηρετούν τη σπουδάζουσα νεολαία με συμπάθεια και γνώσεις. Οσο για εκείνους που έμειναν απέξω τους συμβουλεύω και με αγάπη και με κατανόηση ότι περνάτε δύσκολες στιγμές της αποτυχίας, να ξέρετε όμως ότι κάθε τι έχει και το τίμημά του. Γυρίστε σελίδα και σκεφτείτε μόνοι σας γιατί δεν πετύχατε, στο χέρι σας είναι του χρόνου να περάσετε με την αξία σας την πανεπιστημιακή θύρα και μάλιστα όχι με 3 και 4 που συνέβαινε άλλοτε και τα παιδιά και κυρίως οι καθηγητές δεν ήξεραν πώς να το χειριστούν. Δύσκολος καιρός αλλά οι μήνες τρέχουν τόσο πολύ που δεν θα καταλάβετε πότε θα φτάσει η ώρα των εξετάσεων. Μυαλό έχετε να καταλάβετε ότι έχετε την αξιοπρέπεια να μην είστε φοιτητές κατ’ όνομα γιατί θα ντρέπεστε και εσείς οι ίδιοι για τη βαθμολογία σας. Να ξέρετε και ελπίζω να το γνωρίζετε ότι εμείς οι ηλικιωμένοι στηρίζουμε τις ελπίδες μας σε σας, στο μυαλό σας και στη συμπεριφορά σας. Κάθε επάγγελμα είναι σεβαστό, αρκεί να κάνετε σωστή επιλογή. Η Ελλάδα σάς χρειάζεται, μην πανικοβάλλεστε και καταφύγετε στην αλλοδαπή. Η πατρίδα σάς χρειάζεται να είστε σίγουροι και περήφανοι για αυτό.

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου