ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Μεταμόρφωση του Κυρίου ως πρότυπο στη ζωή μας

η-μεταμόρφωση-του-κυρίου-ως-πρότυπο-στ-367733

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου, Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Ένα εκ των σπουδαιότερων γεγονότων της ζωής της εορτάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία. Τη Μεταμόρφωση του Κυρίου μας στο όρος Θαβώρ. Η Μεταμόρφωση τούτη του Κυρίου μας συμβολίζει και αποδεικνύει ότι η δόξα και η αποθέωση περιμένει τους νικητές πάνω στις υψηλές κορυφές, ως επιβράβευση του αγώνος και της νίκης της ψυχής ενάντια στο κακό, σαν επιστέγασμα της κυριαρχίας της Θείας αγάπης πάνω στο μίσος και τους πολέμους. Είναι η συμφιλίωση του Θεού με τον άνθρωπο, του πνεύματος με την ύλη. Μια συμφιλίωση η οποία θεωρείται ως η ανύψωση της ανθρώπινης φύσης ως τη θεότητα.

Κατά την ώρα της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος επάνω στο όρος Θαβώρ, η όψη του Κυρίου μας φωτίστηκε από Θεία λαμπρότητα. Η Μεταμόρφωση του Κυρίου, λοιπόν, δεν είναι παρά η μεταβολή της ανθρώπινης φυσικής Του μορφής σε θεία μορφή. Η φανέρωση της μεγαλειότητας και μεγαλοπρεπούς δόξας Του. Κατά την ώρα της Θείας Μεταμορφώσεως, η θεότητα του Ιησού έμεινε ενωμένη με την ανθρώπινη φύση Του, χωρίς να αποκοπεί ούτε στιγμή. Γι’ αυτό και γύρισε με ανθρώπινη πάλι μορφή, με το υλικό Του σώμα – ύστερα από τη Μεταμόρφωση – στον κόσμο.

Η Μεταμόρφωση τούτη του Κυρίου έχει και ορισμένες προεκτάσεις στη ζωή μα, καθώς αποτελεί πρότυπο για τη δική μας πνευματική ανύψωση και πορεία. Η ζωή του κάθε χριστιανού πρέπει να συνοδεύεται από τη μετάνοια, την ταπείνωση και τη διακονία. Να τηρεί, δηλαδή, ο κάθε πιστός τις αρετές του χριστιανισμού. Και τότε θα επέλθει και η δική μας, η προσωπική μεταμόρφωση στη ζωή μας. Θα υπάρξει αρμονική συνύπαρξη σώματος και πνεύματος. Αυτή η ένωση, η εναρμόνιση ανάμεσα στο πνεύμα και στο υλικό σώμα είναι η πραγματική έννοια που περικλείει μέσα της η Μεταμόρφωση του Χριστού «εις όρος υψηλόν».

Η ανάδειξη της φυσικής του μορφής στο ύψος της θεότητάς του. Ένα γεγονός που εορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας και καλεί καθημερινά όλους μας να το μιμηθούμε στη ζωή μας. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου