ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

4η Ιουλίου, Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

4η-ιουλίου-ημέρα-ανεξαρτησίας-των-ηπα-409399

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής

Για μας τους Έλληνες η ημέρα της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ έχει ξεχωριστή σημασία για πολλούς λόγους: Προφανώς ο σπουδαιότερος λόγος είναι πως ο μέγιστος αριθμός των Ελλήνων της διασποράς, για πολλές εκατοντάδες χρόνια formanyscores, ζει, ευημερεί και διακρίνεται μεταξύ των Αμερικανών σε όλους τους νευραλγικούς τομείς, όπως στην πολιτική, στον ακαδημαϊκό τομέα, στον τομέα της οικονομίας, διοίκησης κλπ.

Σε καμία άλλη δημοκρατία του πλανήτη οι Έλληνες της διασποράς δεν σημείωσαν παρόμοια πρόοδο, εξέλιξη και δημιουργί.

Αλλά ας αναφέρουμε λίγα σημαντικά για αυτό το τόσο μακρινό κράτος από εμάς, αλλά τόσο κοντά στον πολιτισμό μας.

Με την κύρηξη της ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου του 1776 και την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης στο Παρίσι το 1783, οι Ηνωμένες Πολιτείες, τότε μόνον 13 πολιτείες, εξ ου και οι 13 ραβδώσεις στη σημαία τους, τα 50 αστέρια προστέθηκαν όταν ολοκληρώθηκε το σημερινό κράτος, η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ, θέλοντας κατά κάποιο τρόπο να εκδικηθεί τους αποικιοκράτες Άγγλους, εξαιτίας μιάς μόνο ψήφου, η ελληνική γλώσσα θα υιοθετείτο ως η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την δημοκρατικότητα αυτού του κράτους αξίζει να σημειώσουμε: Είναι η μόνη μεγάλη δημοκρατία στον κόσμο που αποτελείται από ένα κράτος μεταναστών, φιλοξενεί όλες τις φυλές του πλανήτη, όλες τις γλώσσες, όλες τις θρησκείες, όλες τις εθνικότητες και όμως δεν παρατηρούνται φαινόμενα αλληλοεξόντωσης και σπαραγμού, εκτός σπανίων εξαιρέσεων σε ένα κράτος των 320 εκατομμυρίων.

Η ΗΠΑ, ενδεχομένως να είναι το μοναδικό μεγάλο κράτος στον πλανήτη που αναγνωρίζει την αξιοκρατία του ατόμου στο έπακρο. Συμβαίνει να έχει ένα από τα πλέον φιλελεύθερα καθεστώτα πολιτογράφησης, naturalization. Γεννιέται ένα παιδί στις ΗΠΑ από λαθρομετανάστες γονείς, αυτομάτως είναι Αμερικανός πολίτης και έχει το δικαίωμα να νομιμοποιήσει τους γονείς του και να τους παρέχει νόμιμη και μόνιμη παραμονή στη χώρα.

Εκατομμύρια πρόσφυγες μετανάστες και λαθρομετανάστες βρίσκουν στέγη και προστασία στις ΗΠΑ μετά τις περιπέτειες των εμφυλίων πολέμων, της φτώχιας και άλλων δεινών. Το άγαλμα της Ελευθερίας στο λιμάνι της Ν. Υόρκης συμβολίζει το καλωσόρισμα όλων των κατατρεγμένων της γης.

Το διαχρονικά σταθερό πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ οπωσδήποτε συνετέλεσε και συντελεί τα μέγιστα στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ξεκινώντας με την αγορά της περιοχής της Λουιζιάνας το 1803 από τους Γάλλους, μία περιοχή 4 φορές το μέγεθος της Γαλλίας και στη συνέχεια την αγορά της Αλάσκας, σχεδόν το 1/3 των ΗΠΑ από τους Ρώσους το 1867 στην τιμή των 7.800.000 δολλαρίων, σήμερα διαπραγματεύεται την αγορά του PuertoRicoπου θα αποδειχθεί πιο συμφέρουσα από την ανέγερση τείχους μεταξύ ΗΠΑ και PuertoRico!

Με το πέρας του εμφυλίου πολέμου το 1865, πέραν τις φυλετικές διαφορές μεταξύ λευκών και μαύρων που ποτέ δεν εξελίχθηκαν σε εμφύλιο, αλλά και αυτές οι διαφορές σε μεγάλο βαθμό γεφυρώθηκαν με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ως Προέδρου τους.

Εάν ο σημερινός δυτικός κόσμος έχει να ζηλέψει κάτι από τους Αμερικάνους θα ήταν η οικονομία τους, το σταθερό τους πολιτικό σύστημα και το κατ’ εξοχήν διακεκριμένο τους εκπαιδευτικό σύστημα που στη συντριπτική του πλειοψηφία συμβαίνει να είναι ο ιδιωτικός τομέας. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις, όπως λανθασμένα πολλοί Έλληνες νομίζουν ή και πιστεύουν, είναι γνήσια εκπαιδευτήρια που στοχεύουν στην ανάδειξη και αξιοποίηση των ταλαντούχων νέων, ασχέτου καταγωγής, χρώματος, θρησκεύματος, εθνικότητας ή κοινωνικής τάξεως.

Για δεκαετίες ολόκληρες οι διάφορες κυβερνήσεις των ΗΠΑ αναγνωρίζουν την 25η Μαρτίου ως επίσημη ημέρα ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Από την πλευρά μας ας διαβάσουμε κι εμείς ένα μικρό κείμενο που αναφέρεται στην ανεξαρτησία ενός μεγάλου κράτους που συμβαίνει να είναι ο ισχυρότερος σύμμαχός μας πέραν των αμοιβαίων ιδανικών που μας συνδέουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου