ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οκτώβριος, ο επιστήθιος φίλος σου!

οκτώβριος-ο-επιστήθιος-φίλος-σου-272958

Της Ευφροσύνης Γ. Κίτσιου,

Φοιτήτριας Ιστορίας, Αρχαιολογίας και ΚοινωνικήςΑνθρωπολογίας Παν/μιο Θεσσαλίας

Ροζ κορδέλα. Αγώνες δρόμου. Ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις. Καλά κατάλαβες. Είναι Οκτώβριος και είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Τον αγαπάω τον Οκτώβριο, γιατί υπάρχει ένας ολόκληρος μήνας αφιερωμένος αποκλειστικά στην υγεία των γυναικών. Ένας μήνας που νοιάζεται για εμάς και που μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να νοιαζόμαστε για εμάς. Ένας μήνας που μου θυμίζει πόσο τυχερή είμαι που έχω τη μητέρα μου και είμαι σίγουρη πως αυτό δεν το θυμίζει μόνο σε εμένα, αλλά και σε χιλιάδες άλλες κόρες που οι μητέρες τους ξεπέρασαν τον καρκίνο του μαστού και βγήκαν πιο δυνατές.

Ο Οκτώβριος μας υπενθυμίζει ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται στη χώρα μας 6.000 νέα περιστατικά, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες το χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Ο Οκτώβριος, λοιπόν, μας καλεί να μιλήσουμε για τον καρκίνο με το όνομά του, να μην τον φοβηθούμε, να τον προλάβουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Ο καρκίνος μας αφορά όλους. Ο καρκίνος δεν είναι επάρατος. Μπορούμε να τον νικήσουμε. Υπάρχουν παραδείγματα που τον νίκησαν, που τα κατάφεραν και όταν έστω ένας τα καταφέρνει, όλοι μπορούν να τα καταφέρουν.

Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας και πιθανόν η λάθος ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της, πολλές φορές την αναγκάζουν να αμελεί το συστηματικό προληπτικό έλεγχο. Πρέπει, όμως, όλες οι γυναίκες να αντιληφθούν ότι πρέπει, ότι επιβάλλεται να αφιερώνουν τον αναγκαίο χρόνο για τον προληπτικό έλεγχο για την υγεία των μαστών τους.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού και λέγεται πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Η αυτοεξέταση, η μαστογραφία, η κλινική εξέταση από το γυναικολόγο και οι απαραίτητες γυναικολογικές εξετάσεις μπορούν να μας σώσουν τη ζωή.

Κάνε τον Οκτώβριο, επιΣΤΗΘΙΟ φίλο σου και καθιέρωσε την πρόληψη στη ζωή σου. Πήγαινε κάθε Οκτώβριο για τις εξετάσεις σου. Προστάτεψε τον εαυτό σου. Βάλε προτεραιότητα την υγεία σου. Μόνο αυτή τίποτα άλλο. Γιατί χωρίς αυτή δεν έχει σημασία καμία άλλη προτεραιότητα, καμία άλλη ασχολία.

Μαμά, γιαγιά, θεία, κόρη, φίλη, αδελφή, συνάδελφε, συμφοιτήτρια, γνωστή και άγνωστη ο Οκτώβριος σου χαρίζει τη ροζ κορδέλα που σε ενώνει με τη ζωή και σου θυμίζει ποσό πολύτιμη είναι. Μη κόβεις τη ροζ κορδέλα, κράτησέ την και δέσε την σφιχτά με τη ζωή… είναι στο χέρι σου…

Για να ζήσεις όλους τους όμορφους Οκτώβριους της ζωής σου. Για να ζήσουν και όλοι οι άλλοι, οι άνθρωποί σου, τους Οκτώβριους μαζί σου. Για όσους μας αγαπούν, μα κυρίως γι’ αυτόν που πρέπει να αγαπάμε πρώτα εμείς, τον εαυτό μας. Του το χρωστάμε

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου