ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το Γηροκομείο Βόλου για την έξωση του 33χρονου

το-γηροκομείο-βόλου-για-την-έξωση-του-33-322668

Οι απαντήσεις για τα σοβαρά υπονοούμενα, που αφήνει έναντι του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ

Από τη διοίκηση του Γηροκομείου Βόλου, σχετικά με την υπόθεση έξωσης του 33χρονου άνεργου και της 8χρονης κόρης, του λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή:

«Δραττώμενοι από τα παντελώς αβάσιμα και ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού Τύπου, αλλά και προς αποκατάσταση της αλήθειας και διαλεύκανση της υπόθεσης αναφορικά με την έξωση ή μη του 33χρονου από ακίνητο ιδιοκτησίας του Γηροκομείου Βόλου, το Δ.Σ. του Ιδρύματος δηλώνει:

Παρά την αθέτηση τόσο του 33χρονου, όσο και μερίδας του τοπικού Τύπου, ότι θα αναλάμβανε την κινητοποίηση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να συγκεντρωθεί το οφειλόμενο ποσό τόσο των ανεξόφλητων ενοικίων, όσο και των λογαριασμών των κοινοχρήστων, ανέστειλε τις διαδικασίες έξωσής του. Προσπαθώντας, μονομερώς το Ιδρυμα να δώσει λύση στο θέμα, αφού ο 33χρονος δεν ανταποκρίνεται στις κατ’ επανάληψη τηλεφωνικές προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου από κοινού να διευθετηθεί το ζήτημα, έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης και επισκευών σε άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του για την μετεγκατάσταση τόσο του ιδίου, όσο και της κόρης του.

Το Γηροκομείο, σε αντίθεση όπως μερικοί καλοθελητές επιθυμούν να το παρουσιάσουν, έχει προχωρήσει στην παραχώρηση με τη μορφή χρησιδανείου επτά ακινήτων, δύο σε άπορους φοιτητές και πέντε σε συλλόγους με εθελοντική και κοινωνική προσφορά στην τοπική κοινωνία του Βόλου. Επιπροσθέτως άλλοι δύο δικαιούχοι του ίδιου κοινωνικού επιδόματος ενοικίου μισθώνουν ακίνητα ιδιοκτησίας του Ιδρύματος από τις αρχές του 2016, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Επομένως το Ιδρυμα ανοίγει την αγκαλιά του και δείχνει έμπρακτα τον φιλανθρωπικό του χαρακτήρα προς όλες τις κοινωνικές ομάδες. Κι επειδή, τα περισσότερα προβλήματα με συνεργασία, κατανόηση και διάλογο μπορούν να οδηγηθούν σε επίλυση, καλούμε τον 33χρονο, τους φορείς δημοσίους ή μη και το κομμάτι του Τύπου που δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει την κινητοποίηση για τη συγκέντρωση κάποιου χρηματικού ποσού, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι βρίσκοντας την ιδανικότερη λύση για το μέλλον του 33χρονου και της κόρης του.

Το Ιδρυμα, όπως προαναφέρθηκε, έδειξε ήδη τις προθέσεις του με την αναστολή των διαδικασιών έξωσης και ξεκίνησε διαδικασίες για την ομαλή μετεγκατάσταση του 33χρονου σε ακίνητο που δεν θα φέρει πρόσθετα έξοδα εφόσον εκλείπουν τα κοινόχρηστα.

Τέλος, κανένα περιστατικό δεν μπορεί να μειώσει, να υποβαθμίσει και να αμαυρώσει την εικόνα του Ιδρύματος μέσα από τη μακρόχρονη λειτουργία του προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης τόσο προς ηλικιωμένους, απόρους, μοναχικούς, αλλά και άτομα που αποτελούν κοινωνικά περιστατικά.

Το Γηροκομείο είναι πάντα δίπλα σε όσους χρειάζονται βοήθεια, ακόμη κι αν αυτοί δεν είναι άτομα της τρίτης ηλικίας και προσφέρει απλόχερα τη συμπαράστασή του σε όλες ανεξαρτήτως τις κοινωνικές ομάδες.

Συνεχίζουμε…».

Οφειλόμενες απαντήσεις

Με εμφανή την αμηχανία για τη δυσχερή θέση, στην οποία περιήλθε από τον τρόπο που επέλεξε να χειριστεί την υπόθεση έξωσης ενός 33χρονου ανέργου και της 8χρονης κόρης του εξαιτίας οφειλόμενων ενοικίων για διαμέρισμα ιδιοκτησίας του ιδρύματος, το Γηροκομείο Βόλου με επιστολή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ προσπαθεί να πείσει για τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα των ενεργειών του.

Σε καμία περίπτωση δεν θα ακυρωθεί το διαχρονικό έργο ενός ιδρύματος. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση οι χειρισμοί ηγετικών στελεχών του Γηροκομείου έχουν δείξει ότι στη ζυγαριά φιλανθρωπίας – οικονομικών, το ζύγι δυστυχώς γέρνει προς τη δεύτερη πλευρά.

Κανένα δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν ήταν αβάσιμο και ανεπιβεβαίωτο, επαναλαμβάνουμε προς τη διοίκηση του Γηροκομείου. Και κυρίως προς τους αναγνώστες μας. Απεναντίας, η δημοσιοποίηση ήταν εκείνη που παρέτεινε τη διαδικασία έξωσης. Διαφορετικά ο 33χρονος και η κορούλα του θα ήταν ήδη στον δρόμο.

Τα ουσιαστικά, όμως, είναι άλλα. Κανείς δεν αθέτησε υποσχέσεις περί της τακτοποίησης της οικονομικής εκκρεμότητας έναντι του Γηροκομείου.

Οι λόγοι είναι απλοί. Ο 33χρονος δεν θα μπορούσε να δώσει τέτοια υπόσχεση, διότι είναι άνεργος και ζει μαζί με το παιδί του με μικρά επιδόματα! Το χρέος των ενοικίων έγινε τεράστιο για τα δεδομένα του, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο δεν είχε συμβόλαιο εκ μέρους του Γηροκομείου και κατά συνέπεια δεν μπορούσε να καταστεί δικαιούχος του επιδόματος ενοικίου. Αυτή, όμως, η πραγματικότητα αλλοιώθηκε από την πλευρά του Γηροκομείου, το οποίο εξαρχής κατηγόρησε δημόσια τον 33χρονο ως «μπατακτσή», υποστηρίζοντας ψευδώς ότι λάμβανε το επίδομα ενοικίου και δεν το απέδιδε. Δεν ήταν, όμως, και η μοναδική επίθεση που δέχθηκε ο άνεργος πατέρας. Υπήρξε μεγάλη συνέχεια.

Ως προς τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ (για το εάν και τι αθέτησε και με αφορμή την έμμεση και πονηρή αμφισβήτηση στο αν υπάρχει το ποσό και ο δωρητής) τα γεγονότα συνέβησαν ως εξής:

Καταρχάς, δεν χρειάστηκε καμία κινητοποίηση για την ευαισθητοποίηση πολιτών. Το πρωί της δημοσίευσης της έξωσης (Τρίτη 1 Οκτωβρίου) πασίγνωστο και υψηλού κύρους πρόσωπο επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και προσφέρθηκε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό, με την προϋπόθεση να συνεχιστεί η μίσθωση.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον διευθυντή του Γηροκομείου, προκειμένου να ενημερώσει για το σημαντικό ενδιαφέρον του συμπολίτη μας.

Δυστυχώς, ο διάλογος με τον διευθυντή του Γηροκομείου ξεκίνησε με βαρείς χαρακτηρισμούς εκ μέρους του σε βάρος του 33χρονου, με τρόπο που έδειξε προθέσεις.

Από την 20λεπτη και πλέον, εκείνη την ημέρα, τηλεφωνική συνομιλία με τον διευθυντή, επιβεβαιώθηκε ότι ο 33χρονος δεν είχε συμβόλαιο από τον περασμένο Φεβρουάριο! Δεν μπορούσε να λαμβάνει το επίδομα ενοικίου! Κατά συνέπεια δεν παρακρατούσε χρήματα! Προέκυψε ακόμη ότι από τις αρχές του 2019 υπήρξε ενδιαφέρον από αγοραστή του διαμερίσματος, ο οποίος ξαναπέρασε από το ίδρυμα για να ρωτήσει πότε θα αδειάσει.

Εκείνη η μακρά τηλεφωνική επικοινωνία –και αφού ο διευθυντής ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον συμπολίτη να καλύψει την οφειλή, αλλά με την προϋπόθεση να ανανεωθεί το συμβόλαιο και ο 33χρονος να καταστεί δικαιούχος του επιδόματος ενοικίου και με πάγια εντολή να αποδίδεται στο ίδρυμα – κατέληξε με προσδιορισμό συνάντησης, αλλά με τη διαβεβαίωση ότι διά περιφοράς ο διευθυντής θα είχε γνώση της απόφασης του Δ.Σ. για το εάν συναινεί ή όχι σε υπογραφή συμβολαίου.

Την ημέρα της συνάντησης, προηγήθηκε νέα τηλεφωνική επικοινωνία. Ο διευθυντής ενημέρωσε ότι η απόφαση περί συμβολαίου θα λαμβανόταν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 15 Οκτωβρίου. Στις 15 Οκτωβρίου, και πριν τη συνεδρίαση, επικοινώνησε ο ίδιος αυτή τη φορά για να ενημερώσει ότι σύντομα θα ενημερωθούμε ως εφημερίδα για το εάν υπάρχει συμφωνία ή μη περί υπογραφής συμβολαίου. Εκτοτε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση εκ μέρους του Γηροκομείου.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, οπότε ο 33χρονος που δεν έχει πάψει να κυριεύεται από τον εφιάλτη της έξωσης, έλαβε τηλεφώνημα ότι η διαδικασία θα κινηθεί σύντομα, διότι κοροϊδεύει το ίδρυμα. Σε τι άραγε κορόιδευε; Πού θα μπορούσε να βρει χρηματικό ποσό που μαζί με τα κοινόχρηστα αγγίζει τα 3.000 ευρώ, ώστε να σταματήσει έναντί του η επιθετική συμπεριφορά του Γηροκομείου; Το μόνο που γνώριζε ήταν ότι η εφημερίδα είχε αναλάβει να αποτελέσει τη «γέφυρα» επικοινωνίας μεταξύ του ευεργέτη συμπολίτη και του ιδρύματος.

Από πού, λοιπόν, από τα παραπάνω προκύπτει μονομερής προσπάθεια του Γηροκομείου να λύσει το πρόβλημα; Τοίχος δημιουργήθηκε εκ μέρους του ιδρύματος στην προσπάθεια επίλυσης, δημιουργώντας ένα κλίμα ότι ο 33χρονος δεν αξίζει… φιλανθρωπικών συναισθημάτων. Το συμβόλαιο και το χρέος έγιναν κάτι σαν κολοκυθιά… Χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις.

Σε ό,τι αφορά στον 33χρονο, ουδέποτε αρνήθηκε να μετακινηθεί σε άλλο σπίτι, ιδιοκτησίας ή μη του Γηροκομείου. Στέγη για το παιδί του θέλει, το οποίο, όπως σε όλους τους τόνους λέει, όσο και να δυσκολευτεί δεν θα αφήσει ποτέ σε ίδρυμα. Τα ξέρει τα ιδρύματα, τα έζησε και ο ίδιος.

Ενα νέο ξεκίνημα αναζητεί για τον ίδιο και την κορούλα του. Χωρίς να ξυπνά κάθε πρωί με τον φόβο μη χτυπήσει το κουδούνι από τον δικαστικό επιμελητή.

Την ίδια ώρα, το Γηροκομείο ενδιαφέρθηκε – και καλώς – για τη δική του τιμή και υπόληψη, ειρωνευόμενο «καλοθελητές που θέλουν να το παρουσιάσουν χωρίς φιλανθρωπικό χαρακτήρα».

Για την τιμή και την υπόληψη, όμως, του 33χρονου, όποιο και να είναι το παρελθόν του, μηδενικό ενδιαφέρον. Το ποινικό του μητρώο, με ψεύδη και υπερβολές, «κρεμάστηκε στα μανταλάκια». Αγνοώντας τη νομοθεσία περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Αδιαφορώντας για το πώς ο 33χρονος και η κόρη του θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να είναι δαχτυλοδεικτούμενοι, αλλά και πώς ο άνεργος θα μπορέσει να βρει δουλειά. Του κόλλησαν με ευκολία τις άπειρες ταμπέλες.

Δεν θα υπεισέλθουμε σε άλλες λεπτομέρειες. Αλλά θα ρωτήσουμε. Αυτά είναι φιλάνθρωπα συναισθήματα των διοικούντων το Γηροκομείο; Κρατάνε «μανιάτικο» σε έναν άνθρωπο, που βρέθηκε υπόλογος έναντι της δικαιοσύνης, καταδικάστηκε και εξέτισε την ποινή του, για πράξη προ δεκαετίας, όταν ήταν 23 ετών; Ετσι, νοούν την κοινωνική επανένταξη; Ετσι, σκέπτονται ότι ένας σωφρονισμένος μπορεί να ομαλοποιήσει τη ζωή του; Με την ίδια ευκολία θα πετούσαν τόση λάσπη σε ένα πρόσωπο που θα είχε την οικονομική δυνατότητα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, μετά από διαπόμπευσή του;

Σε ποια φάση λειτουργίας ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος ταιριάζουν ενέργειες που τσακίζουν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου;

Εν κατακλείδι. Η στέγη, η σίτιση, η μόρφωση και η ομαλή ζωή ενός 8χρονου παιδιού δεν μπαίνουν σε τραπέζι διαλόγου. Είναι ζητήματα που δεν διαπραγματεύονται. Οι λύσεις, εφόσον μπορούν να δοθούν, δίνονται άμεσα. Με τον τρόπο, που η ελληνική κοινωνία, σε πληθώρα περιστατικών, έχει αποδείξει. Οταν γίνεται μια αλυσίδα, χωρίς πολλά – πολλά στη δημοσιότητα και χωρίς να προκαλεί μεγαλύτερες πληγές. Ετσι, ανοίγουν αγκαλιές.

Και όπως ήδη, από προχθές, ενημερώσαμε τηλεφωνικά τη διεύθυνση του Γηροκομείου Βόλου, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μαζί με την ουσιαστική συμβολή πραγματικά ευαισθητοποιημένων συμπολιτών, θα διατηρήσει το ενδιαφέρον για μια νέα στέγη και μια νέα αρχή του 33χρονου και της κόρης του. Σε πρώτο πλάνο, λοιπόν, η ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης και σε δεύτερο οι οικονομικοί απολογισμοί.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου