ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κυριακή Ζ΄ Λουκά: Η πίστη θα μας σώσει

κυριακή-ζ΄-λουκά-η-πίστη-θα-μας-σώσει-256617

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Θάνου,

Εφημέριου Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου

Πριν ν’ αναστήσει, αγαπητοί αδελφοί, ο φιλάνθρωπος Κύριος τη θυγατέρα του αρχισυνάγωγου Ιάειρου, θεράπευσε κάποια άλλη γυναίκα, που υπέφερε δώδεκα χρόνια από αιμορραγία και είχε ξοδέψει ανώφελα όλη την περιουσία της στους γιατρούς, χωρίς να ξαναβρεί την υγείας της. Την ώρα που ο Ιησούς πήγαινε για το σπίτι του Ιάειρου και ο όχλος τον έσπρωχνε και τον πίεζε περικυκλώνοντάς τον, η άγνωστη αυτή γυναίκα κατάφερε να τον πλησιάσει και με άκρα ευλάβεια να ακουμπήσει την άκρη του ιματίου του. Την ώρα εκείνη ακριβώς θεραπεύτηκε. Σταμάτησε η αιμορραγία της.

Τότε στάθηκε ο Κύριος και ρώτησε τους μαθητές του: ποιος με άγγισε. Κατάπληκτοι εκείνοι τον διαβεβαιώνουν, ότι ο κόσμος κοντεύει να τον συνθλίψει. Ο Διδάσκαλός τους όμως επιμένει, διότι, τους είπε, ένιωσε δύναμη να βγαίνει από πάνω του. Τη στιγμή εκείνη εμφανίζεται η άρρωστη γυναίκα, τρέμοντας «ότι ακάθαρτος ούσα ήψατο του καθαρού» (Ζιγαβηνός) και ομολογεί την αλήθεια. Τέλος απομακρύνεται ήσυχη αφού άκουσε τη διαβεβαίωση του Κυρίου της: η πίστη σου σέσωκέ σε…

Έτσι ύστερα από δώδεκα χρόνια ταλαιπωρία η Βερνίκη ή Βερονίκη, σύμφωνα με την Παράδοση, απέκτησε την υγεία της· υγεία σωματική και ψυχική. Και πέτυχε το σπουδαίο αυτό κατόρθωμα, διότι ήλθε κοντά στο Χριστό με την ανάλογη πίστη και τον αρμόζοντα φόβο Θεού. Ας θυμηθούμε πως πλησίασε εκείνη το Χριστό και πως τον πλησίαζαν οι άλλοι.

Με πίστη βαθειά στη θεότητα του άπλωσε το χέρι της… Με τέτοια πίστη και φόβο πλησίασε και άγγιξε το Χριστό η μακαρία Βερονίκη. Εμείς, πως τον πλησιάζουμε; Σαν εκείνη ή σαν τον όχλο, ανευλαβώς, χωρίς φόβο Θεού; Πως τότε ο Θεός να εισακούσει τις προσευχές μας, όταν με πίστη ισχνή, χωρίς φλόγα, χλιαρά και με αμφιβολία απευθύνουμε τα αιτήματά μας; Πως ακόμη ελπίζουμε, όταν και μέσα στο ναό μερικές φορές δίνουμε την εντύπωση, ότι στερούμαστε το φόβο του Θεού.

Ιδού λοιπόν, αγαπητοί αδελφοί, το δίδαγμα που μας προτείνει η γυναίκα του σημερινού Ευαγγελίου, η Βερονίκη της Παραδόσεως: Μετά φόβου Θεού και πίστεως… προσέρχεσθε πάντοτε εις τον Χριστόν. Αμήν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου